България е изпратила в Брюксел предложението си за газов хъб

България е изпратила в Брюксел предложението си за газов хъб

© Надежда Чипева, КапиталБългарската страна е изпратила до еврокомисар Марош Шефчович, отговарящ за енергийния съюз, писмо с предложението за изграждане на газов хъб. Това съобщи в кулоарите на Народното събрание заместник министър-председателят по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, цитиран от БТА. То, по думите му, съдържа идеята за газов хъб, коментирана на заседанието на Министерския съвет в сряда.


Считаме, че това е едно добро предложение, изцяло в контекста на създаващия се енергиен съюз, коментира Дончев. И уточни, че де факто това не е "Южен поток" 2 или 3, а следва съвсем друга
логика, доколкото не се предвижда изграждането на европейско трасе, поне не по начина до момента.


Вицепремиерът подчерта, че газовият хъб, ако се реализира, няма да бъде захранван единствено само от тръба, минаваща по дъното на Черно море, но уточни, че предстоят множество разговори - на първо място със службите на ЕК, както и с държавите-членки.
Не считам, че една подобна идея би следвало да бъде обричана изначално, понякога дори и странните идеи, неочакваните, впоследствие се оказват най-добрите и се реализират, подчерта Томислав Дончев.


Той съобщи, че е поканил у нас Марош Шефчович в първия удобен за него момент, за да обсъдят българското предложение възможно най-скоро.


При степента на зависимост на България в момента в краткосрочен план - следващата 1 година, трудно е да изляза с позиция, която гарантира максимална сигурност на газовите доставки за страната, ние зависим в общи линии от една тръба, от волята на един доставчик, с изключение на собствения добив, който покрива 10-14 на сто от потреблението, коментира още вицепремиерът.


Дончев се надява ситуацията от гледна точка на сигурността на доставките да се промени с изграждането на интерконекторите, на първо място с Гърция и това да се случи скоро.


С думите, че в света, в който живеем, вариант за завеждане на дела винаги има, Дончев не изключи възможността да бъдат заведени такива заради спирането на "Южен поток".


От нереализирането на проекта България ще претърпи загуби, съвсем друг въпрос е какви ще бъдат те, обяви вицепремиерът. Не бих ги оценил в категории на милиарди, това че ще има нетни разходи в порядъка на милиарди, не означава, че толкова ще са печалбите за страната ни, допълни той. По думите му, сумите са доста по-скромни, включително и от бъдещи транзитни такси.


Дори борбата да е за 5 или за 10 милиона евро, когато става въпрос за националния интерес, трябва да бъде проведена, категоричен е обаче Томислав Дончев.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK