Депутатите одобриха затягането на контрола върху акцизните стоки

Депутатите одобриха затягането на контрола върху акцизните стоки

© Надежда Чипева, КапиталНародното събрание прие на второ четене мерки, свързани с измервателните уреди на акцизните стоки, с мотива, че това ще затегне контрола и ще повиши приходите от тях в бюджета.


В Закона за акцизите и данъчните складове се записва, че на всички входни и изходни точки на територията на данъчните складове трябва да има измервателни уреди. Освен това те трябва да са свързани по електронен път с Централното митническо управление.


Текстовете засягат отчитането при производството на цигари на късове (досега за опаковки), бира, вино, бензин и други петролни продукти.
Според БСП това може да стане с наредба, а не задължително със закон, и затова поискаха отлагане на гласуването на текстовете. Георги Кадиев посочи, че е хубаво да се затегне контролът, но без да се убива бизнесът. "Ще ги отучим да крадат, но ще умрат, това ли искате", попита депутатът и припомни приказката за магарето, което тъкмо се научило да не яде и умряло.


"Ще третираме бизнеса като престъпници", коментира и Светлин Танчев (БДЦ) и призова да се отделят горивата от другите акцизни стоки.


Мартин Димитров (РБ) обяви, че този контрол не може да бъде такава голяма тежест, още повече че тези уреди вече са били монтирани. По думите му е несериозно е да се твърди, че големите фирми, които трябва да имат по един уред на входа и на изхода, ще фалират.


Прогнозата е, че приходите в бюджета след въвеждане на измервателните уреди ще бъдат увеличени с 0.02 процента. Адмирации за волята, но ефектът върху бюджета ще е 0.02 процента, коментира Йордан Цонев (ДПС).


При гласуването на тези промени в бюджетната комисия срещу тях най-остро се изказаха присъстващи представители на "Булгартабак холдинг", които обявиха, че това ще ги вкара в допълнителни разходи.


Производителите на вино ще бъдат принудени да направят значителни разходи при този нов режим, коментира днес пред "Преса" Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара.


По думите му в много случаи се налагали промени и в целия производствен процес. "А в крайна сметка статистиката показва, че подобни усилия и инвестиции не водят до увеличаване на събрания акциз", допълва той.


Според него е укоримо и това, че подобни текстове се приемат не в съответния закон, а чрез преходните и заключителните разпоредби на друг - в случая Закона за ДДС. Така се избягвал общественият дебат.


По думите на Радев един такъв уред струва 10 хил. лв., като на заводите се налага да купят между 10 и 20 такива.


С промените в закона на практика се връща по-стар режим, при който едновременно да може да се мери количеството и алкохолният градус, което налага сегашните уреди да се махнат и да се сложат нови, допълва той.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK