АЕЦ "Козлодуй" се отказа да иска популярният синдик Панайот Велков да оглави "Полимери "АД

АЕЦ "Козлодуй" се отказа да иска популярният синдик Панайот Велков да оглави "Полимери "АД

© Анелия НиколоваАЕЦ "Козлодуй" оттегли искането си да бъде сменен настоящия синдик на "Полимери" АД по време на общото събрание на кредиторите на дружеството. От централата, която има 42.57 % от вземанията на всички кредитори на "Полимери", бяха предложили сегашния синдик Иван Балабанов да бъде сменен с Панайот Велков. Той прикова медийното внимание покрай сигнала на френския посланик за опит за кражба на компания и работата си в ТВ7.


Повечето от гласувалите на събранието се обявиха против смяната на синдика - 75.43 на сто от гласовете на кредиторите, съобщи агенция "Фокус" като се позова на информация от Апелативния съд във Варна.


В края на октомври АЕЦ "Козлодуй" поиска от Варненския окръжен съд да свика общо събрание, на което да се гласува освобождаването на досегашния синдик и назначаването на нов синдик в лицето на Панайот Велков.
Кредиторите отхвърлиха предложението на НАП настоящият синдик да бъде освободен, а на негово място да бъде избран Емил Върбанов Томов. Така производството по несъстоятелността на предприятието продължава във Варненския окръжен съд с действията на синдика Иван Балабанов.


Делото за несъстоятелността на "Полимери" АД- Девня започна през декември 2012 година пред Варненския окръжен съд. 400 са кредиторите (с общо 24 млн. лв. вземания - бел. ред.), като най-големият от тях е АЕЦ "Козлодуй" с 42.57% от вземанията, които са за производство, доставка и купуване на електроенергия.


След него се нареждат НАП с 24.57%, НЕК, Енергиен системен оператор, множество дружества, фирми и десетки бивши работници и служители на Полимери. От 2013 година съдът по несъстоятелността е извършил редица действия, свързани с предявяване на вземанията на кредиторите, одобрението им, като са проведени редица общи събрания. В настоящия момент делото е във фазата на продаване - "осребряване" на имуществото.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK