На фона на протести земеделското министерство обяви промените в Закона за тютюна

На фона на протести земеделското министерство обяви промените в Закона за тютюна

© Цветелина НиколаеваОколо 100 тютюнопроизводители се събраха на мирен протест в центъра на Хаджидимово, съобщи агенция "Фокус".


Около час те са обсъждали основните проблеми в бранша и мерките, които според тях трябва да се предприемат, за да се избегне миналогодишната криза в сектор тютюнопроизводство.


Производителите настояват за увеличаване на изкупната цена на тютюна и броя на комисиите в района. В момента продукцията им се изкупува за около 3.50 до 4 лв./кг, което е обидно ниска сума по думите на председателя на сдружението на производителите на ориенталски тютюн "Басмъ" Иван Сабахлъков.
"В района има само 6 комисии, които изкупуват тютюн. 72 са населени места. Кога ще огрее слънце във всяка къща? Кога ще се изкупи тютюнът?", пита Иван Сабахлъков.


По думите му, решението на проблема е в диалога с фирмите-изкупвачи. Недоволните производители дават срок до понеделник за предприемане на спешни мерки за промяна на ситуацията, в противен случай протестите им ще продължат, като се заканват да се стигне до затваряне на пътища и блокиране на основни пътни артерии.


В понеделник предстои среща на тютюнопроизводители с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.


Междувременно Министерството на земеделието и храните оповести на интернет страницата си предлаганите промени в Закона за тютюна.


Целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара, посочват от ведомството.


Промените предвиждат за първи път да започне структуриране на независим централизиран надбраншови орган (по модел на повечето европейски страни), който на вертикален принцип да обедини всички нива в сектор "Тютюн" - от производството до крайния продукт.


Въвеждането на критерии за представителност на подобен орган създава възможност за регистрация на "Камара по тютюна", която да бъде гарант за коректни отношения в сектора, посочват от министерството.


Заради влошеното качество на произвеждания у нас тютюн се предвижда адаптиране на механизмите за контрол и въвеждане на търговия със семена само от единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол.


Също така, ще бъдат актуализирани и текстовете, отнасящи се до експертите по тютюна и намесата им при независимото окачествяване на тютюна при изкупуване.


Предвижда се създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора, мотивират предложението си от министерството.


Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация за сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества.


Производството на тютюн на територията на страната ще може да става само от регистрирани стопани. 


Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности.


Ще бъдат регистрирани и търговците с необработен тютюн.


Министърът на земеделието няколко пъти вече обяви, че производителите не може да очакват определянето на изкупни цени от страна на държавата, тъй като те се определят от пазара.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK