Валутните пазари не се повлияха от пресконференцията на Путин

Валутните пазари не се повлияха от пресконференцията на Путин

© ReutersИзказванията на президента Владимир Путин по време на годишната му пресконференция имаше незначително въздействие върху валутния пазар, съобщи "Комерсант". За цялото времетраене на пресконференцията курсът на долара се увеличи с 30 копейки, а този на еврото - с малко над 1 рубла. Индексите на Московската борса също нараснаха леко.


При откриването на търговете тази сутрин, два часа преди пресконференцията, курсът на рублата се успокои. Доларът до достигна до ниво от 58.15 рубли, с 4.05 рубли по-малко в сравнение със закриването вчера вечерта. Еврото от своя страна спадна с 5.5 рубли в сравнение с вчера, до 71.5 рубли за евро. Този курс обаче се задържа за кратко, като към началото на пресконференцията той отново се повиши до 60 рубли за долар и 75 за евро.


В рамките на половин час от началото на пресконференцията обаче курсът започна да се покачва, като към 11:45 (тя започна към 11:10 часа българско време – бел.ред.) доларът се търгуваше за 63.64 рубли, а еврото – за 78.60 рубли.
"Играчите на пазара се притесниха от изказването на президента, което беше пълно с остри изказвания по адрес на западните държави", коментира пред "Комерсант" представител на голяма руска банка.


Ситуацията на пазара се подобри едва когато Владмир Путин заяви, че кризата в Украйна трябва да бъде решена възможно най-скоро с мирни средства, тъй като последните дни бяха изпълнени със събития, които сочат обостряне на отношенията между Русия и Запада заради кризата в Украйна. Към 12 часа доларът се търгуваше за 61.10 рубли, а еврото – за 75.30. До 15 часа тези стойности останаха относително непроменени.


Деноминираният в рубли индекс ММВБ нарасна с 2.5% до 1495.34 пункта по време на пресконференцията, а при доларовият РТС се наблюдаваше незначително увеличение с 0.1%, до 767 пункта. 


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK