Депутати видяха подхода на Дянков в проектобюджета за 2015 г.

Депутати видяха подхода на Дянков в проектобюджета за 2015 г.

© Георги КожухаровДепутати от различни парламентарни групи видяха идеите и подхода на бившия вицепремиер и финансов министър в предишния кабинет "Борисов" Симеон Дянков в проектобюджета за 2015 г. По време на дебатите на проекта на първо четене те коментираха, че той е рестриктивен, а заложеният икономически растеж - силно подценен.


Ферихан Ахмедова (ДПС) обяви, че това е проект, изготвен от мнозинство, което представлява "орел, рак и щука" и толкова може. Това е малко по-различен вариант на тази постна пица (както Симеон Дянков сам определи един от бюджетите си – бел. ред.), това е пица-динамит на четири фитила, обясни Ахмедова.


Алиосман Имамов също посочи, че това е бюджет на продължаващата депресия и задълбочаващата се бедност. "Удивително прилича на бюджетите от ранния период на Дянков. Кутията за пица за следващата година обаче има двойно дъно", посочи той.
Заложеният растеж не кореспондира с данъчната политика, това е дянковски консерватизъм, обяви Чавдар Пейчев (БДЦ). Според парламентарната им група проектът показва силно партизиране, като дадоха пример с предвиденото увеличаване на минималната работна заплата, което е необосновано икономически, а данъчната политика не е ориентирана към растежа.


Емил Димитров (Патриотичен фронт) каза, че това е лош, рестриктивен бюджет, но е единственият възможен и изпълним и затова партията му ще го подкрепи. Той посочи, че има резерви към бюджета на образованието, отбраната, МВР и на Агенцията за българите в чужбина. Очакваме повече приходи от митническата администрация. Очакваме реформи в здравната система и ревизия в енергетиката, заяви още той.


Съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев обяви, че с бюджета се плащат предишни грешки. Ресурсът за развитие е изяден много преди сегашното плащане на цената с проекта за 2015 г. Реформите струват пари, но без реформа на съдебната система и на службите за сигурност, които не струват пари, никои други нямат смисъл, посочи той.


"Гласуваме лош бюджет, който не дава голяма възможност нито за икономии, нито за растеж. Но ние плащаме три милиарда лева за безстопанствеността на ДАНС, БНБ, НАП, които допуснаха или насърчиха грабежа на ‪‎КТБ‬. И ние правим плах опит да излезем от двегодишна политическа криза, която блокира всяка възможност за законодателни реформи", обясни Кънев.


Днес ще подкрепим този бюджет, но той е последният подобен, който България може да си позволи. Още януари трябва да направим план за законодателно реформиране на институциите, администрацията, като предвидим и необходимите средства за тези реформи, допълни Кънев. Изказването му беше репликирано от Корнелия Нинова ("БСП Лява коалиция"), че излиза, че реформаторите ще гласуват в подкрепа на бюджета, но с отвращение. Кънев й отговори, че е чест за всеки политик да изрине проблемите, създадени от БСП.


Проектобюджетът е изцяло антисоциален, не че предните бяха социални, и е изцяло в полза на партиите и на новата българска номенклатура, обяви Велизар Енчев, който доскоро беше в парламентарната група на Патриотичния фронт.


Прави впечатление колосалният нов дълг – в новата история на България такъв няма, посочи Румен Гечев ("БСП Лява коалиция").


Според Гечев заложените показатели за икономически растеж за 2015 година от 0.8% са стряскащи. "Поради каква причина залагате икономика, която е обратна на Европейския съюз", запита Гечев. "Ще санираме панелки, ще озеленяваме, кои големи проекти ще осъществяваме, от саниране на панелки ли ще имаме икономически растеж", попита още той. Гечев определи заложения растеж на икономиката от 0.8 на сто от БВП като "мижав".


Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова коментира, че проектобюджетите винаги получават едни и същи упреци - ако са подценени приходите, че това е, за да се съберат повече и после да се харчи безконтролно, а ако са надценени, че е със същата цел, за да може управляващите да предложат и повече разходи.  


Ситуацията май прилича на тази от 2009 г., само че сега я няма световната икономическа криза, обаче ние си имаме своя политическа криза, наречена "Бедствието БСП управлява", посочи още Стоянова. Тя допълни, че към тази картина трябва да се добави нестабилното възстановяване на световната икономика и няма как на този фон в България да се очаква сериозен растеж на икономиката.


Като цяло увеличението на приходите и намалението на разходите ще отидат за намаляване на бюджетния дефицит от 3.7 на 3 на сто, обясни още Стоянова. Тя добави, че за 2015 г. приходите са консервативно и реалистично планирани, "за да не ни се налага пак да правим актуализация".


Това е възможният бюджет, заключи Стоянова.


Дебатите продължават.  


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK