Магистрала "Марица" ще е готова в края на лятото, обеща Лиляна Павлова

Магистрала "Марица" ще е готова в края на лятото, обеща Лиляна Павлова

© Георги Кожухаров120 километра изградени магистрали, включително завършване на "Марица" и други 340 км нови пътища да бъдат факт през 2015 г., обеща министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Автомагистрала "Марица" ще бъде изградена изцяло до края на лятото на 2015 г., заяви тя в студиото на Би Ти Ви и обясни, че става дума за под 100 км, разделени в три участъка, които ще бъдат пускани поетапно, като до края на лятото магистралата ще е напълно отворена.


Като един от приоритетите за тази година Лиляна Павлова определи постигането на по-голяма интерактивност на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Разработва се мобилно приложение, чрез което шофьорите ще могат да проверят в реално време чрез смартфона или таблета си състоянието на конкретен пътен участък. Сред целите в тази посока са и завършването на автоматизираната система за преброяването на превозните средства по пътната мрежа, както и поставянето на електронни табла с ясна информация дали конкретното пътно направление е отворено, има ли катастрофа, ремонти и т.н.


Лиляна Павлова се надява до лятото на 2015 г. да има избран изпълнител за строителството на участъка от магистрала "Хемус" до Шумен (нови 60 км), както и да бъде достроен пътният възел Шумен – Белокопитово. Регионалното министерство си е поставило за задача до 2020 г. да бъде осигурено финансиране за още 250 км от "Хемус", като средствата ще са по линия на Световната банка.
Министърът коментира и строителството на Северната дъга на околовръстния път на София, което също е сред приоритетите за тази година. Павлова припомни, че още преди година е избран изпълнител, но заради проблеми със собствениците на имоти, които трябва да бъдат отчуждени, строителството не може да започне. Каза, че се надява след решението за сключване на съдебни споразумения със собствениците, което кабинетът взе в края на годината, строителството на Северната тангента да завърши през 2015 г.


Павлова коментира и отношенията между коалиционните партньори в управлението в контекста на промяната в пенсионното осигуряване, която бе направена в последния работен ден от миналата година и която предизвика раздори сред партиите от коалицията. "Ако сме прекалено диалогични и казваме, че всичко е чудесно, ще бъдем подозрителни", заяви тя. По думите й в кабинета има екипна работа, нещата се случват по един добър начин, комуникацията е много добра и става все по-добра с всяко заседание на министрите. Ще намерим най-доброто решение, важно е да има диалог, каза още Лиляна Павлова.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK