Пазарите реагирали прекомерно на отвързването на франка от еврото, смята шефът на Швейцарската централна банка

Томас Джордан

© Associated Press

Томас ДжорданДва дни след изненадващото решение на Швейцарската централна банка да се откаже от политиката за намеса върху курса на франка спрямо еврото, което предизвика истинско земетресение на борсите, президентът на банката се опита да успокои обстановката, предаде Франс прес.


В четвъртък  централната банка неочаквано премахна фиксирания курс от 1.20 франка за евро, въведен преди повече от три години с цел да се ограничи поскъпването на валутата, причинено от нарасналото заради дълговата криза в еврозоната търсене на сигурни активи.


В резултат на решението швейцарската валута поскъпна с близо 30 на сто спрямо еврото. Отвързването на франка от еврото изненада пазарите и предизвика спад в акциите на големите швейцарски компании, котирани на борсата.
"Швейцарският франк, чийто курс не е държан изкуствено нисък от банката от четвъртък насам, е определено надценяван спрямо долара и еврото, казва шефът на Швейцарската централна банка Томас Джордан в интервю, публикувано днес в швейцарските вестници "Тан" и "Нюе Цюрхер цайтунг" и цитирано от БТА. 


Според Джордан, който беше остро разкритикуван от медиите и икономическите среди заради решението, финансовите пазари са имали прекомерна реакция на освобождаването на франка и така са тласнали курса му към силно покачване.


По думите му пазарите трябва прогресивно да намерят баланс, но това може да отнеме време. Томас Джордан поясни, че националната банка си е давала сметка, че решението може да има силен отзвук.


Шефът на швейцарската централна банка подчертава, че запазването на тавана на курса на фрака спрямо еврото не е било повече възможно. Според него при продължаване на политиката на обвързване, банката е рискувала да изгуби контрола върху дългосрочната си валутна политика.


Инвеститори и валутни търговци по цял свят търпят значителни загуби

Инвеститори и валутни търговци по цял свят търпят значителни загуби от решението за премахване на фиксирания курс на франка спрямо еврото, предава агенция "Блумбърг". 


Американската банка "Ситигруп" (Citigroup), най-големият валутен дилър в света, е загубила над 150 млн. долара. Загубите на британската "Барклис" (Barclays) засега са малко под 100 млн. долара. Сред засегнатите е и германската Дойче банк (Deutsche Bank). 

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK