Само 2% от защитените влогове в КТБ са изтеглени в брой (допълнена, видео)

Само 2% от защитените влогове в КТБ са изтеглени в брой (допълнена, видео)

© Анелия НиколоваСамо два процента от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш, съобщи председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков по време на пресконференция в Министерството на финансите.


През първите 20 работни дни след 4 декември 2014 г. фондът е изплатил 90 на сто от гарантираните депозити, или 3.250 млрд. лв., уточни той, цитиран от БТА.


Миленков каза, че процесът по разпореждане на вложителите с техните средства е бил адекватно охраняван от органите на МВР и не е имало проблеми.
Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално.


Радослав Миленков съобщи, че иззетите картини от офисите на КТБ не са част от капитала на банката. От своя страна финансовият министър Владислав Горанов заяви, че Върховният административен съд ще разгледа приоритетно жалбата срещу отнемането на лиценза на КТБ.  "Имам уверението, че в кратки срокове, не в предварително заявените, ще имаме решение по жалбите срещу решението на БНБ за отнемане на лиценза и от там нататък ще влезем в класическата несъстоятелност така, както тя е разписана в Закона за банковата несъстоятелност, с назначаването на синдици - те са органите, които могат да контролират извършването на сделки и които нарушават масата на несъстоятелността", обясни Горанов, цитиран от БНР.

Ако ВАС реши, че неправилно е взето решението за отнемане на лиценза, според мен, влизаме в хипотеза, в която Фондът продължава да бъде най-големият кредитор на КТБ и КТБ отваря нейните управляващи органи, които бяха отстранени от БНБ си вземат местата и животът продължава, докъдето стигнем, посочва министърът.


В момента Фондът за гарантиране на влоговете води разговори за осигуряване на т.нар. "стендбай кредитни линии", чрез които при евентуална необходимост може бързо да бъде осигурен ресурс за ново изплащане на гарантирани влогове. В същото време се водят разговори с международни финансови институции за рефинансиране на държавния заем от 2 млрд. лева, за да може той по-бързо да бъде върнат в бюджета. Вероятно част от новия заем на Фонда за гарантиране на влоговете ще бъде държавно гарантиран.


Кампанията по изплащането на гарантираните депозити в КТБ започна на 4-ти декември през клонове на девет банки.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  ха, оказа се, че гарантираните влогове в КТБ не са чак толкова много и гаранционния фонд се справя с изплащанията с много по-малко от очакваната помощ

 2. 2 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1316 Весело

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  Другото ще отиде за ленти и ножици.

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 3. 3 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#1:"stanislavdi"]ха, оказа се, че гарантираните влогове в КТБ не са чак толкова много[/quote]
  Това че само 2% са изтеглени кеш не означава, че останалите пари не съществуват и фонда няма нужда да разполага с тях. Макар че се преместват по сметки фонда е длъжен да ги преведе и реално даде тези пари в другите банки. И понеже неговите пари не стигаха се наложи и държавата да тегли заем за да ги даде назаем на фонда.

  Иначе това явление пари в брой трябва колкото се може по-скоро да изчезне. Аз всичките месечни плащания ги правя през Интернет и не мога да дочакам деня когато безконтактните плащания ще станат нещо толкова нормално, че дори и кафето ще си плащам безжично с някаква карта. Омръзнало ми е да ровя за стотинки в супера а сега съществуващата система е безкрайно сложна с тези терминали, подписи и т.н.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 4. 4 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До сега не съм прочел информация, каква сума от външни източници е използвана.
  Или казано по-просто, с каква сума е отежнена държавата и народа е заборчнял.

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#3:"Fred"]Това че само 2% са изтеглени кеш не означава, че останалите пари не съществуват и фонда няма нужда да разполага с тях.[/quote]
  Хубаво ли прочете статията? В нея ясно е казано, че 90% от гарантираните влогове са изплатени и само 2% от 90% изплатени са в изтеглени кеш

 6. 6 Профил на Woodstock
  Woodstock
  Рейтинг: 217 Весело

  Хахаха:
  Министърът на финансите Владислав Горанов заяви, че това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално.

  Явно според гения-министър, фактът, че банките безпроблемно са получили по сметките си 3 млрд. лева е доказателство за тяхната стабилност и нормална работа.... Цитат на деня направо!

 7. 7 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#4:"dissident"]До сега не съм прочел информация, каква сума от външни източници е използвана.
  Или казано по-просто, с каква сума е отежнена държавата и народа е заборчнял.[/quote]
  Ами във гаранционния фонд имаше 2млрд.лв, общо за 90% гарантирани депозити са изплатени 3.25млрд.лв. Да смятам ли по-нататък или сам можеш да извадиш от по-голямата цифра по-малката и да получиш отговор на въпроса си?

 8. 8 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Голяма част от получилите гарантираните си депозити, отново ги внесоха в банки на принципа: "най-висока лихва" ... дано не им плащаме "масрафа" втори път.

  Алчността човешка замъглява всякакъв разсъдък, но пък движи света

 9. 9 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Весело

  До коментар [#1] от "stanislavdi":

  Не, това означава няколко други неща, ама БАШ НЕ ТОВА което си написал:
  [quote#1:"stanislavdi"]ха, оказа се, че гарантираните влогове в КТБ не са чак толкова много и гаранционния фонд се справя с изплащанията с много по-малко от очакваната помощ [/quote]

  П.С. Вече ти намекнаха къде грешиш, надявам се да го приемеш с разбиране: Човешко е да се греши

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 10. 10 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#9:"Мойше! Толкоз!!!"]Вече ти намекнаха къде грешиш, надявам се да го приемеш с разбиране: Човешко е да се греши[/quote]
  И къде греша? От намеци не разбирам.......явно

 11. 11 Профил на wds23355772
  wds23355772
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  За Влади Горанов още при предлагането му за министър на финансите имаше съмнения, че е достатъчно компетентен, чист и справящ се. Тези съмнения едно по едно се потвърждават.

 12. 12 Профил на mort
  mort
  Рейтинг: 246 Неутрално
 13. 13 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Как точно са изтеглени е нещо маловажно, сега, като започнат съдебните процеси, та чак до Страсбург...

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fred":

  Уви няма как бързо да се оправят нещата, докато хората си мислят че само парите на ръка са истински. дано да се ви разбрали.

 15. 15 Профил на dan1
  dan1
  Рейтинг: 433 Неутрално

  "това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално."
  Всъщност е доказателство за това, че всички, които са смятали КТБ за стабилна и нормално работеща банка, сега считат че и банковата система е такава.
  Предлагам да им се доверим!

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#13] от "shinjuku":

  Общо взето и аз силно се безпокоя по този въпрос. Още от самото начало се поставяше въпроса, че дори реалното положение да дава основания за такъв тип действия срещу КТБ, а това въобще не е сигурно или най-малкото доказателствено защитено, но повтарям че дори и да е имало основание, предвид разнобойните, хаотични и на моменти истерични действия и изказвания, е възможно да са се отворили такива добри и доходни полета за съдебни спорове, че да се наложи да платим въпросните 4млрд още няколко пъти.

 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  До коментар [#15] от "dan1":

  "Вашите добри пари в нашите добри ръце..." за пореден път.

  "Големият проблем на цитатите в интернет е, че повечето хора вярват в тяхната автентичност." Иван Вазов
 18. 18 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "Танас - Je suis Charlie":

  Нищо общо нямаш с "Charlie"

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 19. 19 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 897 Весело

  [quote#10:"stanislavdi"]И къде греша? От намеци не разбирам.......явно [/quote]
  Ааа, разбираш, РАЗБИРАШ!!! Щях да те насоча към първият абзац коментар №3, ама в твоя коментар № 5 показваш че разбираш Освен ако не различаваш салдото на финансовите трансакции относно гарантираните депозити в КТБ, па били те в кеш (2%) или в междубанкови преводи (останалите 98% от тези 90% гарантирани депозити в КТБ, които са били изтеглени чрез Фонда през Декември) Ама НЕ ТИ ВЕРВАМ че не разбираш
  До коментар [#10] от "stanislavdi":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#5:"stanislavdi"]Хубаво ли прочете статията?[/quote]
  Прочетох я но явно не можем да се разберем. Парите с които разполага фонда са собствените някъде около 2 млрд и още 2 млрд му даде държавата на заем. Тези 2% кеш нищо не означават, макар и с движение по сметки но фонда е изплатил 3.25 млрд, т.е. ако държавата не му беше дала заем той само със собствените си пари нямаше да се оправи.

  Както казах хората вече свикнаха да се оправят по цивилизованият начин със сметки а не пачките в куфарчетата. И се сетих как в Америка бях единственият който в супера плащаше в брой, останалите с карти. Гледаха ме като някакво екзотично животно. Но все пак 1999г, имах някакво малко оправдание.

  Иначе наистина организацията беше доста добра, въобще я нямаше паниката за която тръбяха журналисти и защитници на КТБ. Бих казал, че дори беше скучно

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#16:"tsvetko_51"]възможно да са се отворили такива добри и доходни полета за съдебни спорове, че да се наложи да платим въпросните 4млрд още няколко пъти.[/quote]

  Не ги слушай защитниците на КТБ, изкуствено нагнетяваха психоза за да притиснат държавата да спаси КТБ. Помни ми думата, няма да ги има делата с които заплашват, ако ги има ще са малко и неуспешни. И единственият им резултат е, че ще напълнят гушата на адвокатите. То ако така лесно ставаше Кипър вече да е фалирала, там имаше направо конфискации а тук всичко е по закон.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  [quote#8:"p911"]Голяма част от получилите гарантираните си депозити, отново ги внесоха в банки на принципа: "най-висока лихва" ... дано не им плащаме "масрафа" втори път.[/quote]
  Ами казват си "200к са ми гарантирани защо да не събират лихвата?". Лимита от 100К евро не можем да го махнем, европейски е. Но може да се сложи едно параграфче, че са плаща само главницата а лихвите не се плащат във фалирала банка, това ще охлади мераците да се живее от рента.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#4] от "dissident":

  [quote#4:"dissident"]Или казано по-просто, с каква сума е отежнена държавата и народа е заборчнял.[/quote]

  Откога част от банките в България представляват народа!? Друг е въпроса защо правителството реши да даде заем на Фонда им, вместо да си го попълнят те, както е по закон!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7181 Неутрално

  Никой не е очаквал друго.Кой ще разнася толкова пари,при тази престъпност.

 25. 25 Профил на БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ
  Рейтинг: 886 Неутрално

  [quote#23:"svoboden"]Откога част от банките в България представляват народа!? Друг е въпроса защо правителството реши да даде заем на Фонда им, вместо да си го попълнят те, както е по закон! [/quote]

  човек - попрочети първо преди да коментираш

  примерно почни от закона, за който говориш

  ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ е ЕДИНСТВЕНАТА АЛТЕРНАТИВА с ясни и прозрачни идеи и цели !!!
 26. 26 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#4] от "dissident":

  Общата сума, която се дължи по гарантираните депозити е около 3,7 млрд. лв. От тях 2,1 млрд. лв. бяха събрани във Фонда - тези пари не са държавни, а са събирани в продължение на 15 години от търговските банки - годишна вноска от 0,5% от депозитната им база. Останалите пари бяха дадени на фонда от Министерството на финансите като заем, като самото министерство тегли заем, за да ги придобие. Сега фондът трябва да връща парите на хазната, но за да ги има трябва да вземе дълг... с държавни гаранции. Тоест пак данъкоплатците плащат половината.

 27. 27 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Уж само 65 млн. лв. са изтеглени кеш, а само в последните седем месеца парите в обращение са нараснали близо 2 млрд. лв. до 11,7 млрд. лв., колкото никога не са били в цялата ни история. При това има дефлация, спад на инвестиции... Бурканбанката яко бачкоти

  http://bnb.bg/Statistics/StBNBBalances/StBalancesIssueDepartment/StBIDWeekly/index.htm

 28. 28 Профил на Веселин Николов
  Веселин Николов
  Рейтинг: 479 Неутрално

  видя се, че дори при криза със само една, макар и голяма банка, фонда не бе готов да посрещне плащанията и трябваше държавата да се намесва. Не ми се мисли какво ще става ако, не дай боже, закъсат две-три банки.

 29. 29 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Аз се чудя, че 2 % са искали парите си в брой - с 200 000 лв "в джоба" да се движиш през града?!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 30. 30 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Статията е манипулативна. Човек сложил пари в КТБ е можещ да направи сравнение между доходност, такси....Естествено е да си прехвърли парите в друга банка и да ги тегли на порции или при ниска такса теглене. Защо да ги тегли веднага в брой и да плати 3-4% от сумата като такси?
  Дали хората вярват в банките може да се прецени по:
  - масата на парите в обръщение
  - масата на депозитите на физически лица в банките.
  Другото е общи приказки на неопределен фон и манипулации!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 31. 31 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#29] от "Jessika":

  Е, ти пък. Това са били хора с малки суми.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  До коментар [#28] от "comtec":
  Затова в следващата година ще се изтеглят поне 10-12 млд заеми и ще се налеят в банките.

  До коментар [#29] от "Jessika":
  Тези 2% са хората с малки влогове. На 1000 лв ще му вземат 35-38 лв такса....майната му, тегля ги.... Но човек с 200 х лв ще си ги прехвърлят другаде и умно ще се ги приберат.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 33. 33 Профил на BlueWater
  BlueWater
  Рейтинг: 960 Весело

  [quote#22:"Fred"]Но може да се сложи едно параграфче, че са плаща само главницата а лихвите не се плащат във фалирала банка, това ще охлади мераците да се живее от рента.[/quote]Това "параграфче" се заобикаля елементарно от банките с изплащане на лихвата в началото на периода на депозита.

 34. 34 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Простите вложители спят спокойно ...
  Сложните дълго ще си помагат с хапчета ...

 35. 35 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Ее ама всичките сте едни убавци :

  "управляващи органи, които бяха отстранени от БНБ си вземат местата и ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА, докъдето стигнем"

  пък 4те милярда.. а тях народу, че ги плати..

  Багата (който след като научи бокса реши да се пробва в шаха) - "живота продължава"..

  Ами така е, прави са хората кой е*ал е*ал, живота продължава, а кака се ожени.

 36. 36 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  [quote#19:"Мойше! Толкоз!!!"]Ама НЕ ТИ ВЕРВАМ че не разбираш [/quote]
  Първия ми коментар не беше нищо друго освен да покажа на онези всички които ни плашеха и на онези от нас наивните които вярвахме, че на държавата ще й се наложи да налее между 5 и 10млрд.лв. Дявола не е толкова черен колкото се опитваха да ни кажат

 37. 37 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Значи доверието в банките остава на високо ниво! Чудесна работа на Фонда за гарантиране на влоговете, както и на останалите търговски банки, които изплащат депозитите.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK