ДКЕВР и министерството се чудят как да овладеят крайните цени на тока (допълнена)

ДКЕВР и министерството се чудят как да овладеят крайните цени на тока (допълнена)

© Юлия ЛазароваВ Министерството на енергетиката се уточняват всички законодателни или други инициативи, които трябва да се предприемат в краткосрочен план до края на март, така че да се облекчи натискът върху крайните цени на електроенергията. Това обяви пред журналисти председателят на ДКЕВР Светла Тодорова, цитирана от БТА.


По думите й е изработена програма с краткосрочни и по-дългосрочни цели. Предстои съвместна работа за предприемането на всички необходими действия. Промяната в цените на тока от април ще зависи от резултата от тези действия, коментира Тодорова.


Тя отбеляза, че сред краткосрочните мерки, заложени в програмата, са преговори с така наречените американски централи - ТЕЦ "Марица-изток 1" и "ТЕЦ "Марица-изток 3", възобновяемите енергийни източници и когенерациите. Според нея тези, които не произвеждат достатъчно ефективно, могат да бъдат изключени от преференциалните цени.
Тодорова каза, че според Министерството на енергетиката преговорите с американските централи трябва да завършат до края на февруари, коментира още председателят на ДКЕВР и изрази мнение,
че няма причини програмата да не бъде публично оповестена.


В нея е записан проблемът, възможните решения и институциите, които ще участват - Министерството на енергетиката, Българския енергиен холдинг, ДКЕВР и ако се касае за преговори - НЕК, добави тя.


Запитана за наказателните постановления на електроразпределителните дружества и тяхната стойност, Светла Тодорова каза, че по половината констативни протоколи за установени нарушения са издадени наказателни постановления и процесът по подписването им продължава. Вчера съм подписала още
60, всяко едно нарушение е на стойност 20 хиляди лева, отбеляза тя. За оценените като маловажни са дадени предписания за отстраняване.


По повод предстоящата либерализация на енергийния пазар, Светла Тодорова каза, че това е заложено в средносрочните мерки на програмата, които следва да се изпълнят до края на годината.


Това е свързано със сериозни законодателни промени, либерализацията не може да се случи при продължаване на съществуващия модел, коментира тя.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mahjongg
  mahjongg
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да продължават да се чудят....
  Тока скочи с 10-на %, а сметките с 50, че и повече...
  Преди 2 год ЕРП-та му го туриха с вазелин на Винету, сега пак предчуствам нещо подобно...

 2. 2 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3101 Неутрално

  Хубаво да мислят ,защото цените на енергоносителите падат ,а у нас -грънци!Да махнат лемурите ,които са се наредили по веригата и сметката ще излезе.

 3. 3 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 732 Неутрално

  До коментар [#1] от "mahjongg":

  Щом си обясняваш събитията отпреди 2 години с ЕРП-та, значи нищо не си разбрал и нищо не си научил.

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 4. 4 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 824 Неутрално

  А не е ли крайно време да вземат да мислят как хората работейки тук да изкарват повече от 300-400лв/м, както и да си отговорят на въпроса "защо чуждите инвеститори предпочитат да инвестират в Чехия?" примерно, наемайки български персонал и плащайки средноевропейски заплати там, а не тук.
  Смятам, че така ще се решат доста повече проблеми от този с цената на тока.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 5. 5 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Мислете най-много какво ще се прави с мангалите.
  Там загубите са главозамайващи, не само за енергетиката, но и за ВиК. Това трябва да се плати така, или иначе! Проблема се заобикаля от управляващите, макар, че падаха глави и...ще падат!
  Циганите си траят, плащащите роптаят!
  Спирайте им всичко и...жандармерия в гетата с права за прилагане на "усмиряващи" средства!

  Докога?

 6. 6 Профил на v.dimov
  v.dimov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Не изчистихте авгиевите обори и хора като осъжданият Георги Христозов продължават да ви водят за носа като в ТЕЦ Марица-изток 2. Защо продължават да се взимат заплати в дружества като това за реиндустриализацията на България или дружеството в което има 2 блока от Тец 2.

 7. 7 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Своевременно да се допитат до другарите Овчаров и Станишев

 8. 8 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#3] от "Rhapsody of Fire":
  Нема се пуашите
  Г-н Борисов е от стара коза яре. Взел е веè мерки.
  Има веке верни, умни и кадърни коалиционни партньори, дето веднага надушват опасностите и са готови да реформират всичко веднага и докрай.
  Освен това основния източник на заплаха - ЮП е прекратен, а пък от парите за газовия ръб се оччàква да потекат в определена посока

 9. 9 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ЕВН решиха изключително успешно проблема с "мангалите" в Пловдив и сега последните дори са им благодарни, за това че имат целодневно ток и си плащат сметките редовно. Невероятно, но факт.

  НЕК е гнилата ябълка и полит-икономическите интереси в сектора ....

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2607 Весело

  До коментар [#9] от "p911":
  "ЕВН решиха изключително успешно проблема с "мангалите" в Пловдив"

  Като гледах какви кули с кабели са построили от ЕВН в махалите в Пловдив си мислех, че и другите електодружества са го направили. Излиза, че не са. Като не са, значи не стават за бизнесмени и трябва да се кадидатират за политици.

  подпис
 11. 11 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7328 Неутрално

  Много големи са загубите от циганите, които не плащат с години, а като ги отрежат след минути се прикачват отново. Тази наглост докато я има и проблема ще го има.

 12. 12 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 824 Неутрално

  [quote#9:"p911"]ЕВН решиха изключително успешно проблема с "мангалите" в Пловдив[/quote]
  ЕВН могада да са доста добър пример и за електроснабдяването в България и за топлофикациите, и за мениджмънт, и доста други неща. Уви една птичка пролет не прави, пък и персони като атакиста непрекъснато работят за изгонването на малкото такива чужди инвеститори, защото били "колониалисти". Нищо, че за Лукойл, същия циркаджия мълчи като пукел...

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 13. 13 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Няма как цените на ел. енергията в България да са толкова (около 2 пъти) по-ниски от средноевропейските при положение че цените на суровините са почти еднакви навсякъде както и инвестиционните разходи. Единствените разходи, които са по-ниски са тези за персонала, но те формират доста малка част от крайната цена на ел. енергията.

 14. 14 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Неутрално

  Сериозен въпрос.Въобще не говорете за увеличаване цената на тока.Отива си всяко правителство което говори за увеличаване цената на тока.

 15. 15 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Дойде януари и започнаха да им треперят гащите да не изтърват властта отново...

 16. 16 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#9:"p911"]ЕВН решиха изключително успешно проблема с "мангалите" в Пловдив [/quote]
  Много ми е интересно как?

 17. 17 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  България е длъжна да освободи пазара на електроенергията. Докато това не стане, докато купувачът не може да си избира откъде да купува, все ще си говорим за високите цени на тока.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Ами както от написаното, така и по силата на здравата логика, за да овладееш края, не е зле да се оправиш най-напред с началото. И понеже е трудно, а и няма правни основания да се преразглеждат изправни от юридическа гледна точка договори е крайно време да се обърне сериозно внимание на разходната част, която е в основата на всички претенции за цени - важи и за ВЕИ-та, за частни и държавни производители или разпространители.
  Другия момент е в договорите за продажба на енергия от фирми като тези на Манчев и прочее, които изкупуват енергия на изхода на държавните дружества и го изнасят, а оставят на НЕК да се оправя с микса и изкупуването на ВЕИ енергията. Няма как при такова ясно разделение - за едни печалбата, за държавата загубата, да се вържат крайните цени.
  Ако в тази част държавата ги хване здраво, няма как да не лъснат измислените договори със свързани фирми и надути цени и разплащания за неизвършвани услуги. Влезе ли си държавата в ролята, току виж и крайните цени влезнат в някакви граници.

 19. 19 Профил на Стажанта
  Стажанта
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Като за начало да откачат всички цигански гета от системата, чийто ток аз и вие плащаме всеки месец !!!!!

  В минутата в която ДПС имат министър председател си късам паспорта!
 20. 20 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  После ще твърдят, че ДКЕВР е независим регулатор.....

 21. 21 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  25% от цената на тока отива за ВЕИ-тата на другарите!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 22. 22 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#19] от "Стажанта":

  по-големи крадци от циганетата са българските хотели, някой промишлености, дори западни търговски вериги!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 23. 23 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Вероятно ще използват и твърдението за лошите чужди ЕРП-та...

 24. 24 Профил на attitude
  attitude
  Рейтинг: 627 Весело

  Няма какво да се чудят , да вземат ножиците и да режат от заплати и разходи в НЕК и БЕХ, даже и някой чиновник може да посъкратят.Кога най-после ще махнат ФК"Берое" от ТЕЦ 2 ?????
  3 милиончета годишно отиват от 2009г. за гелосаните футболери.Може да поизключат и някой ТЕЦ на Ковачки от схемата. Да дръпнат шалтера на маалите, а всеки отново прикачил се да полежи на топло в затвор или арест.... Писна ми управляващите "да се чудят" и да не виждат течовете, а ние да си ги говорим и на всички да е ясно, как АЕЦ и ТЕЦ се ограбват с поръчки и доставки. Само да не посягат към повишаване, щото мнозина още си пазят свирките от февруари 2013г . Пулев подарил на ББ шах, аз ще му изпратя свирка с трикольор. Само за левче, ама свърши работа.

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  [quote#21:"Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!"]25% от цената на тока отива за ВЕИ-тата на другарите! [/quote]
  Пак да допълня, че поне от април до септември около 50% от остойностената потребена ел енергия е от ВЕИ-та

 26. 26 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  [quote#24:"attitude"]Кога най-после ще махнат ФК"Берое" от ТЕЦ 2 ????? [/quote]
  Питай БОКО, той ни го натресе

 27. 27 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  БОКО да даде обяснение, защо присъединиха, толкова престъпно много ВЕИ-та на космически цени

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7993 Неутрално

  Това трябваше да го мислят преди няколко години,когато хвърляха пари за Белене,Цанков камък и разни други ненужни харчове.Но така е,като избираш не само крадливи,но и некадърни хора да те управляват.Сега трябва да се увеличава цената.

 29. 29 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3904 Весело

  До коментар [#12] от "traveler1":

  ,,...Нищо, че за Лукойл, същия циркаджия мълчи като пукел... ,,

  Ми ша мълчи я, та това е фирма на братска Русия , която не е колониалист, а освободител

 30. 30 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3904 Весело

  До коментар [#28] от "rosiraycheva50._":

  ,,Това трябваше да го мислят преди няколко години,когато хвърляха пари за Белене,Цанков камък и..,,

  Е ами поне са уточни, че ГЕРБ са ги правили тези харчове, не големия шлем нали

 31. 31 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#29:"сидер"],,...Нищо, че за Лукойл, същия циркаджия мълчи като пукел... ,,
  [/quote]
  Амио сигурно през Лукойл му минава финансирането.
  Дано да го закъса Лукойл до там, че да продаде Нефтохима.
  Това, дето Костов им го продаде, дълго ще ни тежи. На руски фирми нищо не трябва да се продава. Всички са слуги на Кремъл, а не независими търговски субекти. В Германия почнаха да спират продажби на енергийни обекти на руски фирми.

 32. 32 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Бе, нека изпълнят програмата на Орешарски за дисциплиниране на американци, цигани, депутати и други собственици на енергопроидводителници, па тогава да говорим за повишаване на цените. Щото нови мерки не виждам.

 33. 33 Профил на p911
  p911
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Най-големите загуби са от кражбите на корпоративни потребители ... дребен и не толкова дребен бизнес, факт.

  И как да обясниш на някой "патриотично настроен български юнак", който постоянно псува държавата, че това че си е манипулирал електромера си е жива кражба от моя джоб ... а не от някакви имагинерни пари на "скапаната държава"
  Та каквито гражданите, такава и държавата.

 34. 34 Профил на dr_t
  dr_t
  Рейтинг: 442 Неутрално

  ДКЕВР май много бавно работи, засега няма никаква информация за това какво е реалното състояние на енергетиката ни и какви са плановете на комисията за решаването на проблемите...

 35. 35 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 551 Неутрално

  До коментар [#31] от "bawarec":
  [quote#31:"bawarec"]В Германия почнаха да спират продажби на енергийни обекти на руски фирми. [/quote]
  ===========
  Особено със стратегическо значение и заплашващо националната сигурност.
  "Лукойл" влиза точно в категорията, като рафинерия от национално значение!
  Никой в света не продава такива производства и то за 1 леФ!
  Проклет да е продавача и за продажбата на "Балкан", че ни остави без национален превозвач и затри и името известно в целия авиационен свят!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK