Тръгна процедурата за удължаването на "Хемус" до разклона за Плевен и Ловеч

Снимката е от участъка на "Струма" между Сандански и ГКПП "Кулата", която трябва да бъде пуснат до края на годината

Снимката е от участъка на "Струма" между Сандански и ГКПП "Кулата", която трябва да бъде пуснат до края на годинатаНационална компания "Стратегически инфраструктурни проекти" е започнала днес ограничена процедура за възлагане на обществена поръчка за проектиране и строителство за доизграждане на автомагистрала "Хемус" от края и при Ябланица до разклона за Плевен-Ловеч, съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Процедурата е от два етапа. Пресяването на потенциалните кандидати ще стана не база редица критерии, включващи професионален опит и финансов ресурс.


Преминалите етапа на преквалификация ще бъдат поканени да подадат същински оферти през второто тримесечие на 2015 г. При избор на изпълнител най-сериозна тежест ще има цената 75%, като останалите 25% са за техническата оценка. Срокът за изпълнение по всеки от договорите по двете обособени позиции е две години и половина.


По новата 60-километрова отсечка на магистралата ще бъдат изградени четири площадка за отдих, четири пътни възли, 18 мостови съоръжения, 3 тунела с обща дължина 2830 метра и осем броя археологически обекти в близост до проектното трасе. Прогнозната стойност на поръчката е 434 млн. лева без включен ДДС. Финансирането на проекта се предвижда в рамките на Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014 – 2020 г.
В интервю за Би Ти Ви в началото на месеца Лиляна Павлова каза, че се надява до лятото да има избрани изпълнители на двата етапа на 60-километровата отсечка на "Хемус" и ако всичко върви по-график удължаването от Ябланица до разклона за Плевен и Ловеч да е готов до есента на 2017 година.


Плановете на регионалното министерство предвиждат тази година трябва да е готов и пътния възел Шумен-Белокопитово на "Хемус", като магистралата в този район се удължи с осем километра. Министър Павлова уточни, че амбициозната задача е до 2020 година да се осигури финансиране за изграждане на частта от разклона на пътя Плевен - Ловеч, до сега направената част край Шумен, тоест оставащите 250 километра от "Хемус".


За тази година регионалният министър обеща 140 километра нови магистрали. Става въпрос за пускането на цялата магистрала "Марица" (80 километра), два участъка от "Струма", общо 55 километра (Дупница-Благоевград и Сандански-Петрич) и вече споменатата част край Шумен.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK