Енергийният министър: Няма опасност от газова криза

Теменужка Петкова

© Анелия Николова

Теменужка ПетковаНе са верни твърденията, че страната ни е на прага на газова криза, коментира пред Би Ти Ви министърът на енергетиката Теменужка Петкова. Такава публикация се появи в днешния брой на в. "Труд", като изданието твърди, че след 100 дни ще бъдат изчерпани газовите запаси, защото "Булгаргаз" не може да плаща за природния газ, който страната получава, и в момента се теглят запасите от хранилището в Чирен.


"Булгаргаз" към момента е изряден платец", каза Петкова. Тя съобщи, че утре и на 22 декември ще бъдат направени два транша от по 19 млн. долара, за да се предплати природният газ за този месец. По думите й е нормална практика от ноември до април да се тегли газ от хранилището в Чирен, а през останалото време на годината там се трупат запаси.


Енергийният министър коментира и темата с очакваните загуби на Националната електрическа компания (НЕК). Около 600 млн. лв. е загубата за 2014 г., която компанията ще претърпи само от регулирания пазар, като загубата от цената, по която НЕК купува енергията и е длъжна да я продава, се очаква да бъде около 850 милиона, каза тя. По думите й фактът, че НЕК купува електричество по-скъпо, отколкото продава, е заложен и това е една от причините за тежкото състояние на енергетиката. "Сами разбирате, че няма компания в света, която да издържи на подобна разлика в цените", коментира Петкова. Според нея години наред цената на електроенергията е използвана, за да се потушават социални проблеми. На въпрос дали при това положение се очаква повишаване на цената на тока, министърът коментира, че това е решение, което зависи от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране.
Страната ни все още не е получила официално уведомление за спирането на проекта за газопровода "Южен поток", каквато заявка направи руският президент Владимир Путин при посещението му в Анкара. Европейската комисия обаче е уведомена за прекратяването, каза Петкова. По думите й в момента не са налице два от най-важните документи, свързани с проекта – дългосрочният договор за транзитните такси и икономическият модел. Много се спекулира с тази сума от 400 млн. долара, на която според Путин ще се равняват загубите за България от транзитни такси. Министърът каза, че направените до момента разходи от страна на БЕХ по газопровода са в размер на около 25 млн. лв.


Петкова коментира и че докато е била начело на Агенцията за държавна финансова инспекция, е открила "стресиращи" данни за нарушения в АЕЦ "Белене" и "Цанков камък". Според нея огромна част от дефицита на БЕХ се дължи именно на двата енергийни проекта. В момента прокуратурата е образувала досъдебно производство по случая. Тя отказа да назове имена именно с мотива за течащо разследване, но уточни, че замесените хора в момента не са на позиции, които да им позволяват да взимат решения, свързани с българската енергетика.


Енергийният министър допълни, че има чудесна комуникация с министъра на икономиката Божидар Лукарски, чието ведомство доскоро бе част от едно общо министерство – на икономиката, енергетиката и туризма, а двамата се чуват почти всеки ден.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK