Местан призова с надпартийни усилия да се решат проблемите на производителите на тютюн

Местан призова с надпартийни усилия да се решат проблемите на производителите на тютюн

© Анелия НиколоваИма нужда от надпартийни усилия за решаване на системните проблеми в отрасъла тютюнопроизводство. Това се казва в декларация от името на ДПС, прочетена от председателя Лютви Местан от парламентарната трибуна.

Той отново повдигна въпроса за либерализацията на сектора по време на 41-то Народно събрание, което в пълна степен не се било случило в никоя европейска държава. Местан припомни на ГЕРБ, че след протестите на тютюнопроизводителите заради ниските изкупни цени и забавеното изкупуване от търговците през миналата година, от партията са обещали, че ако се върнат на власт, ще повишат изкупните цени.


Председателят на ДПС предложи незабавно министърът на земеделието и храните Десислава Танева, съвместно с финансовия министър Владислав Горанов да проведат среща с всички търговци и Националната асоциация на тютюнопроизводителите.


"На тази среща трябва да се договори ясен график за ускоряване на кампанията за изкупуване на тютюн. Второ, непременно трябва да поставим в дневния ред радикални изменения в Закона за тютюна, с които да се намерят решения на проблеми в отрасъла", посочи Местан.
Той допълни и че повишаването на минималния осигурителен доход от 240 на 420 лв. от следващата година, одобрено на първо четене с проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, допълни ще утежни ситуацията на тютюнопроизводителите.


"Този текст трябва да отпадне, в противен случай обричаме на глад над 100 000 български граждани", добави Местан.


За поредна година кампанията по изкупуване на тютюни закъснява. Давам заявка, че изказването ми няма за цел каквато и да е политическа експлоатация на протестите, които вече започнаха, допълни още лидерът на ДПС. Той отправи призив към всички парламентарни групи да положат надпартийни усилия, за да бъдат решени хроничните проблеми на отрасъла.


"Тази година кампанията закъснява и е опасно, защото климатичните условия са неблагоприятни – започна процесът на естествена ферментация на тютюна и скоро може да стане непродаваем, което може да обрече хиляди семейства на глад", обясни той.


Междувременно вече тютюнопроизводители обявиха началото на протести днес и утре в различни части на страната.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK