Танева обеща нови правила за производителите на тютюн от 1 март

Танева обеща нови правила за производителите на тютюн от 1 март

© Цветелина Николаева, КапиталТази изкупна кампания за тютюна ще приключи по договорите, каквито са като целта е от 1 март да се въведат нови правила, които да доведат до по-висока сигурност на този пазар. Това обяви земеделският министър Десислава Танева след като разговаря с председателя на Националната асоциация на тютюнопроизводителите Цветан Филев.


Членове на асоциацията в ранния следобед протестираха срещу забавената изкупна кампания и ниските цени.


"Пазарът като цена беше либерализиран, но предвид спецификата на производството трябва регулация, която да гарантира производство и на качествена суровина, и изпълнение на задълженията на съответните фирми-изкупвачи, и разбира се, да им се гарантира получаването на качествена суровина", заяви още Танева. Тя подчерта обаче, че България е поела път на развитие на пазарни отношения и не може да се очаква държавата да определя минимални изкупни цени.
На въпрос дали поставените срокове за влизане в сила на новите правила устройват тютюнопроизводителите Цветан Филев отговори, че сроковете ги устройват като е ясно, че и тази изкупна кампания ще мине под знака на "анархията и луфтовете".


"Надявам се, ако до края на февруари новият закон е факт, вече новото договориране за реколта 2015 г. да създаде необходимата сигурност за тютюнопроизводителите с една дългосрочна визия за минимум 7-8 години напред или поне до 2020 г.", допълни той.


Танева припомни, че Министерството е готово с промените в Закона за тютюнева и в събота ще бъдат публикувани на сайта на ведомството за обществено обсъждане. Прогнозата на Танева е през януари да бъдат внесени за обсъждане в Народното събрание.


Министърът посочи, че с новите текстове се въвеждат по-ясни правила на пазара, за да бъдат защитени правата и на двете страни – и на производители, и на изкупвачи. Въвеждат се задължителни договори, които търговците трябва да сключват с производителите. Предвижда се и въвеждането на арбитраж за решаване на спорове между търговци и стопани. Производителите пък ще влязат в регистър, така че ще има яснота колко са те и колко площи обработват.


Сред другите промени са въвеждане на стандарт за производство на тютюн, на изисквания по отношение на организирането на тютюнопроизводителите и на изкупвачите в браншова организация, регистрация на фирмите, които изкупуват тютюн. "С тези мерки целим правилата да са по-ясни, да няма сива сектор", който пречи за получаването на по-добра цена", заяви Танева.


На свой ред Филев коментира, че след приемането на промените, протестите на тютюнопроизводителите ще останат в миналото. Филев призова всички парламентарни групи да гласуват положително за тези промени, които ще дадат дългосрочна визия на българските тютюнопроизводители и сигурност.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK