Прогноза за 2020 г.: По две жп трасета се очаква скоростта на влаковете да е 160 км/ч

Прогноза за 2020 г.: По две жп трасета се очаква скоростта на влаковете да е 160 км/ч

© Георги КожухаровПървите две жп трасета, инфраструктурата на които ще позволява движение на влаковете с до 160 км в час, се очаква да са готови до 2020 г. Това прогнозира в интервю за "24 часа" Милчо Ламбрев, генерален директор на Национална компания "Железопътна инфраструктура".


"Надявам се през 2020 г. да имаме трасета, които в 95 на сто от дължината им скоростта да е 160 км в час", посочва той.


Двете бързи линии се очаква да са София - Бургас и София - Свиленград, като разстоянието между тях ще се изминава за три часа и половина.
През новия програмен период, проектите, с които компанията ще кандидатства за финансиране, са жп линията Елин Пелин - Ихтиман и Ихтиман - Септември, Видин - Медковец, София - Елин Пелин, възел София. По програмата "Свързана Европа" се очаква да се финансира трасето София - Драгоман, съобщава Ламбрев.


За момента не е приоритет линията Русе - Варна, но за нея има проектна готовност.


Държавата би трябвало да има поне 15-годишна стратегия за развитието на този транспорт, коментира още Ламбрев. "Всички държави в ЕС дават мило и драго за жп транспорта, влагат много средства."

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK