В опит за цензура КФН наложи рекордна глоба на "Капитал"

Стоян Мавродиев, председател на КФН

© Юлия Лазарова

Стоян Мавродиев, председател на КФНВ първия работен ден на годината Комисията за финансов надзор (КФН) е наложила на "Икономедиа" АД, (издател на "Капитал", "Капитал Дейли" и "Дневник") рекордната санкция от 150 хил. лв.


Отделно от това издателството е глобено с още 10 хил. лв. заради отказа на работещи в него журналисти да разкрият източниците си на информация.


Комисията налага глобите, като използва законодателството против пазарните манипулации, каквито не са настъпили в резултат от публикациите на вестника. В съобщение до медиите издателите казват още, че "санкциите са без прецедент и като предмет, и като размер и
имат ясна цел - да затворят устатата на медиата, която от години алармира за нередностите във финансовия сектор


Общата сума се равнява на тримесечните заплати на всички журналисти в "Капитал".


До този момент КФН не е налагала толкова голяма санкция, а общата сума на глоби за т.нар. пазарни манипулации през цялата 2013 г. например е по-малка от тези спрямо "Икономедиа".


В наказателното постановление на КФН с рекордната глоба от 100 000 се цитират жалби от "Водстрой 98" АД и "Промишлено строителство холдинг" АД, за които редакцията твърди, че са контролирани от депутата от ДПС Делян Пеевски*, а КФН обявява твърдението за невярно и се позовава на декларацията му пред Сметната палата.


От документацията по казуса се вижда, че двете фирми, които според КФН са несвързани помежду си и с депутата, синхронно са подали жалбите си на една и съща дата, носят поредни входящи номера и съдържат изречения с идентично съдържание.


"КФН атакува медиите, които заговориха за и разкриха банковата криза, нейната дълбочина и действителни измерения и неспособността на отговорните институции и политици за категорична и решителна реакция, т.е.,


вместо да се атакуват и санкционират причинителите на нестабилността, се стреля по вестоносеца


коментира адвокат Александър Кашъмов. Той е специалист по правото на достъп до информация, защитник на свободата на словото и представлява "Икономедиа" по цитираните дела. Кашъмов допълва, че КФН наказва критично говорене към властта и засегнатите от решенията й, което представлява цензура.


От "Икономедиа" припомнят, че масираните действия на КФН срещу компанията започват от лятото на 2014 и редакцията е "бомбардирана с десетки писма, съдържащи обвинения за нарушения и искания за разкриване на източници на информация".


В края на миналата година КФН откри подобни преписки и срещу още две медии - сайтовете mediapool.bg и bivol.bg.


"КФН не реагира нито на източването на КТБ, нито на други сериозни отклонения от добрите практики, за които "Капитал" е писал и ще пише. Вместо да работи за стабилността и за доверието към финансовата система, комисията предприема


екстремни действия срещу медиата и това само показва степента на институционалната криза, в която се намират финансовите регулатори


коментира Галя Прокопиева, изпълнителен директор на "Икономедиа".  


"Икономедиа" ще обжалва санкциите в съда. В допълнение ще сезира международните медийни организации за това, че България все по-решително се присъединява към страните, в които институциите са използвани за упражняване на цензура.


*През март "Капитал" публикува информация за "Водстрой 98", според която дружеството от малка сливенска фирма се превръща в гигант, след като е придобито със заем от КТБ. След това тя участва в консорциуми, изпълняващи проекти за общо 600 - 700 млн. лв. Нейна дъщерна фирма е "Промишлено строителство холдинг" АД. А години преди рухването на КТБ "Капитал" публикува множество материали, позовавайки се на официални данни, които разкриха порочните схеми на работа на банката - пример, който сега се дава и от политици, и от банкери, и от експерти.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK