Русия постави рекорд по добив на петрол след разпадането на СССР

Русия постави рекорд по добив на петрол след разпадането на СССР

© ReutersДобивът на петрол в Русия е достигнал рекорд за цялата постсъветска история на страната. Всеки ден през миналата година са се изпомпвали средно по 10.578 млн. барела или  526.753 млн. тона за цялата 2014г., сочат предварителните данни на Централното диспечерско управление на енергийния сектор на Русия, цитирани от "Интерфакс".


Това става в момент, когато на световните пазари петролът достигна най-ниската си цена от 5 и половина години насам, а само от лятото насам сортът Brent, спрямо който се оценява и руският Urals, поевтиня с 48%. Повече нефт е добиван в бившия СССР (който включваше и републики с петролни залежи като Казахстан и Азербайджан) през 1987г. - средно по 11.4 млн. барела в денонощие.


Засега руските власти не планират да намаляват темпото на добив на основния си източник на валутни приходи. Пазарни анализатори обаче казват, че това изглежда все по-вероятно, защото търсенето по света е под очакванията.
Като цяло добивът на руски петрол се е увеличил за година с 0.7%, а основен принос за това имат "Роснефт" (190.898 млн. т.), ЛУКОЙЛ (86.571 млн. т.), "Сургутнефтегаз" (61.425 млн. т.) и "Газпром нефт" (33.624 млн. т.).


През ноември правителството спомена, че обсъжда намаляване на добива, за да се поддържат по-високи световните цени, но после първият вицепремиер Игор Шувалов, който се смята са особено близък с Кремъл, заяви, че подобен ход не съответства сега на националните интереси на Русия.


Вицепрезидентът на ЛУКОЙЛ Леонид Федун не изключва за 4-5 години добивът да намалее почти със 7%, но добавя, че няма да е толкова рязко, колкото беше в началото на 90-те години. После и вицепремиерът Аркадий Дворкович потвърди, че има "песимистичен сценарий със свиване на добива с 5-10% за 2-3 години", но и това няма да повлияе на ситуацията на петролните пазари.


Агенция "Блумбърг" допълва в петък, че ключова роля в момента играе и Ирак, който е изнасял през декември средно по 2.94 млн. барела дневно. Това е рекорд от 80-те години насам, казва говорителят на петролното министерство Асим Джихад. Двете страни контролират 15% от световния добив на нефт за ноември по данни на Международната агенция за енергетика.


Дузината страни от ОПЕК, които добиват около 40% от световния петрол, са намалили малко темпото, но все пак са продължили през ноември да изнасят на пазара над колективната си квота от 30 млн. барела на ден.


САЩ също са с рекордни добиви - в последната седмица преди Коледа са извадени по 9.12 млн. барела на ден, което е най-високият показател, откакто федералната Администрация за енергийна информация води отчети от януари 1983г. насам. На борсата в Ню Йорк през 2014г. поевтиняването на петрола бе с 46% - вторият най-лош резултат от 1983г.


Цялото това количество излиза в момент, когато промишлената активност в Китай - вторият по големина потребител на петрол в света - е най-слабата от 18 месеца насам. САЩ се развиват добре, но в Европа икономиката едва-едва расте и търсенето на горива остава потиснато.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK