Разговорите за пенсионната реформа тръгват идната седмица

Владислав Горанов яростно защитаваше тезата си за прехвърлянето на парите от частните фондове в НОИ при гласуването й в парламента

© Надежда Чипева, Капитал

Владислав Горанов яростно защитаваше тезата си за прехвърлянето на парите от частните фондове в НОИ при гласуването й в парламентаОбсъждането на пенсионната реформа ще започне през следващата седмица, съобщи финансовият министър Владислав Горанов, цитиран от БНР. Разговорите ще бъдат ръководени от вицепремиера Ивайло Калфин. Според Горанов преместването на вноските за втора пенсия в НОИ трябва да дава възможност на хората да движат многократно партидите си. 


Гласуваното в края на миналата година предвижда влизащите за пръв път на пазара на труда да могат многократно да преместват парите си, а редът за тези, които вече плащат задължителни вноски и в частен пенсионен фонд, предстои да се определи с наредба на Министерския съвет.


Заради острата реакция на тези промени премиерът Бойко Борисов обяви, че не може това преместване да се ограничи до еднократен избор. Днес Горанов, който беше инициатор на идеята парите от частни фондове да могат да се прехвърлят в НОИ, обясни по-научно мотивите си за това.
"Общо взето, обичайно в повечето страни от Европа имаме двустълбов модел - солидарна основа и доброволна капиталова такава. Нашият модел е по-интересен, той предвижда и задължителна капиталова компонента. Това, което аз предложих, че просто хората да могат да избират дали да участват в двустълбов или в тристълбов модел, като всяка една от заинтересованите страни може да доказва предимствата си пред вложителите, така че да е ясно, че те правят максимално добър избор за себе си, тъй като периодът, в който се осигуряват, е доста дълъг и те трябва през цялото време на осигуряване, около 40, 45 години, да имат увереността и информацията, че спестяват по най-добрия за тях начин, така че, когато изпаднат в нетрудоспособност заради възрастта си, да не бъдат оставени на системата на социалното подпомагане, а да имат гарантирани доходи за своите старини."


Срещу тези промени възрази коалиционният партньор - Реформаторският блок, но от ГЕРБ твърдо отстояват гласуваните с подкрепата на ДПС промени.
До 31 март ще има дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, обяви още Горанов, цитиран от БТА.


При наличието на конкуренция личният интерес ражда общото благо, това е прословутата фраза на Адам Смит за невидимата ръка на пазара, заяви Горанов в отговор на въпрос няма ли да пострада пенсионният модел у нас заради промените, с които се залага конкуренция между НОИ и частните пенсионни фондове.


Единствените рационални критики към приетите промени в Кодекса за социално осигуряване досега са, че не дават възможност за движение на средствата и в двете посоки, каза министърът.


При положение че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората, коментира финансовият министър.


Когато си свободен да избираш и когато се налага да се образоват българските граждани по отношение на техните спестявания за пенсия, то това ще е от полза за финансовата култура като цяло на обществото, заяви Горанов.


Според Горанов дебатът за пенсионната система е много полезен. Със сигурност той ще придобие завършен вид в предварително планираните срокове - до 31 март ще имаме дългосрочен и завършен комплект от решения за пенсионната система, който да бъде припознат от всички политически сили и от
всички партии, подкрепящи правителството, така че да има дългосрочност, заяви Горанов.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2008 Неутрално

  Дано са разговори,а не монолози.

 2. 2 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Моментът, в който едни хора искат да преместят парите ни в държавна институция, докато ни обясняват, че са десни.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 3. 3 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 932 Неутрално

  опасно е държавата да има свой инвестиционно-пенсионен фонд. Защото някой като Пеевски може да го източи! И да последва съдбата на КТБ! Само че се говори не за 4-6 , а за 20 млрд в пенсионната система -задължително частно осигуряване!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 4. 4 Профил на siw46354308
  siw46354308
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Защо тогава бързаха с гласуването. Убеден съм, че ще излезе, че в промеждутъка време до изчистването на подробностите, парите от източените фондове на комуналните капиталисти вече ще са "преместени" в НОИ,за да се прикрие, че са празни. Почти съм готов да се обзаложа...

 5. 5 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 372 Неутрално

  "При положение че нямаме гаранции и увереност кой от двата модела работи по-добре, аз продължавам да смятам, че хората трябва да имат право на избор и ако се окаже, че един от двата модела се е провалил, тази отговорност да бъде в личния избор на хората, коментира финансовият министър."

  В такъв случай искам цялата ми вноска в частен фонд. Горанов, дай ми свободата да избирам!!!

 6. 6 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Ето тук се провежда една сериозна дискусия, в която целите, които си поставихме е да активираме законодателна инициатива косвено чрез пенсионните фондове. В дискусията засега са се включили от ПФ Доверие - госпожа Петкова и господин Маринов.

  http://www.investor.bg/forum/showthread.php?t=12491#p1420717644

 7. 7 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1856 Любопитно

  Държавата кога ще започне да плаща пълните осигуровки на категориите които осигурява

 8. 8 Профил на ban
  ban
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Не мога да разбера защо финансовия министър трябва да участва, ако това е стратегия и истинска реформа, ако просто е грабеж, защо пък трябва да участват другите! Има и още нещо, с увеличаването на стажа, всъщност ГЕРБ играе за фондовете, защото все по-малко хора ще имат достъп до тези пари, ако ще е демокрация, или право на избор, защо да не мога да си изтегля, и да ги вложа в банка, или просто да ги проиграя на комар!

 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#7] от "1001":

  Това сме го посочили, като едно от нещата, които трябва да се променят. В посочената по горе дискусия са повдигнати много въпроси, решаването на които ще промени осигурителната система като цяло, т.е. тя трябва да има устойчивост в дългосрочен план.

 10. 10 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  [quote#0:"Статията"]Гласуваното в края на миналата година предвижда влизащите за пръв път на пазара на труда да могат многократно (???) да преместват парите си[/quote]

  Нищо подобно!
  Гласуваното от коалицията БОСТАН изменение предвижда влизащите за пръв път на пазара на труда, избрали НОИ, да могат да преместят парите си ЗАВИНАГИ, ЕДНОКРАТНО И ЕДНОПОСОЧНО -> към НОИ.

  Изненадващата диалогичност на мутромилиционерите по темата и готовността им да провеждат "консултации" и "разговори" до края на март, след като едностранно наложиха и вкараха В СИЛА промените в КОО, обаче, говори, че каквато и да е далаверата, три месеца са им напълно достатъчни.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 11. 11 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  >Според Горанов дебатът за пенсионната система е много полезен.>
  Този продължава да се прави, че не разбира какъв е проблемът. Дебати момко се правят, преди да се вземе решерние, а не след това. Кой разумен човек ще смята, че от нещо разбирате, след като толкова просто нещо отказвате да разберете. И кой ще ви вярва, че искате да създадете стабилност и предвидливост на инвестиционната среда, след като приемате закон писан на коляно и почвате да обсъждате промените в този закон с влизането му в сила. В Германия щяха да ви кажат, че не разбирате от занаята си на политик, не умеете да вършите политическа работа. Защото политик също е професия (занаят), която си изисква определени знания, умения, подходи, техники които вие очевидно не владеете.

 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7130 Неутрално

  Горанов да не ни заблуждава,че всичко което прави е от голяма грижа за хората.Факта,че ДПС толкова енергично го подкрепя, е повече от съмнителен.Хората имат право сами да решават къде да си събират парите за втора пенсия,а не Горанов да им нарежда със закон.А както е тръгнало със задълбочаване на демографската криза, утре и първата им пенсия от НОИ въобще не е сигурна,или пак ще е мизерна ,като сегашните.

 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#11] от "bawarec":

  +++++++++++++++++++

 14. 14 Профил на Terry bear
  Terry bear
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "siw46354308":

  Бързаха с гласуването, защото в ПФ на Ковачки вече няма никакви пари, а хората все пак трябва да получат пенсия - и то не за трета категория труд.

  http://www.vaksinite.com/zashto-kolektivniat-imunitet-chrez-vaksini-e-nepostizhima-utopia/
 15. 15 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1856 Гневно

  До коментар [#9] от "Uprsport":

  къде
  държавата внася 60% от минималните прагове значи всички военни, полицаи и държавни слугители трябва да получават 60% от пенсията спрямо минималния праг не на заплатата която са получали
  същото е и със земеделските производители ами да си получават пенсии на сумите на които са се осигурявали, ама били под минималната пенсия ама да са внасяли повече
  и последно социалните пенсии да си ги плаща социалното министерство колко има толкова

 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Осигурителните вноски внесени за Професионална Пенсия преди 01.01.1997 година назад до 28.02.2991 година защо да не могат да се местят в ППФ след като са за това не са ДОО а в НОИ даже няма и доходност но вече ги е събрала и естествено похарчило:
  от 01.10.1979 год. - 28.02.1991 год. - 30 % за всички категории
  от 01.03.1991 год. - 28.02.1996 год. - 35% ІІІ - 45 % ІІ - 50 % І
  от 01.03.1996 год. - 30.06.1999 год. - 37 % - 47 % - 52 %
  от 01.07.1999 год. - 31.12.1999 год. - 35.7 % - 45.7 % - 50.7 %
  от 01.01.2000 год. - 31.12.2001 год. - 35.7 % - 38.7 % - 43.7 %
  от 01.01.2001 год. - 31.12.2001 год. - 32.7 % - 36.3 % - 41.3 %
  от 01.01.2002 год. - 31.12.2002 год. - 36.7 % - 46.7 % - 51.7 %
  от 01.01.2003 год. - 31.12.2003 год. - 36.7 % - 46.7 % - 51.7 %
  от 01.01.2004 год. - 31.12.2004 год. - 36.7 % - 46.7 % - 51.7 %
  от 01.01.2005 год. - 31.12.2005 год. - 35.5 % - 45.5 % - 50.5 %
  от 01.01.2006 год. - 31.12.2006 год. - 29.5 % - 39.5 % - 44.5 %
  от 01.01.2007 год. - 31.12.2007 год. - 29.5 % - 39.5 % - 44.5 %
  от 01.01.2008 год. - 31.12.2008 год. - 26.5 % - 36.5 % - 41.5 %
  от 01.01.2009 год. - 31.12.2009 год. - 22.5 % - 32.5 % - 37.5 %
  от 01.01.2010 год. -

  http://www.noi.bg/images/bg/users/infomaterials/osiguriavane/Trudov_dogovor_vnoski.pdf

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Владко най-после каза нещо смислено. Иска от тристълбов модел, да се върви към двустълбов. Става...

 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Поздравления Дневник, най-накрая нещо грамотно по темата!
  Основополагащото за "двустълбов" модел е ДОБРОВОЛНОСТА! А при нас е задължително...при което ЧПФ имайки законово осигурен ресурс си харчат на воля.
  Нека всеки има право на избор като в белите страни, така ЧПФ ще трябва да се борят и да се доказват!
  Предстоят интересни времена за някои "пиявици".

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 19. 19 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 521 Неутрално

  До коментар [#5] от "unbiased":
  Може. Става
  Само, чè пенсиите на родителите Ви ще ги плаща не НОИ, а Вие

 20. 20 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 372 Неутрално

  До коментар [#19] от "ПРОРОК ИЛИЯ":

  Идеята ми е солидарността да не се разбира погрешно (едни плащат цял живот други харчат цял живот). Солидарността трябва да е всички плащаме т.е. по-голям трансфер от държавния бюджет, който се финансира главно от ДДС, т.е. от всички.

 21. 21 Профил на 65
  65
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Нали приоритет №1 е реформата в правосъдието?

  Дон Балон и Бостанджи Павел подхвърлиха в пълен синхрон и ни в клин ни в ръкав едно мюре за овъртолване и протакане на тази най-неотложна реформа?

  Започнаха се срещи, разговори, обсъждания и пр. бла-бла и така още 3 месеца. От РБ пък са запретнали ръкави и яко копаят на нивата на пенсионната реформа.

  А същевременно ВСС привиква правосъдния министър и се опитва нагло да го вкара в обяснителен режим!

 22. 22 Профил на Sars Saraktos
  Sars Saraktos
  Рейтинг: 462 Весело

  Точно такава е системата в Чили и се провали: "Провалите с приватизацията на пенсионната система в Чили и в други държави":
  http://alexanderbtodorov.com/2012/10/27/chiles-privatization-failures/

  А ето и българският пример с частните пирамидални фондове:
  "Asta La Vista принудителните задължителни „частни пенсионни фондове“
  http://alexanderbtodorov.com/2014/12/19/astalavista_fack_private_funds/

  Сега в Чили, скоро и в България...

  "Който търси истината, Бог вижда..."
 23. 23 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Колко беше категоричен миналата година,
  как го усуква през тази.
  Какво можем да очакваме от такъв?!

 24. 24 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Първо разкарайте от преговорите тоя от снимката и тогава чакайте резултат от тях... Най добре и от министерското кресло.

 25. 25 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 676 Неутрално

  До коментар [#15] от "1001":Тук е зарито кучето с недостигащите пари в пенсионните издравноосигурителните фондове. А вместо да направят нещата според вноската - и получаването на услуги,тия идиоти искат ние, работещите в реалния сектор, да работим до 100 годишна възраст. И от рИформа - в рИформа. Сто пъти го режат и все -късо. Лошото е ,че и тия,които плащат за новото ,дето го режат и то пак късо,не що не вдяват и ходят да се връзват на мутрополитиците.

 26. 26 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "unbiased":

  Е, като искаш всичко в твоя лична сметка, аз ли да плащам пенсиите на майка ти и баща ти, преди да пишеш глупости помисли малко.

 27. 27 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "unbiased":

  Ако частния ти пенсионен фонд фалира, защото в България няма скрупули за нищо, на кой ще се помолиш за помощ..., сигурно на мен...

 28. 28 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2229 Неутрално

  Сега да видим, ще успеем ли у чувала с ... , .... да набараме...

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 29. 29 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2483 Неутрално

  Вече поставих въпроса на служителите в НОИ къде да си подам молбата за прехвърляне на вноските ми от УПФ в НОИ. Шаш и паника, погледи, пълни с уплаха и подозрение. Така ли се изпълнява действащ закон или всичко трябва да им се сдъвче и изплюе?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK