Бобева: Заявката на финансовия министър за влизане в еврозоната е добра новина

Даниела Бобева, бивш вицепремиер в кабинета "Орешарски"

© Надежда Чипева, Капитал

Даниела Бобева, бивш вицепремиер в кабинета "Орешарски"Заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че България ще се стреми да влезе възможно най-бързо в еврозоната, е добра новина. Това коментира бившият вицепремиер по икономическата политика в кабинета "Орешарски" Даниела Бобева пред БНР.


България отново ще започне разговори за присъединяване към еврозоната, съобщи преди ден Горанов в литовската столица Вилнюс. "Ще настояваме обаче за ясни условия за влизане в така наречената "чакалня" преди въвеждане на единната валута", допълни той.


"Това, което ме притеснява обаче е, че той говори за 2018 година. Какво ще правим три години до 2018 година", коментира днес Бобева. По думите й става въпрос за два етапа на приемане на еврото. Първият етап е влизането във Валутния механизъм.
Този процес няма никакви писани критерии за влизането в този механизъм. Там има една декларация, дори не е молба, тя е декларация, че държавата иска да присъедини валутата си към Валутен механизъм I.IИскам да направя едно уточнение. Това не е чакалня. Това е несериозно да се твърди, че е чакалня. Това е етап, в което българската валута трябва да продължи да доказва своята устойчивост и време,  в което държавата, политиката трябва да създава условия за по-бързо сближаване с европейските икономики, каза още тя.


Бобева допълни, че все повече политическите, а не икономическите критерии излизат на преден план при приемането на държавите в еврозоната.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK