Борисов за пенсиите: Тезата за национализация е груба манипулация

Борисов за пенсиите: Тезата за национализация е груба манипулация

© Юлия ЛазароваПремиерът Бойко Борисов защити идеята родените след 1959 г., да могат да пренасочат еднократно вноската си за допълнителна пенсия от частните фондове към Националния осигурителен институт (НОИ), определяйки я като демократична, а твърденията, че се прави опит за национализация на средствата - като манипулация. От думите му става ясно, че решението е взето в неделя след разговори между него, социалния министър Ивайло Калфин, финансовия Владислав Горанов и председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Впоследствие обаче премиерът заявява, че "това беше искане на синдикатите". Вчера пък председателят на синдикалната организация "Подкрепа" Пламен Димитров заяви по БНТ, че това е предложение на финансовия министър.


"Думи като национализация, вземане, махане са не лъжа, а груба манипулация. Единственото, което сме казали и сме се съгласили със синдикатите, с хората на тази среща (Калфин ми е свидетел) е, че даваме възможност всеки българин сам да преценява къде да си държи парите. Сам." Това заявява Борисов пред министрите на днешното правителствено заседание, показва стенограмата от него.


"Сутринта слушам: скандал, национализация, прибират парите на хората! Чакайте, това го направи Орбан в Унгария, той ги национализира. Ние само даваме право на избор", казва Борисов и продължава, че от 1 януари догодина никой не трябва да мести парите си, а конкретният фонд трябвало да убеди своя клиент защо да работи с него. По думите му в момента държавата на практика приема, че хората са по-глупави и трябва от тяхно име да се взимат решения. "Аз искам просто хората сами да поемат риск – като искат по-голяма доходност или по-голяма лихва в банка, отиват в една банка. Като искат повече сигурност, отиват на друго място. Българинът е свободен, в ХХІ век сме. Не можем да кажем на 18-годишните, че за една година няма да се информират", заявява премиерът.
"Аз съм демократ и не виждам защо някой трябва насила да ме кара да преценявам къде да си държа парите", продължава Борисов. По думите му проблемът на частните пенсионни фондове е, че досега са били спокойни, защото на определена дата техните 5% постъпват по сметките им, а сега ще трябва да убеждават хората защо да ги изберат и да влязат в една конкурентна обстановка.


"Ненчев, къде виждаш лошо! Национализация виждаш ли?", пита премиерът министъра на отбраната, който е от квотата на Реформаторския блок. Блокът вече се обяви против предложението. "Не виждам", отговаря Ненчев, след което Борисов изтъква, че докато е бил в Берлин (в началото на седмицата – бел. Ред.) двамата съпредседатели на Реформаторите – вицепремиерът Меглена Кунева и Радан Кънев не са повдигнали темата. Тук се включва Кунева, която го убеждава, че различните позиции на ГЕРБ и Реформаторите по темата не са заплаха за управляващото мнозинство.


"Искам да Ви кажа, че говорейки с моите колеги от Реформаторския блок вчера късно вечерта, мога да ви уверя, че в тази размяна на мнения по конкретния повод, който Вие споменахте, няма нищо, което да заплашва единството", казва Кунева и изтъква коалиционното споразумение, в което е записано, че продължава пенсионната реформа в търсене на възможности за по-високи пенсии. Борисов пък казва, че в момента има много интереси да се разбива коалицията и да има нестабилност в страната и призовава участниците в управлението да бъдат единни.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK