Пенсионните фондове ще трябва да обявяват реалната доходност

Не знам в някоя банка да ви казват реалната доходност на парите ви, коментира Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.

© Надежда Чипева, Капитал

Не знам в някоя банка да ви казват реалната доходност на парите ви, коментира Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.От започващата година пенсионните фондове ще трябва да публикуват не номиналната, а реалната доходност, постигната по управляваните от тях средства. Това означава, че в изчисляването й ще трябва да се включи и инфлацията.


Това изискване е въведено още през 2010 г., но Комисията за финансов надзор (КФН) го е отложила с пет години, съобщава в. "Сега". Така в момента комисията отчита номиналната доходност.


"Ще даваме и такива данни, въпреки че не знам в някоя банка да ви казват реалната доходност на парите ви", коментира пред вестника Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
По данни на КФН средноаритметичната доходност на деветте универсални пенсионни фонда за последните две години е 5.59 на сто (към 30 септември 2014 г.). Съответно в изчислението на тези данни не е участвала инфлацията.


Доходността на универсалните пенсионни фондове, в които отиват част от вноските за пенсия на родените след 1959 г., е отрицателна в последните 12 години. Това каза председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред БНТ във вторник. Според нея това означава, че парите по личните партиди реално са намалели. Това обяви и икономистът Любомир Христов в интервю пред "Труд". По думите му средногодишната доходност на този вид фондове е отрицателна в размер на 2.6 на сто.


Въпросът за доходността, която осигуряват фондовете, стана актуален покрай скандала в края на миналата година, когато по предложение на  ГЕРБ бяха приети законови промени, които предвиждат който желае, да си прехвърли парите от съответния частен пенсионен фонд в НОИ. Промяната изисква и започващите работа за пръв път в рамките на една година да решат кой да управлява парите им.


Според икономиста Любомир Христов не става дума за национализация, както беше определено решението, а за смяна на едно неясно и несигурно обещание за пенсия от универсалните пенсионни фондове с друго неясно и несигурно обещание - за пенсия от НОИ.


Според него обаче направената промяна е задкулисна, а начинът, по който е направена, е "варварски и дивашки". Той допълва, че полезното нещо, което се е случило като неочакван ефект, е, че хората са започнали да се интересуват в кой фонд са им парите и как се управляват.


Очаква се до края на март да се обсъдят и предложат още промени, с които на практика да се направи реформа в сектора.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 950 Неутрално

  задължителното частно пенсионно осугуряване со оказва рекет в полза на честни частници. Които ти губят парите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на pinoki0
  pinoki0
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И в коя банка има ненаследвен депозит който може да се тегли след 65тата годишнина?

 3. 3 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  Да но онзи ден ли беше Владо Каролев по една телевизия каза, че в НОИ доходността е сигурна 0 а в частните фондове е над 0 - та.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  Мавродиев пак ще излезе щастливо усмихнат и ще каже , че това не му е работа. Каква му е работата?Трансмисия между КОЙ и герб?

 5. 5 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Друго си е в НОИ - нито партида, нито доходност...

  По-здрав за Костя Копейкин!
 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Неутрално

  А "черната дупка", фонда на НОИ, какво ще обявява??

 7. 7 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  До коментар [#1] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  А честната държава го харчи с размах. /виж резерва на здр. каса/

 8. 8 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Притеснихте ги , сега ще гледаме сеира в смешни обяснения къде са кинтите

 9. 9 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Според икономиста Любомир Христов не става дума за национализация, както беше определено решението, а за смяна на едно неясно и несигурно обещание за пенсия от универсалните пенсионни фондове с друго неясно и несигурно обещание - за пенсия от НОИ.За национализация става дума.Това ГЕРБ го направиха един откраднаха парите от фондове и от здравната каса без да им потърси никой сметка.Този път обаче РБ ги спря.

 10. 10 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  а каква е доходноста на вноските ни в НОИ?

  Истината ни прави свободни.
 11. 11 Профил на takeshi303
  takeshi303
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Ще даваме и такива данни, въпреки че не знам в някоя банка да ви казват реалната доходност на парите ви", коментира пред вестника Никола Абаджиев, председател на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване.
  Ебати нагляра, и какво общо има банковият депозит с данъка частен пенсионен фонд, не знаех , че някой изземва заплатата на работниците и я слага на депозит. А се дърпат , защото ще лъсне истината за реалната доходност.

 12. 12 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  [quote#10:"Forrest Gump"]а каква е доходноста на вноските ни в НОИ?[/quote]

  Там са солидарни едни внасят другите с капите без да са внасяли солидарно изнасят десеторно повече отколкото трябва.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 13. 13 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Весело

  Охоо. Атаката срещу дружествата и техните фондове продължава. Вече се избистря целта, а тя е да се прилапат събраните пари във фондовете.

 14. 14 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 531 Гневно

  Ако държавата ми беше подобна на Швейцария, със подобно на нейното управление - бих поверил управлението на партидата си от частно-пенсионното ми дружество на НОИ.
  Но, в сегашния вид и начин на управление на ТАЗИ държава - не бих дал да управлява дори и чифт скъсани долни гащи.
  Защото, управниците ни са такива престъпници, че ще ги продадат тези гащи (опаковани като последен модел бельо "Версаче" и с парите ще закупят нови луксозни лимузини!
  Става дума за докопване до 8 милиарда лева пари, да бъдат похарчени една част по популистки начин (саниране на няколко блока например), а останалите ще бъдат откраднати!
  Това е.

 15. 15 Профил на felipeeee
  felipeeee
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Доходността им може да бъде проверена за разлика от тази на НОИ.

  bezsmyrten
 16. 16 Профил на simo87
  simo87
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Любомир Христов го е казал най-добре - и НОИ и частните фондове дават само обещания за светлото бъдеще. Истината ли? Ами погледнете днешните пенсионери? Не, нас не ни чака нищо различно, или поне не по-добро, тъй като демографското ни положение се влошава, нацията остарява и се маргинализира, съотношението пенсионери/работещи е все по-силно в полза на пенсионерите. Искаме ли да живеем мизерно като днешните пенсионери?

  Трябва да има минимално държавно пенсионно осигуряване, което да осигурява един социален минимум за бъдещите пенсионери. И повече да не се изземва от дохода на хората. Който е умен и спестовен - ще спести, ще инвестира - в банка, в застраховка, в имоти, в акции, кой както намери за добре. Но сам ще си разполага с парите и ще си ги управлява. Ако ги профука, ще мизерства на старини, но ако е разумен ще има достойни старини.

 17. 17 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1770 Гневно

  [quote#1:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]задължителното частно пенсионно осугуряване со оказва рекет в полза на честни частници. Които ти губят парите![/quote]

  До коментар [#1] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  Да бе, а в НОИ има страшна "доходност", нали?"
  И докато не се "усвоят" от Горанов едни 8 милиарда няма да спрете от ГЕРБ да повтаряте как са ме ограбили частниците.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 18. 18 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Мдаааа...
  Там са дялове, със стойност...горе-долу, като при акциите.
  Като отчетат инфлацията и става весело...Ще има да го усукват...от сорта: ма то парите са ви в ДЦК, падежа е след 10 години, ма има купени имоти, пазарната им стойност се срина...Нямат хващане...

 19. 19 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 955 Весело

  [quote#10:"Forrest Gump"]а каква е доходноста на вноските ни в НОИ? [/quote]
  Те "потъват" за текущи плащания

 20. 20 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 620 Неутрално

  При всяка месечна вноска, автоматично удържат 5.0% от сумата. При положение, че годишните лихви спаднаха до 1.0%-1.5%. А после доходността била отрицателна.

 21. 21 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#12] от "Танас - Je suis Charlie":

  Стига лъга! Държавата внася тези вноски до стотинка. Други лъжат и не внасят. После искат пенсия от НОИ. Ще получат заслуженото...

 22. 22 Профил на hotentot
  hotentot
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "Forrest Gump":

  Доходност в НОИ няма и не може да има. НОИ няма право на стопанска дейност, инвестиране (особено, рисково), кредитиране и т.н. Може обаче да намали административните си и др. подобни разходи. Но тогава шефката няма да може да си даде коледна добавка от 60000 лв.

 23. 23 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Аз не разбрах, дали след 30 години, когато ще трябва да се пенсионирам (ако доживея, разбира се), ще има достатъчно работещи, от които държавата (нарочно с малка буква) ще събира данъци. Предвид ниската раждаемост, емигрирането на образованите хора, увеличаването на циганския етнос, нищоправенето от правителствата в сферата на здравеопазването и образованието...
  Не че защитавам пенсионните фондове...

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 24. 24 Профил на silent step
  silent step
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Айде пак Ментетата на Мента. Чудят се ГЕРБ и ДПС как да прилапат 8,5млд. лева щото вече не остана нещо за крадене и как да напълнят дупката на НОИ. Обработката на Матряла вече започна. Предния път им се усладиха едни !,5млрд. оставиха здравеопазването без резерви и парите се похарчиха незнайно къде и защо. Ама както има една приказка,,Апетита идва с яденето". Хайде да им дръпнем купичката.

 25. 25 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  [quote#19:"stenli1"]Те "потъват" за текущи плащания[/quote]
  а как се нарича спестовна каса която не може да плаща на старите вложители ако не взима пари от нови вложители? - пирамида! държавната солидарна пенсионна система (НОИ) е законна пирамида, и ако не беше държавна отдавна да беше обявена за измамна схема! задължителна законна пирамида - ето това е НОИ!

  Истината ни прави свободни.
 26. 26 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#17] от "д-р Чарли рубли.NET":
  Проблема е в това, чè ако гръмне некой ЧПФ /или не дай боже повече/, то хората внасяли пари само там, просто ще останат без пенсии. Или в най добрия случай - с някакви съвсем мизерни.
  Тези хора ще виснат на държавата, т. на всички внасящи данъци.
  А изглежда в ГЕРБ имат инфо /или поне подозрение/, чè такава ситуция е твърде вероятна - щом и М. Стоянова го казва, макар и под сурдинка.
  Ето защо бързат да се застраховат - защото тогава събитията от 2013 ще бъдат една детска пиеска.
  От друга страна , т.н. трикореформатори, които не носят отговорност за управлението, но пък силата им е да се търкалят по паветата и да вдигат лозунги, такава ситуация не ги засяга. Те са ни лук яли, ни лук мирисали. Както правеше фарисея Костов...

 27. 27 Профил на Никола Николов
  Никола Николов
  Рейтинг: 441 Неутрално

  Менда казва, че доходноста била отрицателна. И сега какво? Да й подарим останалите пари?! Точно днес си мислех, че малко се укротиха по въпроса с пенсионните фондове и ето, че Менда ме опроверга. Манипулациите продължават, няма да има почивка!

 28. 28 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  незснам кой фонд е с отрицателна доходност. Но знам, че отрицателна доходност има НОИ, как иначе да разбираме дефицит от 2млрд.лева (засега) годишно?

 29. 29 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1269 Неутрално

  [quote#22:"hotentot"]Доходност в НОИ няма и не може да има. НОИ няма право на стопанска дейност, инвестиране [/quote]

  формално погледнато си прав, доходност не може да има, но всяка една форма на спестяване трябва да има някаква възвръщаемост, нали? каква възвръщаемост осгигурява НОИ на сегашните и на бъдещите пенсионери? много, много ниска! на 1% лихва в банка да отиваха вноските, повечето хора ще получат по-високи пенсии отколкото от НОИ. истината е, че парите на НОИ са откраднати много отдавна, а с демографската криза и политически мотивирани привилегии за инвалиди, полицаи, НОИ е на огромен (50%) дефицит. затова атаката срещу частните фондове. съгласен съм, че частните фондове не са идеални, но реформата трябва да е за увеличаване на конкуренцията между тях, а не наливане в бездънната яма НОИ.

  Истината ни прави свободни.
 30. 30 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  [quote#26:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Проблема е в това, чè ако гръмне некой ЧПФ /или не дай боже повече/, то хората внасяли пари само там, просто ще останат без пенсии. [/quote]
  Проблемат с гръмването на на някой ЧПФ е проблем на държавата, законадателят е дал точни и конкретни възможности за инвестиции. Ако някой търтей началник на КФН не следи изкъсо какво се случва значи мястото му не е там

 31. 31 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  До коментар [#26] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Уважаеми пр. Илия, пишете абсолютни неистини - в частен ПФ влизат само 5% от парите ми за пенсия, а останалите 12.5% влизат в НОИ, за да плащат на сегашните пенсионери.
  В НОИ пари за мен няма.
  И какво означава:
  [quote#26:"ПРОРОК ИЛИЯ"]Проблема е в това, чè ако гръмне некой ЧПФ /или не дай боже повече/, то хората внасяли пари само там, просто ще останат без пенсии. [/quote]

  Колко пари ще "загубя" ако гръмне моя ПФ и колко пари ще загубя, ако НОИ фалира?
  Може би имате някаква информация за НОИ? Моля, споделете.

  Честно да ти кажа - вие комунистите от бизнес не разбирате, а само от "усвояване на чужди мандри". Нали?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#28] от "stanislavdi":

  Разбирай го като невнасяни вноски. Ковачки само не е внесъл в НОИ 25 милиона. Сега ясно ли е? И всеки крие доходи и не внася в НОИ, а основната му пенсия един ден ще е от НОИ, няма да е от УПФ например, щото там е внасял само 5%.

 33. 33 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#13] от "ramm_stein":

  Вярно ли ?
  И като покажат отрицателната "доходност", пак ли ще е "атака" ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 34. 34 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Трябва да си идиот да си прехвърлиш парите от фонд в НОИ....Вярно има риск , но кое в този живот няма риск. Парите във фонда се наследяват и децата ти ги наследяват.....А при НОИ , ако гушнеш букета на 65 години/ не го пожелавам никому/, децата ти получават една нула и плащат от джоба си погребението ти..Не , мерси.... Да си търсят от другаде пари за римляните.......

 35. 35 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 531 Весело

  До коментар [#31] от "д-р Чарли рубли.NET":
  Честно да Ви кажа, Вие дето си мислите , чè сте хванали някой си за ... репродуктивните органи, и затова не мислите, а само вдигате лозунги и пишете безмислици /уважавам модераторите/.
  Как хем внасяте 12,5% в НОИ, хем нямате там пари?
  НОИ няма как да фалира - знаете ли го/

  ПП
  "Аргумента" - комунисти, чугуни и т.н /Вие ги владееете по-добре/ веднага предизвика само смех у мен. И съжаление - което благородно и снизходително Ви поднасям

  А за информацията от НОИ попитайте коалиционния партньор. В случàя - М. Стоянова

 36. 36 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#33] от "роджър":

  Напипвате нещата, но не докрай.
  Не само са отрицателни доходностите, в някои фондове не е внасяно /Ковачки, примерно/. Целта е с прехвърлянето, държавата да поеме кражбата на Ковачки. Нещо като КТБ. Не случайно депутатите от Лидер /партията на Ковачки/ гласуваха ЗА. Тарикатска работа...

 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#34] от "1_bulgarin":

  Живият съпруг получава 26% от пенсията на починалия. НОИ дава това. Фонда ще даде някакъв остатък от средсва, които колко ще са, не е ясно...И се разпределят между всички наследници...после данък наследство, таксички и т.н. Не е просто...хич...

 38. 38 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#31] от "д-р Чарли рубли.NET":

  Нои не ,че не може да фалира. Той е фалирал. 50 процента от парите идват от бюджета тоест от данъци , и ако бюджета е с дефицит значи пенсиите се плащат от заеми, които ще се плащат от децата......, които сега се раждат ..... Нои има наличност о лева... Колкото постъпят веднага изчезват плюс 50 процента от бюджета......А фондовете имат 8.5 мрд. в ликвидни активи.....

 39. 39 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#37] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Ами ако си гушнал букета преди 65 години и нямаш още пенсия колко ще получи вдовицата.

 40. 40 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#36] от "Добрин ВЕЛКОВ":

  Даже не само това ... изобщо идеята за задължително подаряване на частни компании на дълъг и без гаранции /за главница и доходност/ финансов ресурс е ПРЕСТЪПНА !!!
  Подарени 8 млрд ... егати !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 41. 41 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#39] от "1_bulgarin":

  Ами ако фонда фалира какво ще получат наследниците?

  Много акота и дискусията става блудкава...
  И не злоупотребявайте с тези 8.5 милиарда. Това са средства на 2 и 3ти стълб общо. Нали предложението е за вторият стълб. Колко са парите там, за да бъдем коректни, а не да пляскаме числа ей така, да върви лафа...

 42. 42 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  В името на коректноста.... сравняването на ЧПФ с НОИ е некоректно- сравнявате самолет и подводница.
  Вноската в ЧПФ не е 5% от осигуровките, а е 28% от осигурителната сума! Тя е 5% като изчисление върху ФРЗ казано по старому.
  Доходноста с която се пъчат фондовете може да е 3-5% върху инвестицията, но като спаднете разходите на фонда.....отивате в дълбок минус!
  До месец ще трабва да се пенсионират първите категорийни работници по 1 и 2 - ра категория и ППФда им плащат пенсии до 64 г възраст. Потърпете и ще видите фактите!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 43. 43 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  @chichca
  Май изплащането ва пенсии го отложиха, защото се оказа че допълнителните пенсии ще бъдат по 10 лева!


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#42] от "chichka":


  [quote#42:"chichka"]Вноската в ЧПФ не е 5% от осигуровките, а е 28% от осигурителната сума! [/quote]
  Привет пенцио!
  Още по-коректно е да се каже, че иде реч за УПФ - тези 5%.
  В ППФ процента е друг, а за третият стълб, дето има още два вида фондове, е съвсем друга бира...
  Та ЧПФ е прекалено обобщаващо и се отнася за всички фондове, а е добре да сме конкретни...

  пп. Между другото, честит нов таван!!!

 45. 45 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#44] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  Благодаря, благодаря...
  Упф - 5% върху облагаемия доход. ППФ 1-ва кат. 12%, 2-ра кат. 7%.....
  А колегите ми които им предстои да се пенсионират....още никой нищо не им казва, може да ги оставят на работа... докато се реши въпроса с ППФ, че пенсии по 60-70 лв на месец ще са голяма "реклама"

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 46. 46 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#45] от "chichka":


  [quote#45:"chichka"]може да ги оставят на работа...[/quote]
  Новата постановка в КССО е точно такава, че дори да се пенсионираш, не значи да напуснеш работа. Ще се изплащат обезщетенията за придобито право на пенсия, но не е необходимо, както дасега, да си освободен.
  Не, че нямаше врътка, де. Днес те освобождават, за да имаш заповед и отиваш в НОИ, а на следващият ден те назначават отново...

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#46] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  Не не, при нас това го спряха преди доста години.Няма да можеш да получаваш категорийна пенсия и да работиш. Промяната за освобождаването от работа се наложи при транспониране на евродиректива.
  Сега в БГ при подаване заявление за пенсия в НОИ трябваше да представиш заповед за освобождаване. Това отпада, но за трета категория. НОИ няма да дава/към днешна дата/ атегорийни пенсии, а ППФ????

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 48. 48 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#47] от "chichka":

  На сектор Сигурност обаче даваааа...

 49. 49 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#48] от "Добрин ВЕЛКОВ":
  Там е не само друга бира....те са от другата страна на огледалото!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 50. 50 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Весело

  До коментар [#33] от "роджър":

  И как точно тази промяна ще разреши проблема, ако има такъв с Фондовете? Като са проблеми направо да се санкционират/национализират/фалират. И по кое се съди, че фондовете са нездрави, кога го установихте това?

 51. 51 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  До коментар [#49] от "chichka":


  [quote#49:"chichka"]те са от другата страна на огледалото! [/quote]
  Да се засягам ли, или да махна с ръка....

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  Нима и като пенсионер си още на щат в системата?

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 53. 53 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  И кой идиот ще си държи парите примерно в "Топлина" на Ковачки. Все пак всеки си носи само отговорността, имаш възможност да си избереш фонд.

  Все едно КТБ като фалира, да накажем цялата банкова система.

 54. 54 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#52] от "chichka":

  Аз лично не, но много свалили униформата, "незаменими" специалисти, продължават после на някаква цивилна длъжност.

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#53] от "ramm_stein":


  [quote#53:"ramm_stein"]И кой идиот ще си държи парите примерно в "Топлина" на Ковачки. [/quote]
  Работещият при Ковачки. Иначе - на борсата.
  Нещо хич не мислите по-задълбочено...

 56. 56 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  А колко са парите на родените след 1959 в НОИ някой знае ли?

 57. 57 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  [quote#32:"Добрин ВЕЛКОВ"]Разбирай го като невнасяни вноски. Ковачки само не е внесъл в НОИ 25 милиона. Сега ясно ли е?[/quote]

  На КоваШки работниците предимно са категориини повечето миньори и те трябва да са в Професионален Пенсионен Фонд и за това Дянков ги омеша в общия кюп а преди 01.01.2000 година са в НОИ въпреки, че те не трябва да се считат в солидарния стълб на ДОО но и тях солодарно са ги омели и миньорите са някъде към 7 - 8 000 а милиционерите са тройно повече дето гребат от този кюп а Държавата им внася на 60 % по минималния праг на дейността а пенЦията им е на цялата заплата и за това трябва да се дофинансират 53 % от бюджета за пенсии.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 58. 58 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 471 Весело

  Сега да вземем твоят модел. Ти вярваш на някакви пирамидални фондове, че щели да ти осигурят доходност след 40 години. Да приемем, че държавата за теб направи изключение и не ти взема 17.8% пенсионен данък и ти си го влагаш в Пирамидален Пенсионен Фонд. И какво, ще ми кажеш, че никога няма да си безработен, болен, винаги ще получаваш огромна заплата от която да отделяш 18% и след 40 години непрекъснат труд ще имаш охолна пенсия? Дори и така да стане - да вкараш 480 големи месечни вноски в УПФ и ще ми кажеш, че той с меринджейското си управление няма да фалира, да го източат, да гръмне фондовата борса, че няма да го изяде инфлацията? Даже и да не стане това, в наркотици, проституция и хазарт ли ще инвестират за да има възвръщаемост? Или в ДЦК, че са по-сигурни? Опа, пак ли идваме до държавното? Тогава аз сам ще си купувам ДЦК с моите си вноски, и не ми трябват никакви пирамидални фондове. Оставям те ти да изгаряш в тях....."

  "Който търси истината, Бог вижда..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK