За "БДЖ Товарни превози" отново се търси купувач (допълнена)

За "БДЖ Товарни превози" отново се търси купувач (допълнена)

© Юлия ЛазароваМинистърът на транспорта Ивайло Московски е подал предложение в Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол за раздържавяването на "БДЖ Товарни превози", съобщава в. "Преса".


Процедурата беше спряна по времето на кабинета "Орешарски". Тогавашният министър на транспорта Данаил Папазов още при встъпването си в длъжност обяви, че приватизацията на дружеството спира без да обясни логиката на това решение.


В интервю пред "Труд" изпълнителният директор на "Холдинг БДЖ" Владимир Владимиров изразява скептицизъм, че ще се намери купувач на компанията. той посочва, че причините за това са комплексни. Една от тях е, че тази дейност не е на печалба през последните години. В същото време на границата между Словакия и Украйна се изгражда център за движение на стоки от Азия към Европа. "Така че стоките от Китай ще влизат в Европа през Централна Европа, а не през Балканите, както ние си го представяхме", посочва той.


През отиващата си година беше спряна приватизацията и на АДИС, на Българска фондова борса и на "Централен депозитар". Така от заложената програма за приходи от 308 млн. лв. от приватизация не се реализирани почти никакви, посочва изданието.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK