Shell получи разрешение за износ на лек петрол от САЩ

Shell получи разрешение за износ на лек петрол от САЩ

© Sergei Karpukhin, ReutersRoyal Dutch Shell обяви, че е получила разрешение от САЩ да изнася лек вид суров петрол, който е претърпял минимална обработка, съобщава "Ройтерс". Фирмата работи с Бюрото по индустрия и сигурност върху методите на износ на т.нар. кондензат, които да не нарушат забраната за износ на суров петрол от САЩ, въведена преди десетилетия.


Разрешението ще позволи на Shell да започне износ на кондензат, който е включен в списъка на рафинираните петролни продукти, които могат да бъдат изнасяни от САЩ според указания за извършване на дейността, издадени на 30 декември.


При все това цените на американския суров петрол спаднаха под 50 долара за барел през последните месеци и по тази причина Shell съобщава, че ще започне да изнася кондензат тогава, когато фирмата ще има достатъчно голяма печалба от това.
"Началото на износа в бъдеще зависи изцяло от икономическите условия на търговията", съобщават Shell. Такива разрешения вече бяха дадени на Enterprise Products Partners, Pioneer Natural Resources и Peaker Energy.


Кондензатът представлява все по-голяма част от петролното производство на САЩ, което миналия месец достигна до рекорд за последното четвърт столетие от 9 милиона барела на ден.


Въпреки това американските рафинерии и петрохимични фирми доскоро не проявяваха особен интерес към много лекия суров петрол, тъй като до миналата година мислеха, че той се нуждае от сложна преработка, преди да бъде годен за износ.


Няколко фирми получиха разрешение за износ на кондензат през последните две годни, като единственото условие е преди това кондензатът да премине през дестилация, която да премахне природния газ от сместа. Инсталациите, които извършват това, са често срещани в Тексас, тъй като се ползват за пречистване на петрола преди вкарването му в петролопроводи.


Десетина фирми, в това число Shell, поискаха по-точни указания от САЩ. BHP Billiton пък започна износ, без да изчака Бюрото по индустрия и сигурност да изясни правилата си, което в крайна сметка съобщи, че дейността на BHP не влиза в разрез със забраната за износ на суров петрол.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK