Разговорите за пенсионната реформа тръгват идната седмица

Владислав Горанов яростно защитаваше тезата си за прехвърлянето на парите от частните фондове в НОИ при гласуването й в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав Горанов яростно защитаваше тезата си за прехвърлянето на парите от частните фондове в НОИ при гласуването й в парламентаОбсъждането на пенсионната реформа ще започне през следващата седмица, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР. Разговорите ще бъдат ръководени от вицепремиера Ивайло Калфин. Според Горанов преместването на вноските за втора пенсия в НОИ трябва да дава възможност на хората да движат многократно партидите си. 


Гласуваното в края на миналата година предвижда влизащите за пръв път на пазара на труда да могат многократно да преместват парите си, а редът за тези, които вече плащат задължителни вноски и в частен пенсионен фонд, предстои да се определи с наредба на Министерския съвет.


Заради острата реакция на тези промени премиерът Бойко Борисов обяви, че не може това преместване да се ограничи до еднократен избор. Днес Горанов, който беше инициатор на идеята парите от частни фондове да могат да се прехвърлят в НОИ, обясни по-научно мотивите си за това.
"Общо взето, обичайно в повечето страни от Европа имаме двустълбов модел - солидарна основа и доброволна капиталова такава. Нашият модел е по-интересен, той предвижда и задължителна капиталова компонента. Това, което аз предложих, че просто хората да могат да избират дали да участват в двустълбов или в тристълбов модел, като всяка една от заинтересованите страни може да доказва предимствата си пред вложителите, така че да е ясно, че те правят максимално добър избор за себе си, тъй като периодът, в който се осигуряват, е доста дълъг и те трябва през цялото време на осигуряване, около 40, 45 години, да имат увереността и информацията, че спестяват по най-добрия за тях начин, така че, когато изпаднат в нетрудоспособност заради възрастта си, да не бъдат оставени на системата на социалното подпомагане, а да имат гарантирани доходи за своите старини."


Срещу тези промени възрази коалиционният партньор - Реформаторският блок, но от ГЕРБ твърдо отстояват гласуваните с подкрепата на ДПС промени.
До 31 март ще има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, обяви още Горанов, цитиран от БТА.


При наличието на конкуренция личният интерес ражда общото благо, това е прословутата фраза на Адам Смит за невидимата ръка на пазара, заяви Горанов в отговор на въпрос няма ли да пострада пенсионният модел у нас заради промените, с които се залага конкуренция между НОИ и частните пенсионни фондове.


Единствените рационални критики към приетите промени в Кодекса за социално осигуряване досега са, че не дават възможност за движение на средствата и в двете посоки, каза министърът.


При положение че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората, коментира финансовият министър.


Когато си свободен да избираш и когато се налага да се образоват българските граждани по отношение на техните спестявания за пенсия, то това ще е от полза за финансовата култура като цяло на обществото, заяви Горанов.


Според Горанов дебатът за пенсионната система е много полезен. Със сигурност той ще придобие завършен вид в предварително планираните срокове - до 31 март ще имаме дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, който да бъде припознат от всички политически сили и от
всички партии, подкрепящи правителството, така че да има дългосрочност, заяви Горанов.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK