На фона на протести земеделското министерство обяви промените в Закона за тютюна

На фона на протести земеделското министерство обяви промените в Закона за тютюна

© Цветелина НиколаеваОколо 100 тютюнопроизводители се събраха на мирен протест в центъра на Хаджидимово, съобщи агенция "Фокус".


Около час те са обсъждали основните проблеми в бранша и мерките, които според тях трябва да се предприемат, за да се избегне миналогодишната криза в сектор тютюнопроизводство.


Производителите настояват за увеличаване на изкупната цена на тютюна и броя на комисиите в района. В момента продукцията им се изкупува за около 3.50 до 4 лв./кг, което е обидно ниска сума по думите на председателя на сдружението на производителите на ориенталски тютюн "Басмъ" Иван Сабахлъков.
"В района има само 6 комисии, които изкупуват тютюн. 72 са населени места. Кога ще огрее слънце във всяка къща? Кога ще се изкупи тютюнът?", пита Иван Сабахлъков.


По думите му, решението на проблема е в диалога с фирмите-изкупвачи. Недоволните производители дават срок до понеделник за предприемане на спешни мерки за промяна на ситуацията, в противен случай протестите им ще продължат, като се заканват да се стигне до затваряне на пътища и блокиране на основни пътни артерии.


В понеделник предстои среща на тютюнопроизводители с министъра на земеделието и храните Десислава Танева.


Междувременно Министерството на земеделието и храните оповести на интернет страницата си предлаганите промени в Закона за тютюна.


Целта на измененията е намирането на баланс между сегашната ситуация на пълна либерализация и тоталната регулация на пазара, посочват от ведомството.


Промените предвиждат за първи път да започне структуриране на независим централизиран надбраншови орган (по модел на повечето европейски страни), който на вертикален принцип да обедини всички нива в сектор "Тютюн" - от производството до крайния продукт.


Въвеждането на критерии за представителност на подобен орган създава възможност за регистрация на "Камара по тютюна", която да бъде гарант за коректни отношения в сектора, посочват от министерството.


Заради влошеното качество на произвеждания у нас тютюн се предвижда адаптиране на механизмите за контрол и въвеждане на търговия със семена само от единствения официално акредитиран орган – Изпълнителната агенция по апробация и семеконтрол.


Също така, ще бъдат актуализирани и текстовете, отнасящи се до експертите по тютюна и намесата им при независимото окачествяване на тютюна при изкупуване.


Предвижда се създаването на два нови регистъра - на производители и на търговци, с минимум критерии за включване в тях. С тяхното въвеждане ще се запълни липсата на навременна и точна информация за случващото се в сектора, мотивират предложението си от министерството.


Регистърът на тютюнопроизводителите ще включва информация за сключените договори за изкупуване на тютюн за текущата изкупна кампания. Той ще съдържа данни за планирания по договор тютюн за изкупуване и за реално изкупените количества.


Производството на тютюн на територията на страната ще може да става само от регистрирани стопани. 


Другият регистър – на търговците, ще съдържа основната информация за фирмите, които се занимават с изкупуване на тютюн. За вписване в регистъра ще се заявяват както годишните програми за предвижданите количества, така също и производствените мощности.


Ще бъдат регистрирани и търговците с необработен тютюн.


Министърът на земеделието няколко пъти вече обяви, че производителите не може да очакват определянето на изкупни цени от страна на държавата, тъй като те се определят от пазара.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на leslin
  leslin
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Айде,тия пак почнаха със сроковете и ултиматумите.И без затваране и блокиране на пътища,щото ще има кютек.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1138 Неутрално

  Само не е ясно защо държавата трябва да се меси в изкупуването на тютюна.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1013 Любопитно

  Не мога да изброя на пръстите на двете си ръце стоките и услугите,цените и реализацията на които да се определят от пазарът.Всичко се определя от партиите и техните съюзи.

 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1435 Любопитно

  Закон за тютюна, закон за чушките, закон за доматите, закон за киселото зеле... ненормална работа... то пък кое ли е нормално

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7996 Неутрално

  За тютюна няма ли пазарна икономика.Минали години,когато гниеха картофите в Смолян и нямаше кой да ги изкупи,не помня държавата да се е намесила.Само за тютюна трябва да се грижата всички.ДПС подклажда протести,а пръста си не мръдна толкова години,хората да сменят поминъка си .

 6. 6 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5751 Неутрално

  Тази държава ако можеше да се разкъса на всеки ъгъл да огрее, ами да вземат лафките и да го изкупят, нали и булгартабак са все с един стопанин.

 7. 7 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Освободете тревичката, аман от тютюнья на ДПС!

 8. 8 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Още от лятото се очакваше да има проблеми. От една страна те са ежегодни, с тенденция на увеличаване (на проблемите), тъй като се намалява търсенето на ориенталски тютюни. От друга страна тази година има много по-добра реколта в Турция (все още основен играч на пазара), което довежда до смъкване на цените.
  Затова цените са низки. България в последните 5 години има намаляване на производството, основно заради влошеното качество на тютюна. Турция и Гърция намаляват производството поне от 15 години. Българският тютюн отначало се държеше добре, поради по-доброто си качество. Вече това предимство го няма и проблемите не закъсняха.
  Да се свръх субсидира само една култура, а другите култури да са не до субсидирани, първо не е честно, а второ дори незаконно.
  Дискриминират се всички производители на селскостопанска продукция, които живеят и работят в райони, където една партия не е видимо доминираща.

  Миша
 9. 9 Профил на r3tro
  r3tro
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Какво нещо е навика. Свиканли държавата все да ги котка и за друго не искат да помислят. Свикнали за ДПС да си гласуват и през ум не им минава, че реално те са техни крепостни селяни и въобще не им прави впечатление, че всяка година се разиграва един и същ цирк. Те вземат едни и същи мизерни пари, но нямат никакво желание за промяна. Това, че може да гледат билки или гъби например също не им минава през акъла. И това всичко от един навик и ограничен кръгозор/ниско образование.

 10. 10 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 516 Неутрално

  казано на майчин език - всичко е кьорфишек.
  1.Има свръхпроизводство на ориенталски тютюн......
  2. Миналата година Булгартабак изкупи тютюна , който щеше да изгние по нареждане на незнам кой.......
  Тази година не знам кой ще го изкупи.....Щото кой нещо го е закъсал с парите....
  Пък кой ще задължи фирми да сключват разни договори на "Справедливи цени" ...., при свръхпроизводство.
  Тези административни мерки нищо не определят..... Кой ще създаде търсене на ориенталските тютюни.....

 11. 11 Профил на Massive atack
  Massive atack
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Държавата навсякъде си вре носът. Направиха ни опитни мишки. Влязаха ни в бизнеса, къщие, в личният ни живот. Долна нация пропаднала.

  Да живее България и българският народ.
 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 892 Неутрално

  На 16 септември тази година съм писал под друга статия на "Дневник":

  "Свръх субсидирането на една култура спрямо другите не е справедливо. Какъв принос към вътрешния продукт имат субсидиите за тютюна, спрямо субсидиите за млекопроизводителите и градинарите?
  Тази година има допълнителна причина Местан да квичи: очаква се много по-голяма реколта в Турция, което ще доведе до понижаване на изкупните цени и до неизкупен тютюн.
  Бедна България няма ресурс за кефа на една партия да троши много пари."

  Иван Сабахлъков поради поста си тези неща също трябва да ги знае, а да не се прави на ударен.

  Миша
 13. 13 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Не мога да разбера след като тютюнопроизводството е толкова трудоемко и в същото време с много ниска изкупна цена, защо тютюнопроизводителите не се ангажират с друг тип производство? Още повече, че след 2010 година трябваше да се намаляват, а не да се увеличават площите с тютюн (което е факт) и да се преориентират тютюнопроизводителите...
  След 2010 година, вместо да се дават пари за преструктуриране на отрасъла, напък се увеличават субсидиите за тютюнопроизводство... Естествено, че това всичко се прави заради електората на ДПС, но... СТИГА ВЕчЕ СС ТАЗИ ПОшЛОСТ И ПОПУЛИЗЪМ...

 14. 14 Профил на keranka.sybeva
  keranka.sybeva
  Рейтинг: 237 Неутрално

  [quote#11:"Massive atack"]Държавата навсякъде си вре носът[/quote]
  Наглостта ви не знае граници! Щом не искате държавата да ви се меси, защо когато нещо не върви, отивате да протестирате пред държавните органи - НС, МС, Президентство? Защо не ходите да протестирате пред фирмите или пред браншовите си организации?

 15. 15 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Производството на тютюн трябва да се криминализира, подобно на марихуаната, тъй като това е вредна стока за здравето на хората.Вместо да направи това нашата държава дава стотици милиони лева всяко година субсидии, за да крепи електората на ДПС.

 16. 16 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Закона е много прост:
  1. Държавата няма да субсидира ТЮТЮНА.
  2. Всеки, който иска да произвежда тютю - да си го продава сам.

 17. 17 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Много моля,ако някой знае да ми отговори,отдавна искам да попитам и все забравям.
  Имам ли право да си засадя 50 корена тютюн на двора за лична употреба?

 18. 18 Профил на bombov_saruyar
  bombov_saruyar
  Рейтинг: 753 Весело

  Предлагам да отпаднат всякакви данъци и такси върху цигарите и тютюнопущенето да стане задължително за да се отговори на нарастващите нужди на избирателите на ДПС. С 2 декара тютюн да можеш да преживяваш поне 1 година.

  Ако по пътя напред, не помним как сме стигнали до тук, няма да стигнем там, за където сме тръгнали.
 19. 19 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#17:"batgosho"]Имам ли право да си засадя 50 корена тютюн на двора за лична употреба?[/quote]
  Естествено, за лична употреба можеш да си садиш колкото си искаш. Тютюнът не е забранено растение.

 20. 20 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  А бе, аз се чудя постоянно, що държавата не ме субсидира и мен.

  Имам оправдание и аз като тези неграмотни туркиши - архитект съм и мога само да проектирам, за нищо друго не ме бива, досущ като тях, само ги бива да садЯт тютюн, нищо, че тютюн не трябва толкова.

  Ама то и гради не трябват, та що не вземе дъжавата да ми дава проекти като субсидия.Щото от мен само взима, а на тия дебили, за които образованието и българския език са чужди само им дава.

  Справедливо ли е?И не ми говорете, че били много отрудени и добри хората.И аз съм отруден и добър.И моето семейство е гладно.

  The things you own end up owning you
 21. 21 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  [quote#17:"batgosho"]Имам ли право да си засадя 50 корена тютюн на двора за лична употреба?[/quote]
  Естествено, за лична употреба можеш да си садиш колкото си искаш. Тютюнът не е забранено растение.
  До коментар [#20] от "petergriffin":

  По принцип си прав и аз съм срещу тези чудновати помощи за едно производство, което по принцип би трябвало постепенно да намаляваме. С една остра забележка - хората, които произвеждат тютюн, не са дебили.

 22. 22 Профил на petergriffin
  petergriffin
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#21] от "Хелиана":

  Ти познаваш ли такива хора Хелиана? Защото аз съм от Родопите и и доста съм обикалял по тези села.До скоро се притеснявах да казвам истината, но тези хора са изключително необразовани, неинформирани и следователно да...глупаси са.Защо можем да наричаме българските селяни тъпи и прости (каквито са, не се прави, че не знаеш), а на турците да го спестяваме.

  Малко на лицемерна толерантност ми мирише.

  The things you own end up owning you
 23. 23 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#19] от "Хелиана":

  Благодаря Хелиана!
  На пролет,ще направя едно пътуване до Кърджали за да видя Перперикон,на връщане ще си купя разсад и ще си посадя.На вилата имам място за садене,от зеленчук няма смисъл,на година давам около 200 лева за зарзават,но около 2000 лева за цигари.

 24. 24 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ама моля кажете им натези хорица да се преориентират в друга култура, че няма държава дето да се крепи на таквоз чудо, каот тютюн, освен Афганистан, дето се крепи на производството на мак и опиум. Жестоко ги лъжат с години, чак ми става жал.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 25. 25 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#22] от "petergriffin":

  Да, познавам тези хора. Карала съм стажове по тези тютюнджийски места. Хората може да не са образовани, но сред тях има изключително интелигентни. Освен това са наистина добри и много трудолюбиви.

 26. 26 Профил на Хелиана
  Хелиана
  Рейтинг: 2011 Неутрално

  До коментар [#23] от "batgosho":

  Успех и в двете Пиши после какво мислиш за Перперикон.
  Има един български сайт за хоби семена, там човекът продава и семена от тютюн, ако ти се експериментира. Но не знам дали е лесно да се отглежда от семена.

 27. 27 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Въпрос-какви заявки и на кого е дала държавата за сеене и обработване на тютюн?Ако не е ,защо тютюнопроизводителите търсят нещо от държавата?Откъде накъде трябва държавата да налива пари за едно производство,вредящо на здравето?И за да няма критики към мене-повече от 30 години пушех цигари.От 18 години не пуша.Бил съм пушач,но не подкрепям наливането на пари за тютюн.Производителите да намерят нещо друго да произвеждат!

 28. 28 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 804 Неутрално

  До коментар [#23] от "batgosho":

  Вие пушили ли сте цигара от необработен тютюн?Не Ви го пожелавам!Има доста обработка на тютюна докато стане за пушене.

 29. 29 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#28] от "gobay":

  Пушил съм но само за проба,скоро на пазара си купих 100 грама тютюн на конци за 4 лева.От тези 100 грама си направих около 120 цигари,по-добри са от купешките на Пеевски.
  Бъди сигурен,че ако си засадя тютюн на двора,ще разуча технологията за добри цигари до последната подробност.

 30. 30 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Любопитно

  До коментар [#26] от "Хелиана":

  На всяка цена ще споделя!
  Може и от семена но иска ежедневна грижа,а аз понякога липсвам по цяла седмица,предпочитам да връча на комшийката готов разсад,тя да си ги зарови, да си ги полива и да ги прекопава веднъж в седмицата.

 31. 31 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  До коментар [#29] от "batgosho":

  Мога да те запозная с такива, дето си правят по-добри от Марлборо... ако искаш, де... Садят тутун, гласуват за Доган и пушат ли пушат.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 32. 32 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#31] от "Πάντα ῥεῖ":

  Искаааам!
  Нямам проблеми нито с Доган,нито с Помаците,нито с Турците.
  Проблем е ДПС,че се бърка в българските работи над допустимото,някои му викат преяждане с власт,други,че ДПС е незаконосъобразно регистрирана като партия,аз мисля,че и двете твърдения са вярни!

 33. 33 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  [quote#32:"batgosho"]някои му викат преяждане с власт,други,че ДПС е незаконосъобразно регистрирана като партия,аз мисля,че и двете твърдения са вярни! [/quote]
  Верно е сичко, съгласявам се с теб... не само щот си ми батко! Депесето трябва да го изкореним като плевел, че най-паче около тутуна никне!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 34. 34 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Трябвало е още когато Доган е подал молбата за регистриране,да му парафират с Йок!Сега вече белята е реалност,а щетата - факт!

 35. 35 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#34] от "batgosho":

  Факт, ма плевел... плевел, ма ФАКТ!

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 36. 36 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#33] от "Πάντα ῥεῖ":

  Не знам защо,но имам странното усещане,че ще ме изтрият защото не съм по темата,хихихи.
  Трябва всяка втора дума да е тютюн за да е по темата

 37. 37 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  До коментар [#36] от "batgosho":
  [quote#36:"batgosho"]Трябва всяка втора дума да е тютюн за да е по темата [/quote]
  Тютюн, ДПС, наратив, Местан, козя брадичка, лицемерие, Доган, сараи...
  Много неща са... темата.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 38. 38 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#31] от "Πάντα ῥεῖ":

  Марлборо са много серт за мен,аз съм бати и искам нещо по-яваш.

 39. 39 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Неутрално

  До коментар [#38] от "batgosho":

  Предлагам ти размисъл. Уиски, пура и скъп швейцарец на ... дясната ръка. Тогава ще се размислиш и за тези, които садят, берат, нижат и предават... А тези, които плащат пък са зависими от Доган. Често пъти това е... самата държава. Тоест аз и ти, батко.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 40. 40 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#39] от "Πάντα ῥεῖ":

  Преди десетина години имах възможност и пиех скъпо уиски,хавански пури и каквото още ти хрумне,но откакто преди 15 години ни зарибиха с джобни телефони, спрях да нося на дясната си ръка японец,защото ми ръфа ръкавите на ризите и саката.

 41. 41 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2697 Весело

  До коментар [#40] от "batgosho":

  Ние сме до време, а Държавата - вечна. Пита се в задачката КОЙ ще победи... Д(п)С или РБ (оригиналът!).

  p.s. Знаеш, че РБ значи Република България, нали?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 42. 42 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#39] от "Πάντα ῥεῖ":

  Сега се замислих,може би съм идиот,винаги съм си носел часовника на лявата ръка.

 43. 43 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Няма смисъл да се хабим,просто ще ни изтрият ,че не сме по темата.

 44. 44 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Някога като случим на тема,ще ти разкажа защо си мисля,че за малките Държави е по-добре да са Монархии отколкото РБ,но набързо мога да вмъкна,че имаме реални примери със Скандинавските Монархии....Хората там си цъфтят и връзват,а ние тук се пържим заради републиканските дебили.

 45. 45 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Разстроено

  До коментар [#41] от "Πάντα ῥεῖ":

  У нас и в съседните малки Държавици,все сме наредени на края на Европата,имаме нито Монархия,нито Република,притежаваме фасадна, мафиотска,ялова демокрация.

 46. 46 Профил на ямх
  ямх
  Рейтинг: 466 Неутрално

  ....и след като гласуват за тях да се жалят на местан и доган, дето им разпределят порционите в чиниите и филиите от хляба им....на база местен вот....се определя колко боб....извинявам се зоб...

 47. 47 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Цената, на която се изкупува произведения тютюн е направо гавра! И все пак, от години се говори за алтернативни производства по тези краища, които се издържат от тютюн! нищо реално не виждам! Пак - лоша политика! До кога тия региони ще са заложници на политически и икономически интереси?

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK