Танева е против по-високите осигуровки за земеделците, ГЕРБ предлага да са върху 300 лв.

Танева е против по-високите осигуровки за земеделците, ГЕРБ предлага да са върху 300 лв.

© Юлия ЛазароваЗемеделският министър Десислава Танева се обяви против вдигането на минималния осигурителен доход за земеделските производители.


Повишението му от 240 на 420 лв. е заложено в проектобюджета на Държавното обществено осигуряване, изготвен от финансовото министерство. Проектът вече мина на първо четене в пленарна зала, а през следващата седмица се очаква да бъде обсъден и на второ четене. По данни на финансовото министерство очакваният ефект на приходите е 12.8 млн. лева.


"Още в началото на това предложение министерството и аз като министър изказахме и обявихме своето несъгласие за увеличение на този минимален осигурителен доход като имахме гаранции как да бъде приет този текст и дали да бъде приет на 420 лева или по-малко, или да бъде отложено неговото приемане през 2016 година", обясни днес Десислава Танева по време на парламентарния контрол.
След увеличаването на минималния месечен осигурителен доход на производителите от 65 лева през 2009 година на 240 през 2010 година, броят на регистрираните земеделски производители от 92 хил. души е намалял на 69 хил. души, посочи министърът.


Танева подчерта, че това увеличение ще засегне най-вече дребните земеделски производители и от следващата година кампанията за подпомагане задължава всеки от тях да има статус "активен фермер".


Междувременно след заседание на парламентарната група на ГЕРБ Танева обяви, че партията предлага повишението да е до 300 лева, а не до 420 лв.То ще бъде внесено за второ четене на проектозакона за държавния бюджет.


Танева се позова и на срещата си с Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите след като този следобед те отново започнаха протести заради закъснялата изкупна кампания и ниските цени.


Танева посочи, че едно от исканията на тютюнопроизводителите, излезли на протест, е именно по отношение на въвеждането на минималният осигурителен доход за земеделските производители.


Министърът обясни какви ще са последствията, ако се приеме предложения от финансовото министерство вариант.


"Това означава, че дори тези, които не са си направили регистрация през 2010 година, ако искат да продължат земеделска дейност с усвояване на полагаемото подпомагане, трябва да получат тази регистрация", коментира Десислава Танева.


"Надявам се да се постигне съгласие така направеното предложение в този си вид да не бъде прието, така че за най-дребните земеделски производители това да не е една непосилна тежест за следващата година", каза още министър Танева.


Доколкото ми е известно в неделя ще има работна група на тази тема, като нашата позиция и предложение са ясни. Готови сме да обсъждаме и други предложения, но считаме, че въвеждането на новия осигурителен доход и увеличения му размер от 2015 година е наистина тежка мярка за дребните земеделски производители, коментира по-късно пред журналисти Танева.


Тя припомни, че тази година е била една от най-лошите земеделски години и стопаните имат наистина много загуби.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK