Всичко за банките

Всичко за банките

© Надежда Чипева, КапиталВсичко за банките.


Без изненада най-четените текстове в секция "Бизнес" през годината са свързани и с двете събития, които са и ключови - сътресенията в банковата система при затварянето на КТБ и атаката срещу ПИБ както и обявеното спиране на много коментирания руския проект "Южен поток". Класацията на най-четените текстове е по данни към 15 декември.


1. След затварянето на КТБ през юни организирана есемес атака накара много вложителите в ПИБ да се наредят на опашки, за да изтеглят парите си заради притеснение да не ги загубят. В резултат само за ден на банката се наложи да изплати 800 млн. лв. на клиенти. Статията е прочетена 44 327 пъти.
2. В резултат на очевидната атака срещу тази банка МВР започна разследване за атака срещу банковата система. Тогавашният вътрешен министър Цветлин Йовчев обяви, че атаката е била и през интернет, и през мобилните телефони, като са изпращани есемеси, които да обезпокоят хората, а целта е била да се разпространи слух, който да дестабилизира ПИБ. Статията е прочетена 38 641.


3. В края на годината при посещението си в Турция руският президент Владимир Путин обяви края на проекта "Южен поток" като хвърли вината за това върху България и посочи, че тя губи от това 400 млн. евро годишно. Новината не беше приета еднозначно, премиерът обяви, че няма данни за такива потенциални приходи и се взе решение за търсене на алтернативи. Според политолога Иван Кръстев България не получи газ, но спечели доверието на ЕС за разлика от други страни-членки, които предпочетоха да заобиколят правилата на Брюксел. Статията е четена 37 307 пъти.


4. Денят, в който на ПИБ се наложи да изплати 800 млн. лв. в брой, беше и този, в който БНБ постави Корпоративна търговска банка под специален надзор. Такава мярка не беше прилагана срещу никоя институция след банковата криза в средата на 90-те години. Специалният надзор беше наложен по искане на ръководството на КТБ, отправено до БНБ. Статията е прочетена 30 617.


5. Промените в данъчните закони, новите цени на тока, изчисляването на пенсиите и размера на минималната работна заплата, които влязоха в сила от началото на 2014 г., също предизвикаха голям читателски интерес в първите дни на януари. Статията с всички новости е прочетена 30 586 пъти.


6. След затварянето на КТБ и дъщерната й "Креди Агрикол", понастоящем Търговска банка "Виктория", всяка стъпка на централната банка по казуса беше следена с интерес не само от хората, които са клиенти на двете институции. В един неделен следобед ръководството на БНБ обяви, че до месец банките ще бъдат отворени, което от перспективата на времето се оказа напълно невярно. Публикацията е четена 29 000 пъти.


7. Изключение от банковата тематика сред най-четените бизнес текстове през година е интервюто с основателя на "Уолтопия" Ивайло Пенчев, който хвърля доста предизвикателства с тезите си по различни проблеми, с което предизвика и стотици коментари. Всеки смята, че у нас бизнес се прави само с далавера, да се сложи край на социалните плащания, целият ЕС е болен от социализъм - са само част от коментарите му. Интервюто с него е прочетено 28 235 пъти.


8. Наред с решенията, които обявяваше централната банка заради кризисната ситуация, валяха и послания, които целяха от една страна да успокоят клиентите на всички банки, а от друга да обясняват случилото се. Едно от изявленията на управителя на БНБ от края на юни е, че се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, "без каквито и да е основания". Публикацията е прочетена 27 961 пъти.


9. Случилото се с КТБ и ПИБ от началото на лятото беше съпроводено с доста изявления за това какво предстои по овладяване на ситуацията, които често се оказваха неверни, тъй като централната банка или взимаше съвсем други от обявените решения или си сменяше позицията в зависимост от подкрепата или липсата й за действията си след консултации с управляващите. Обобщението на картината към даден момент е сред най-четените десет статии - 27 727 пъти.


10. КТБ не е фалирала, тя е под контрола на БНБ. Това обяви ръководството на централната банка през лятото - само няколко месеца преди да получи доклада на одиторите за финансовото състояние на КТБ, след което на БНБ не остана нищо друго освен да й отнеме лиценза и да поиска съдът да обяви тъкмо нейния фалит.  Публикацията е четена 26 117 пъти.


Сред най-четените бизнес материали през годината се нарежда и "Кратка теория на парите за филолози" с автор починалия в средата на октомври блестящ български икономист Венцислав Антонов. В негова памет "Дневник" публикува статията му, писана преди години за в. "Култура". "Парите, както и книгите, се правят по един и същи начин – с писане", пише Антонов. Публикацията събира 23 474пъти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK