Производителите на тютюн решиха да се доверят на правителството засега

Производителите на тютюн решиха да се доверят на правителството засега

© Цветелина НиколаеваТютюнопроизводителите даваме доверие и на правителството, и на министерството, защото нещата, които сме дебатирали се случват, обяви Цветна Филев, председател на Национална асоциация на тютюнопроизводителите пред агенция "Фокус".


Изявлението идва след два дни протести на производителите на тютюн, но и след като в събота Министерството на земеделието обяви на сайта си поготвените промени в Закона за тютюна.


"На второ четене на бюджета за 2015 година ще следим дали ще бъдат спазени и другите наши изисквания. Искаме в бюджета за 2015 година, в план сметката на Държавен фонд "Земеделие" да бъдат включени 107 милиона лева национални доплащания за тютюн. Това всъщност е пакета, който получихме в настоящата 2014 година", обясни Филев.
По думите му следващото нещо, което ще се следи от тютюнопроизводителите касае минималния осигурителен праг за земеделците. В проектобюджета е записано, че този праг се вдига от 240 на 420 лв. Междувременно обаче парламентарната група на ГЕРБ реши преди второ четене на бюджета да предложи повишението да е до 300 лева.


Тази сума сега тютюнопроизводителите смятат, че е по силите им.


Филев посочи, че при предишния кабинет "Борисов" са приети положителни промени в Закона за тютюна като е била премахната и паразитната структура фонд "Тютюн", но три години по-късно се видяло, че се е скъсала връзката между производителите и тъговците.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK