Младежите без образование и над 50-годишните ще са приоритет за Агенцията по заетостта

Асен Ангелов

© Георги Кожухаров

Асен АнгеловМладежите без образование, хората над 50-годишна възраст и безработните с увреждания ще са във фокуса на Агенцията по заетостта през тази година, съобщи изпълнителният директор Асен Ангелов на пресконференция, предаде БТА. 


Той съобщи,  че в България се увеличава и делът на младежите, които по някакъв начин са активни, но не са ученици или студенти, не преминават специално обучение, не са и работещи, но не желаят да влизат в нито една от трите категории". По думите на Ангелов агенцията ще насочи усилията си през 2015 година и към тази група младежи. 


Сред регистрираните безработни младежите до 29-годишна възраст са 58 771 и представляват 16.7 на сто от всички безработни. Спрямо ноември броят им намалява със 1608 души, а спрямо декември 2013-а - с 14 706 души.
Броят на безработните над 50-годишна възраст намалява с 649 души до 134 749 през декември, но по думите на Ангелов тази група през годините остава проблемна на пазара на труда.


По думите на изпълнителния директор средствата за обучение и квалификация не трябва да бъдат разпределяни централизирано, а по по-прецизно и гъвкаво на базата на вече разработени анализи на местните пазари и на техните нужди. Трудовите посредници ще прилагат индивидуален подход, ще акцентират и върху обучението на безработните как да представят своята подготовка и качествата си.


През първите месеци на годината приоритет ще бъдат и двете програми за лични асистенти, каза Ангелов. Той отбеляза, че няма притеснения, че програмите ще бъдат прекратени и най-вероятно още през този месец договорите ще бъдат възобновени.

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Гневно

  Проста сметка показва, че безработните над 50 години са цели 38.3%. Това е 2,3 пъти по-голям % от младежката, за която непрекъснато ни говорят, че била проблем! Дори редакцията "срамежливо" не е посочила %, за да бъде лесно сравняването.
  А вдигнаха изисквания трудов стаж за пенсиониране с още 4 месеца! Така поне около 130 хиляди възрастни хора са обречени да получаван само социална пенсия.
  Е те това се нарича геноцид!

 2. 2 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 737 Неутрално

  защо младежите без образование ще са приоритет, а не тези със???

 3. 3 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 624 Неутрално

  [quote#2:"Ментор"]защо младежите без образование ще са приоритет, а не тези със??? [/quote]

  Най-проблемни обаче са младежите, над 50 годишна възраст, независимо дали са с образование, или без. ЕГН-то не прощава нито на едните, нито на другите.

 4. 4 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 514 Неутрално

  това е дискриминация по възраст за 40 годишните и противоречи на конституцията и европеиското право

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Че то за младежи без образование има ли работа.Вече май никой не търси такива.

 6. 6 Профил на scm50370697
  scm50370697
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Сина ми е с магистратура и чака две години в тези бюра,но там изобщо не работят.
  Всеки път като отиде , сега чакаме програма от ЕС и подобни глупости.
  Така, че това са само празни приказки,колкото да покажат,колко много са загрижени???
  Защо не отчетат какво са направили до сега?
  Ами нали навсякъде е безотговорност и безхаберие...

 7. 7 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#6] от "scm50370697":

  История на изкуството ли е завършил или нещо по модерно, като "маркетинг на зелените тапети" ?!?!

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 8. 8 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#1] от "fokusnik":

  А какво да кажем за младежите, които тепърва трябва да правят деца, да правят доходи и да се борят с живота и не могат да се закачат никъде. Нямат професионален опит, заради което ги отрязват от всички интервюта, нямат дори т.нар. работни навици.

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 534 Неутрално

  В квартала младежите, за които се сещам и не са емигранти, всички са с образование, но от това не са цъфнали. Вярно , дипломите на почти всички са 3 и нещо, но това не от значение, защото не знам дали им искат успех и специалност. Работят в строителството, един във фурна, трима в разни чужди фирми за автофилтри и някакви никелирани части, трима пътуват по Дунава като готвачи и сервитьори на круизите. Споделям това, защото сега май няма разлика дали си с 8 кл. или механотехникум, в автомивка ще те вземат от раз. За заведенията или продавач да не говорим.Лошото е друго, заплащането е ниско, осигуряването също, условията на труд-също.

 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Включете и тези над 40 годишна възраст, защото работодателите и на тях взеха да се мръщят

 11. 11 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#6] от "scm50370697":

  Сина ти, ако чака само на Бюрото по труда, значи магистратурата му е само за лично удовлетворение, но не е научил много в Югозападния или Русенския.

  [quote#4:"dearblue"]това е дискриминация по възраст за 40 годишните и противоречи на конституцията и европеиското право [/quote]

  Нали няма да се обидиш, ако ти кажа, че правото не е твоята наука?

 12. 12 Профил на Емо
  Емо
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#6] от "scm50370697":

  Аз също имам висше образование, магистратура. Ще останете изненадан/а колко малко знания съм придобил в университета. Изобщо, отмина времето, в което висшето образование ти гарантира каквато и да е работа, да не говорим за добра. Аз работя от 2-ри курс с цел постоянно да научавам нови неща и да съм конкурентен на пазара на труда. По специалността конкретно започнах от 4-и курс. Работил съм за смешни пари, колкото да оцелявам. Смятам, че това ми помогна към момента да избирам най-добрата измежду няколко оферти. Пробвайте подобен подход и при сина си, макар и с малко закъснение, може и да помогне.

  Не съм по принцип против висшето образование, даже напротив. Смятам, че средата там е малко по-добра, придобиваш макар и малко академичен дух, известни познания(главно теоритични), създават се както приятелства, така и контакти,които могат да помогнат на човек. Просто твърдя, че да се разчита само на него, към момента не е реално.

  Virtus est medium vitiis.
 13. 13 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#7] от "Ойро Пролетариат":

  Просто не живее в София. Ела да си намериш работа в малък град в провинцията, ако ще да си работил и в Европейския парламент.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 14. 14 Профил на петро
  петро
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Е та какво ще работят младежите без образование?
  С образование, без образование, всички на анкетите си представят заплата около 1000 лева(най-много от тях са неграмотните хашлъци) и да не бачкали за пенсионерите, т.е. да им плащат под масата.

 15. 15 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#14] от "péro":

  И какво да пишат в анкетата? Че искат да работят 6 месеца в фирмата в рамките на безплатен стаж, а след това да останат и да работят като доброволци срещу храна и спане?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 16. 16 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  "Младежите без образование, хората над 50-годишна възраст и безработните с увреждания ще са във фокуса"

  Ще образоват младежите или ще подмладяват совоците? Необразованите младежи до онзи ден са били обект на образование и не се е получило. И смяната на ЕГН не води до подмладяване. Т.е. фокуса ще са нови социалки?
  Държавата е последния субект, който може да направи нещо с един безработен. Единственото което може да се направи е да се пренасочат пари за почистване и благоустройство на градовете. Но понеже от безработни чистачи няма как да изкараш подкуп, нещата ще си останат както са си. Точно затова номера с фокуса минава вече толкова години.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 17. 17 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1841 Неутрално

  До коментар [#16] от "misho73":

  То и отношението към образованите не се е променило от времето на Любен Каравелов:
  "...С една дума, главата на Неновата жена и ден и нощ прела и тъкала само за три жизнени начала: да не излазя из къщата им онова, щото би могло да остане в нея; да се не дават двайсет и осем пари, когато могат да се дадат двайсет и седем; да се не доплаща или съвсем да се не плаща на ония, които не могат да ни накарат насила да им платиме… Ако Нено плащал някому дълга си, то неговата съпруга искрено съжалявала, че това се е случвало действително… В нейната глава доволно често се въртели такива мисли: „Добро би било да не плащаме на работниците. Всяка година би ни оставали по десет хиляди гроша… А нам всеки тряба да плаща…".

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 18. 18 Профил на skipper
  skipper
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Да си рибар, да чакаш, ама пак трябва да станеш в 5 и да идеш на реката!

  Работа има много, парите са малко! Аз от 7 години бачкане, започнах на 400 лв и сега съм доволен от резултатите и тежкия труд!

  Без да се обижда никой, ама постоянно се тръсят заварчици и шлосери... ако толкова няма друго, защо не работят това! За заварчик заплати има и от 1000 нагоре.... нали това е заветната сума за повечето!

 19. 19 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  На днешно време шанс да започнеш работа е да те заведе човек и да каже ето това е новия колега, това с бюрата е пълна пародия, интервюта и прослушвания са отчитане на дейност и за заблуда

 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Значи пак ще се харчат пари на вятъра.....Работа има бол, няма кой да я върши...
  Я се опитайте да си намерите служител съвестен с някаква техническа компетентност ( без езици или компютри), който да не хитрува , да не краде, да не се чувства нещастен , за 1000 лева заплата чисто .......няма.
  В тая държава работя съвестно само жените....мъжете са лигльовци..

 21. 21 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Впечатляващо изявление да има, а че няма да се случи-хич да не ви прави впечатление.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1034 Весело

  До коментар [#20] от "elevation04":
  Донякъде си прав и от жените ги има доста. Преди няколко години един ми разправяше какви юнаци идвали за пазачи при него, първия му въпрос бил " то няма легло тука, къде се спи " друг го питал защо няма хладилник нямало да пие топла бира. ако ожаднее

 23. 23 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1794 Любопитно

  Безработицата трябва да се ликвидира като понятие - всеки желаещ има право на труд (Конституция чл. 48 ал. 1) за МРЗ (чл.48. ал. 5) ... А Правителството е ДЛЪЖНО да осигури условия за ползване на това право и създаване на условия за заетост. ИЗПЪЛНЯВАЙТЕ !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 24. 24 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  [quote#2:"Ментор"]защо младежите без образование ще са приоритет, а не тези със???[/quote]ако се каже с цветове ще е расизъм,
  а така е политкоректно за едни дето ги знаем

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 25. 25 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Цитат :""Броят на безработните над 50-годишна възраст намалява с 649 души до 134 749 през декември""
  # ... дано не са намалели единствемо с Божията помощ ... то от Бюрата по Труда файда йок
  ... родният "бизнес" хич не ги бръсне бюрата.
  Всичкото е връзки = роднини и любовници.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 26. 26 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Младежите без образование и над 50-годишните ще са приоритет за Агенцията по заетостта

  То от тея приоритети сме на туй дередже.

 27. 27 Профил на misho73
  misho73
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#17] от "mitko11":


  [quote#17:"mitko11"]отношението към образованите не се е променило от времето на Любен Каравелов[/quote]

  Личния ми опит и наблюдения сочат друго. А меркантилността е дело похвално, ако не влиза в противоречие с честността и морала. Заради тези съображения, търговията с друга, макар и печеливш бизнес е осъдителен.

  Какво могат Балканите заедно: https://youtu.be/8yuxnj1AWFk
 28. 28 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 737 Неутрално

  [quote#6:"scm50370697"]Сина ми е с магистратура и чака две години в тези бюра,но там изобщо не работят. [/quote]
  И защо вместо да чака не си търси работа? С чакане едва ли ще се получи, никой в агенцията по заетостта няма да се претрепе да му търси работа. Говоря по принцип, не за конкретния случай, но ако някой е зле обикновено си е виновен сам.

 29. 29 Профил на Ментор
  Ментор
  Рейтинг: 737 Неутрално

  До коментар [#23] от "dark'star":

  освен условия за ползване правото на труд, трябва и желание за ползване на това право от страна на безработните. Най-добрия метод за стимулиране на желанието е прекратяване на помощите за здрави и прави перманентно безработни.

 30. 30 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6348 Неутрално

  Това какво означава, по слаба квалификация и ниска степен на абразование - ще имащ работа и обратното. Не е ли подигравка това освен с младежите и с техните родители.

 31. 31 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Ами инвалидите? И, като са приоритет, какво? И сега са уж приоритет, ама... Регистрират се, полагат подписи на общо основание и до там! Уж има програми, ама....

  goblenka
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK