Даниела Петкова от "Доверие": Доходността на учителския фонд е отрицателна

Даниела Петкова, ПОК "Доверие"

© Надежда Чипева

Даниела Петкова, ПОК "Доверие"Цяла седмица високопоставени служители на България, включително депутати, подвеждат хората, че пенсионните фондове са източени, че парите са обезценени, защото доходността е по-ниска от инфлацията. Крайно време е да кажем ясно и категорично, че доходността е положителна, парите не са обезценени.


Това каза пред "Дневник" председателят на управителния съвет на пенсионен фонд "Доверие" Даниела Петкова. Думите й са в коментар на твърдението на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова, че само държавата може да бъде тотална гаранция за пенсиите - чрез НОИ.


В сутрешния блок на "Нова телевизия" Менда Стоянова подчерта, че никой не може да гарантира парите в частните пенсионни фондове, особено при срив или лошо управление, защото те инвестират в ценни книжа, облигации и дружества. Тя посъветва всеки работещ да се интересува къде са парите му и как се управляват те. "Държавата трябва да даде на всеки да разполага с личните си средства. А до момента тя такава възможност не му е дала", допълни Стоянова. Според нея фондовете трябва да бъдат задължени със закон да осигуряват поне реална нулева доходност и да гарантират парите на хората, за да може след години да имат същата покупателна способност.
"На пенсионните фондове продължава да не ни е ясно защо само ние изчисляваме реална доходност на спестяванията в универсален пенсионен фонд. Защо не се поставя въпроса за реалната доходност и на други видове спестовни продукти за същия период от време, при същия темп на натрупване, дали тяхната доходност е по-висока от инфлацията, или не? Ако на другите спестовни продукти се окаже, че реалната им доходност е отрицателна, ще вземат ли парите на съответните спестители в държавния бюджет? А сега след като стана ясно, че реалната доходност на спестяванията в УПФ е положителна да не се окаже, че всички други подобни продукти са с отрицателна такава", попита Даниела Петкова.


Тя коментира и въпроса за осигуряването в учителския фонд. По думите й той е даван за пример от държавни служители, които създават грешно впечатление, че в него има индивидуални сметки. "Индивидуални сметки в този фонд няма", подчерта тя и обясни, че съществува една отделна извънбюджетна сметка на НОИ, в която от 1997 година се събират пари от около 90 000 учители.


"В тази сметка, наречена учителски пенсионен фонд, за целия период от време от 1997 год. до края на 2013 г. са събрани активи за около 370 млн. лв., като на въпросните 90 хил. учители се удържа задължителна допълнителна вноска в размер на 4,3%, и то без да им се дава свободен избор. Вноската в този фонд е почти колкото в УПФ обясни Петкова. Въпреки, че този фонд работи от 1997 година информацията за неговата дейност е толкова оскъдна, че може да се намери откъслечна такава само за последните 3-4 години, каза Петкова и попита какво се случва с тези пари и след като този учителски фонд също инвестира и релизира доходност колко е тя и дали реалната доходност е положителна или парите там се стопяват.


"Единствените инвестиции, за които има информация, че прави този учителски фонд са, цитирам, "приходи от лихви и приходи от лихви и отстъпки от държавни ценни книжа". Като пресмятаме доходността, макар и на базата на оскъдната информация, която имаме, се създава впечатление, че тя вероятно е под реалната, въпреки, че фонда работи без такси.


От 2002 година инфлацията до момента е 65.95%. И ако оттогава досега тяхната доходност е под тези проценти, нека те да обясняват защо им е отрицателна реалната доходност. И не на последно място за толкова дълъг период от време резултатът от работата на този учителски пенсионен фонд е, че 17 767 учители от всички над 90 000, които се осигуряват получават "достойната" по размер пожизнена добавка към пенсиите си в размер средно на 34,06 лв. по данни на НОИ, и само около 2100 учители получават малко над 250 лв., но не пожизнени пенсии както е от УПФ, а срочна пенсия за около 3 год. ", подчерта Даниела Петкова.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK