"КПМГ България" ще бъде глобена за одитите на КТБ в началото на 2015 г.

"КПМГ България" ще бъде глобена за одитите на КТБ в началото на 2015 г.

© Анелия НиколоваКПМГ България" е допуснала съществени пропуски при одитирането на годишните финансови отчети на  КТБ. Това е записано в доклада от разследването на дейността на одиторската компания, който Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори е приела във вторник вечерта, съобщава "Капитал daily".


По закон максималната санкция за одиторското предприятие е 20 хил. лв., както и временно отнемане на правото за упражняване на дейност за срок от две години на самото одиторско предприятие или на конкретния одитор. От комисията съобщиха, че ще гласуват санкцията в началото на следващата година.


КПМГ е разследвана за заверяването в периода от 2009 до 2013 г. на отчетите на банката, чийто лиценз беше отнет от БНБ заради капиталова дупка от 3.75 млрд. лв.
Регулаторът е преценил, че одиторът не е подхождал с нужната критичност към предоставяната му информация, предоверявал се е на вътрешния контрол и не е отчитал, че одиторските процедури, които са ефективни за разкриване на грешка, може да не са ефективни за разкриването на измама.


В доклада още е записано енигматично, че "по отношение на отговорен одитор са били налице заплахи за спазване на фундаменталните принципи за почтеност и обективност и изискването за независимост съгласно Етичния кодекс на професионалните счетоводители, които не са отчетени и оценени като такива".


Комисията се самосезира за казуса с КТБ още на 25 юни, малко след затварянето на банката, като докладът на разследващия екип е бил връчен на одиторската фирма на 24 ноември.


Преди няколко дни регулаторът вече наказа за работата му с КТБ и свързани с нея дружества одитора Николай Орешаров с две години лишаване от право да упражнява дейност. Разследавне е показало, че Орешаров е заверявал отчетите на над 50 фирми, които са кредитополучатели на банката.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Ще ги уплашите с тия 20 хил. глоба. Те са се посигурили за десетки години напред. Затворите да не са препълнени вече?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 2. 2 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  "По закон максималната санкция за одиторското предприятие е 20 хил. лв., "

  справедливо, при 4 милиарда ОТКРАДНАТИ от нас?

  Евроатлантида
 3. 3 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Подсигурили.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 4. 4 Профил на sa6
  sa6
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  За милиони няма закони, за кокошка няма прошка, за милиарди се пишат закони... и се случайно се падат съдии

  Евроатлантида
 5. 5 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Големите световни компании (особено акционерните дружества) също са едни гнили отвътре ябълки - лъскава повърхност, изразяваще се в лъскави офиси и намазани шефовес огромни бонуси, а отвътре - корупция и загниване.

  КПМГ в България е една тежка казарма за служителите си. Лошото е, че резултатът не впечатляващ.

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  По-добре ги лишете определени години да не могат да изпълняват тази дейност. Само това ще сепне и останалите, всичко друго е просто смях, на загубите от КТБ.

 7. 7 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Същественни пропуски...
  Та това е цяла яма!
  Трябва направо да се разследват за измама, защото с докладът въвежда в заблуждение!

  Happy face says, adios !
 8. 8 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Да не забравят да им кажат повече да не правят така

 9. 9 Профил на m.c.marinoff
  m.c.marinoff
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Мда - 0.0005% са тези 20 000 лв. от 3.75 млрд. Много сериозна и тежка глоба, уплах голям се е задал. Айде скачайте сега за демокрация, викайте "големите инвеститори" и "дъ биг файв", който от бананова република ще ви направят цивилоизована държава. Пфу, да ви плюя на американските стандарти и глупости, а за лицемерие да не говоря изобщо!
  Глобили ги с 20 000 лв...... (пардон, ще ги глобят). Няма що.
  И съм готов да се обзаложа, че дори спиране на правата за 2 г. на КПМГ няма да наложат. Взели кой знае колко пари легални за извършване на одита, взели кой знае колко нелегални, за да направят одита така, както им е поръчано и накрая - 20 000 лв. за прегрешението. И нека не реват после, че в БГ не се спазвали законите, щото и те ядат кифтета и ни риват от тях.

 10. 10 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Дневник, може ли малко повече информация, кога ще се вземе решението за евентуалното наказание на КПМГ?

 11. 11 Профил на m.c.marinoff
  m.c.marinoff
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#7] от "Р. Дражев":

  Подкрепям. Това е измама, а не небрежност. Ама според мен. За целта трябва и да се докаже някак си. А не знам ако си прокурор (да приемем че си читав) как се събират доказателства и се защитава тая теза в съд...

 12. 12 Профил на Mariana
  Mariana
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Тия истории с одитите са пълна мъгла, това са едни законни прикриватели на измами. Одит има смисъл само при покупка на фирма/фонд и т.н. само ако се заплати от потенциалния купувач. Всичко друго е мъгла, а КПМГ трябва да се проверят за "цялостна дейност", че като се сетя кои компании още одитират...

 13. 13 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Направо да им отнемат лиценза

 14. 14 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#6:"stoiank"]По-добре ги лишете определени години да не могат да изпълняват тази дейност[/quote]
  Много +++

 15. 15 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Да внимават, глобата да не е по-голяма от 4млрд, че знае ли човек, може да се отнесе въпроса до Страсбург.
  Не знам зашо след като има организация, дето да контролира одиторите, след като имаме БНБ и банков надзор, след като имаме безброй и не лошо платени хора във финансовото разузнаване и какво ли не още, след като се обърне каруцата, всичко се активират.
  Да правят каквото искат, по точно каквото трябва ( но да го направят, а не да бият барабана предварително) и да ни дадат възможност да научим, че Искров си е дал оставката, че Писанчев, барабар с цялото финансово разузнаване също и че отиват да работят на село, та с изкараните пари да намалят загубите на държавата и т.н.
  Вместо това, те сега ще си правят кризисен ПР и ще се мъчат да отчитат активни действия, на принципа "след дъжд качулка".

 16. 16 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  До коментар [#15] от "tsvetko_51":

  Всички изброени от теб, не могат да схванат че си режат клона на който стоят. Въпрос на време е да дойде някой луд и да почне да ги закрива. Погледнете, изсипаха се близо 4 млрд. кешови пари и фондовата ни борса е на дъното, точно заради такива като КПМГ. Хората нямат доверие, а целта на одита е точно такъв и от една банка си ги местят в друга, просто какво да добавиш. Не случайно Бойко има смелост да поиска да прибере 7-8 млрд. от уж одитирани дружества, защото реално одитите в очите на хората са в стойността на хартията. Така че, като се почне от КФН и се мине през останалите, замислете се!!!

 17. 17 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  За подобни практики преди време "Артур Андерсен" отшуме...

 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1452 Неутрално

  Така става в живота - един го глобяват 20 бона, друг кяри 2 мильона - http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4449248

 19. 19 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Аз да си попитам - тия от комисията одитирали ли са някога банка? Щото като чета биографията на шефката на тая комисия и приятелка на Прокопиев - Ваня Донева, не намирам подобна експертност. Завършила във Варна, после квалификация в Свищов, счетоводителка в трудово-производителна кооперация, одитор в община Балчик...докато стане народен представител. Извинете, ама това същество да ми оценява банкови одити, да оценява дейността на компания от мащаба на КПМГ? Та КТБ не е нито кооперация нито община, а беше 4-тата по големина банка в България. С една дума - НЕ ИМ ВЯРВАМ!

 20. 20 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#17] от "comtec":

  Малко по различни бяха практиките на Артура. Артура директно даваха счетоводни съвети как да се прикриват загубите на Енрона, което е доста повече от затваряне на очите. А и SEC бяха набарали няколко съдружника по бели гащи, собственоръчно да шредират важни първични счетоводни документи.

  Това разбира се не значи, че на КПМГ-то не трябва да им отнемат лиценза за одит на финансови дружества, пък ако се размечтая малко може и на нефинансови. Ама нали сме в Бг - най-много глоба и мъмрене или изключване на физическото лице ДЕС подписал мненията.

 21. 21 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 551 Неутрално

  И да продължа с "експертността" на тази комисия - от шест членен състав - моите уважения към академичните титли на двама от членовете й, само ЕДИН човек някога е одитирал банка и по-точно е бил главен одитор на БНБ по времето на Искров! Извинете, ама това е все едно педиатри да оценяват дейността на неврохирург!!! Пълен абсурд!

 22. 22 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 644 Неутрално

  До коментар [#18] от "dosetliv":

  Много интересни етични въпроси се повдигат в статията към която препращаш. Това си е цял казус за решаване за изпит АССА

 23. 23 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Да си го кажем , корупция навсякъде дори във фирмите .

 24. 24 Профил на mammita
  mammita
  Рейтинг: 388 Любопитно

  За КПМГ добре, но защо продължава основният виновник за всичко това – Цветан Василев да остава безнаказан? Него кога ще го видим изправен пред съда? Не е ли малко странно, че вече никой не говори за него или пък за това кога ще бъде екстрадиран и защо се бави връщането му в България.

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  "КПМГ България" е допуснала съществени пропуски при одитирането на годишните финансови отчети на КТБ."
  Ами вземете и лиценза.

 26. 26 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  То цяла държава и всички политически сили пропуснаха казуса КТБ, те се хванаха в одитиращия орган, щото не им отърва да подпукат главните виновници, това е цялата работа....

 27. 27 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Под цялата държава, имах предвид "държавниците"-политици.

 28. 28 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#24] от "mammita":

  За какво е виновен Василев - за това че му бутнаха банката? Че му спретнаха най-мръсния комплот дето сме виждали последните 25 години? По-скоро той ще изправи пред съда всички ония заговорници и марионетки, които осъществиха театрото с умишленото събаряна на банката. Но не пред нашия съд, а пред безпристрастни и неподкупни съдии в международни съдилища, до които пипалата Пеевски няма как да стигнат. И когато по казуса КТБ се произнесат и международни независими счетоводители, тогава тая комисия ще трябва много, ама много да се извинява на КПМГ, а и като нищо ще я съдят за уронване на репутацията.

 29. 29 Профил на Irina
  Irina
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Като гледам-май,че КПМТ ще съди БНБ и България..То ще се чуе,бъдете сигурни.

 30. 30 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Трябва всички, които са замесени в източването на КТБ да понесат своята отговорност. Не мога да разбера как така, все още няма осъдени, въпреки огромните размери открадни пари. А дори главният мозък на операцията си живее най-обезпокоявано в съседна Сърбия.

 31. 31 Профил на todorus
  todorus
  Рейтинг: 279 Неутрално

  *най-необезпокоявано

 32. 32 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#19] от "abygale":
  "Не им вярвам" е много недостатъчно. Това са хора, които нанесоха огромни щети и трябва да отговарят за това. Ясно е, че никое правителство, независимо от кольора, няма да им поиска тази отговорност. Започва да става очевидно, че всички правителства, пак независимо от кольора, са безкрайно уязвими и действат по нареждане. С това ли ще останем? Че не им вярваме? Ами тях това ги брига толкова, колкото ланския сняг и утре пак ще си действат по указаната и проверено безопасна схема, а ние ще си се жалваме тихо и напоително защо там така, а тук хич йок!

  Назови очевидното
 33. 33 Профил на Мафията си има държава
  Мафията си има държава
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#30] от "todorus":

  Да ме прощаваш - ама главния мозък на операцията #бутнибанката си живеее царски и с огромна охрана тук, в хотел Берлин, а отвреме на време се мярка и в парламента. Не е нужно да му казвам името, нали?

 34. 34 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 884 Весело

  Абе я направо да вземат лиценза на КПМГ и да ги гонят от България ))))) Само са лъгали акционерите и вложителите в КТБ, че и Комисията за финансов надзор са излъгали!

  Пък и полза бихме имали. Путин би ни завидил

 35. 35 Профил на melani_simeonova
  melani_simeonova
  Рейтинг: 225 Неутрално

  А ,добре Цветан Василев няма ли да си получи заслуженото или ще си харчи парите наволя?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK