При започващи протести земеделското министерство е готово с промени в Закона за тютюна

При започващи протести земеделското министерство е готово с промени в Закона за тютюна

© Надежда Чипева, КапиталЗемеделският министър Десислава Танева изрази учудването си от започващите протести на тютюнопроизводители днес след като е разговаряла с техни представители и вече са изготвени законови промени, които ще изпълнят поставените от тях искания.


Измененията ще бъдат обявени на сайта на министерството в събота за обществено обсъждане.


Тя посочва, че това не е направено до днес, защото първо е искала да ги представи на консултативния съвет по този проблем.
Танева, цитирана от агенция "Фокус", разказа още, че преди седмица с представители на тютюнопроизводителите е проведен консултативен съвет, а няколко дни преди това е разговарял с фирмите, които изкупуват суровината, за да се убеди в готовността им изкупната кампания да започне.


"Бяхме убедени в това, че и двете страни – тютюнопроизводителите и купувачите поискаха законодателни промени по повод ясни правила и гаранции за едната и другата страна. Консолидирахме се около най-належащите промени, които трябва да направим. Така че от 1 март 2015 година те да стартират новата си стопанска година с тази регулация, включително регистър на тези производители", обясни министър Танева. 


Снощи тя е разговаряла с кмета на община Сатовча Арбен Мименов за готвения протест и му е обяснила, че при посещението му в Министерството на земеделието в понеделник ще му бъде предоставен проекта с промените в Закона за тютюна. Тази сутрин обаче Мименов обяви, че започват протести.


Танева уверила, че са готови исканите промени и Цветан Филев, председател на браншовата организация на тютюнопроизводителите. Той също обаче обяви начало на протестите.


"По отношение на темата за изкупуване на тютюна, държавата не може да гарантирана цена. Това, което е заложено в Бюджет 2015 и съм уверила тютюнопроизводителите е, че ставките за подкрепа на тютюна за следващата година ще бъдат запазени. Това, което зависи от държавата, е направено", посочи министър Танева.


По-рано от парламентарната трибуна лидерът на ДПС Лютви Местан призова за надпартийни усилия да се решат проблемите на тютюнопроизводителите, които по традиция гласуват за тази политическа сила.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK