Гръцки банки искат спешна помощ преди изборите

Гръцки банки искат спешна помощ преди изборите

© ReutersДве от големите гръцки банки са първите, поискали разрешение да използват средства от националния фонд за извънредни случаи. Това става на фона на съобщения за засилено изнасяне на капитали от страната седмица преди извънредните парламентарни избори, на които се очаква да победи Коалицията на радикалната левица (СИРИЗА). Още не е сигурно обаче, че тази смес от комунисти, троцкисти и няколко леви движения ще успее да състави правителство.


Юробанк (Eurobank Ergasias SA) и Алфа банк (Alpha Bank AE) са отправили искане за достъп до фонда за извънредно осигуряване на ликвидност (ELA), като според атинския вестник "Катимерини" в следващите дни така ще постъпят още гръцки банки. ELA представлява система за отпускане на спешни заеми от централните банки към търговските банки, като гръцките бяха силно зависими от тези средства в пика на кризата през 2012 г.


"Катимерини" обяснява, че към ELA се прибягва, когато банката има недостиг на средства или неподходящо обезпечение, за да може да тегли от Европейската централна банка. "Ню Йоркс таймс" посочва, че ELA отпуска средства само на ликвидни банки.
Цената на кредите от ELA е по-висока от заемите от Европейската централна банка (1.55% срещу 0.05%) и за отпускането им е нужно одобрение от ЕЦБ във Франкфурт. Според "Катимерини" ЕЦБ ще обсъжда искането следващата седмица.


"Ройтерс" припомня, че това става една година след като ключови за банковата система на Гърция институции прекратиха зависимостта си от ELA. Агенцията допълва, че друга причина за проблемите с ликвидността е слабият интерес на инвеститори към купуването на гръцки държавни облигации. Правителството зачести с емисиите и когато чужденците не искат, гръцките банки са под натиск да запълнят мястото им.


"Файненшъл таймс" добавя още един фактор - че заради изчакване да видят какво ще стане на 25 януари чуждестранните банки са предпочели да замразят репо сделките с гръцки банки и това допълнително свива ресурсите им.


Мярката е предпазна


Ръководители в Юробанк и Алфа банк казват пред "Ройтерс", че мярката е предпазна и е свързана също с експозицията им към ипотечни кредити, отпуснати в швейцарски франкове. "Катимерини" смята, че други около 1.5-2 млрд. евро за изгубени заради ниския курс на еврото спрямо долара.


"Поисканите средства все още не са използвани и не предвиждаме в близко бъдеще да ни трябват, тъй като има достатъчно обезпечение, за да теглим от фондовете на Европейската централна банка", казва източник на "Ройтерс" от Юробанк, пожелал анонимност. "Експозицията към швейцарския франк е една от причините, но не основната", допълва той.


В четвъртък централната банка на Швейцария изненадващо се отказа да поддържа коридора, в който националната валута бе обвързана спрямо еврото, и франкът рязко поскъпна с близо 30%.


Гръцките банки имат експозиция към кредити - предимно ипотечни - отпуснати в швейцарски франкове, в рамките на 2-4% от общия си кредитен портфейл. При Юробанк обаче този показател е около 11%, или 5.7 млрд. евро, сочат данните на Euroxx Securities, цитирани от "Ройтерс". Финансовият министър на Гърция Гикас Хардувелис бе главен икономист в тази банка, преди да се присъедини към правителството на Андонис Самарас миналия юни.


Говорител на Националната банка на Гърция - най-големият частен кредитор, каза, че банката няма планове да иска спешно финансиране от централната банка, "защото нямаме нужда".


В петък акциите на Юробанк поевтиняха с 8%, на Алфа банк - със 7%, а индексът за банковия сегмент на Атинската борса слезе със 7%.


"Ройтерс" посочва, че заемането на средства от ЕЦБ от страна на гръцките банки расте през последните месеци - през ноември то се е увеличило с 2.3% до 44.9 млрд. евро, а данните за декември се очаква да покажат над 50 млрд. евро.


"Блумбърг", която също съобщава за искането за спешна помощ, обръща внимание, че според два нейни източника само през януари депозити за над 4 млрд. евро са били изнесени от Гърция. През декември - месец, в който традиционно депозитите растат - са били изтеглени около 3 млрд. евро, а откакто открито се заговори за извънредни парламентарни избори, сумата е надхвърлила 7 млрд. евро.
През ноември общо депозитите в гръцките банки са възлизали на 164.3 млрд. евро според данни на централната банка.


Агенцията потвърждава, че средствата няма да се ползват от Юробанк и Алфа банк, но допълва още един мотив - че според оценка на централната банка на страната те може да се нуждаят от средства в следващите седмици.


Изнервени инвеститори


"Уолстрийт джърнъл" допълва историите за напрежение в бизнес средите в Гърция с тази за загуби на инвеститори. Изданието също съобщава за поисканата помощ от двете банки и посочва, че става дума за няколко милиарда евро. (В пика на използване на средства от ELA сумата достигна 130 млрд. евро.)


Американският милиардер Уилбър Рос вложил през април 2014 г. в Юробанк 1.33 млрд. евро и сега политическата несигурност е зализила една трета от стойността на тази инвестиция. "Един от рисковете, който знаехме, че поемаме, е, че Самарас няма да надделее. Очевидно най-важният негативен фактор е политическата перспектива и това, че, изглежда, СИРИЗА е пред всички останали по популярност благодарение на това, че разказва някакви антикапиталистически измислици", коментира Рос.


Джон Поулсън - друг известен американски хедж фонд инвеститор, бе инвестирал в Алфа банк и Пиреос банк (Piraeus Bank SA), но през декември каза, че замразява инвестиционните си планове за Гърция. "Готови сме да вложим още средства, но ни трябва политическа сигурност", обяви той.


Мораториум над ипотеките


Едно от обещанията, които тревожат инвеститорите, е СИРИЗА да приеме нов закон, който да забрани на банките да събират обезпечението по необслужвана ипотека, когато става дума за основно жилище на стойност до 300 000 евро. По данни на централната банка проблемните кредити (тези, които не са осбслужвани над 90 дни) са за 77 млрд. евро.


Такава забрана имаше от 2008 г. до края на 2013 г., като правителството я удължи с една година за жилища на стойност до 200 000 евро, за да защити най-бедните гърци. Елена Пападопулу, икономист в СИРИЗА, уточнява, че мораториумът, предлаган от партията, цели да защити не всички, а безработните, хората над 65 години, бедните и тези с неизлечими заболявания.


"Те, изглежда, не разбират, че ако позволят банките да си събират обезпечението, това няма да изкара маса народ на улицата", коментира Уилбър Рос пред "Уолстрийт джърнъл". По думите му банките обикновено действат така срещу онези, които могат да си плащат заема, но не го правят, а не срещу наистина закъсалите, които се нуждаят просто от преструктуриране на кредита.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Пак ли? Стига ...да си оправят проблемите.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Най-вече заради лошата перспектива Гърция да бъде управлявана отново от социалисти, и отново да поеме курс надолу с бясна скорост.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2863 Весело

  Колко чувала с ДРАХМИ ще им стигнат ?

 5. 5 Профил на portocala
  portocala
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "Гръцки банки искат спешна помощ преди изборите"
  Гръцки банки са много хитри. Преди избори политиците са чувствителни към всичко, което влияе на имиджа им и са по-"сговорчиви".

 6. 6 Профил на the next K
  the next K
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Искат да си осигурят допълнителна ликвидност и да изпреварят евентуално негативни събития - идване на власт на Ципрас. След това пари може и да няма, а само хартия с име върху тях "драхми". Така че, тия тарикати по-скоро действат превантивно в условия на зараждаща се политическа и финансова криза в Гърция.

  "Who controls the Past controls the Future; who controls the Present controls the Past"
 7. 7 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 538 Неутрално

  Тез докога ще ги траят не ми е ясно.

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  Гърция при СИРИЗА ще е като Венецуела при Мадудо.Всички по-умни се спасяват.

 9. 9 Профил на 1Sion1
  1Sion1
  Рейтинг: 688 Неутрално

  След изказвания от сорта , че Гърция може да бъде принудена да напусне Еврозоната / за което механизъм практически няма/ е нормално да има паника сред вложителите и банките да имат проблеми с ликвидността.Понякога си мисля , че на политиците трябва да им бъде забранено изобщо да коментират банките.Щото няма банка , която не може да бъде съборена , а последствията са върху гърба на обикновеният данъкоплатец.Както видяхме от случая с КТБ.

  Живота е това, което се случва, докато ние правим планове за бъдещето
 10. 10 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1316 Весело

  Сега ще се задейства ли гръцкият еквивалент на Ст. Мавродиев при тази новина, за да наложи на Економедия глоба от 1 милиард драхми?

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 12. 12 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#9] от "1Sion1":

  Механизъм за излизане/изключване от Еврозаната наистина няма. Има обаче възможност за напускане на ЕС и респективно смяна на националната валута от Евро на някаква друга.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 13. 13 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Що да не искат.
  Ако дадат?

 14. 14 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Гърците такъв ще си го начукат на 25ти, че последните 7 години ще им се виждат като красива приказка. Най-вероятно първи ще са СИРИЗА, втори Златна Зора.
  164млрд депозити в банките, които никой не пипна последните 7 години и пак има недоволни.

  Горчивата чаша трябва винаги да се изпива до край иначе има ужас без край вместо ужасен край.

 15. 15 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#2] от "dustman":
  То статията нали това казва. Хората си теглят депозитите, но в Гърция.
  Бг клоновете са местни юрид.лица и по-вероятно е да сменят собствениците и бранда. Така или иначе сметката ще си я плащат.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 16. 16 Профил на kamenpavlov
  kamenpavlov
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Добре, де, щом не искат Сириза, защо тя ще победи?! Или просто вложителите, които явно не са привърженици на Сириза, са много малко на брой с много пари...

 17. 17 Профил на v_l
  v_l
  Рейтинг: 375 Неутрално

  А не може ли спешно да се напише и спази процедура за изключване от еврозоната ?!?
  Тия във финансово отношение са най разградения двор в Европа ... много по зле и от нас. Ако беше Румъния, България или някоя друга източна членка щеше да се говори за санкции. Щом е за Гърция обаче - помощи. Дае ненаситниците !

 18. 18 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 217 Неутрално

  добре, че Искров няма думата при предоставянето на помощ на гръцките банки. В противен случай, щяха да имат съдбата на КТБ

 19. 19 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1311 Неутрално

  Сега пък защо? Предния път бяха се набухали с гръцки и кипърски държавни облигации и кредитиране на други кипърски банки. Май не финансова помощ им трябва, а менаджерска. Или въобще да сменят страната в която оперират

 20. 20 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1462 Неутрално

  Бърз кредит от Пощенска банка. И за комшийката взех.

 21. 21 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Ако дойдат комунистите на власт, както се очертава, много инвеститори ще се изнесат от Гърция.
  И ще са прави...

 22. 22 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#17] от "v_l":

  И да се напише, ще трябва да е със силата на договор за ЕС, кое означава, че ще влезе в сила само, когата всички 28 държави го ратифицират, което е адски дълъг процес. И нищо не гарантира, че дори само Гърция няма да го ратифицира, което ще е в ней вреда и няма да се случи.
  Обаче начин за излизане от ЕЗ има, и той е излизане изцяло от ЕС. Еврото е официална валута на ЕС. Не всички се я приели, защото се смята, че трябва технологично време, но един път приел еврото, за да излезеш от ЕЗ, трябва изцяло да се махнеш от ЕС.
  И СИРИЗА понамалиха риториката и сега дори говорят за оставане в ЕЗ, което може да е просто трик да привлекат още умерено леви избиратели. Тоест СИРИЗА или ще извади Гърция от ЕС или ще стани новият ПАСОК. Цигански номера до безкрай...

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1887 Неутрално

  Европа има големи проблеми с Балканите.

 24. 24 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Не, че нашия банков проблем е подобен на техния, ама на нас никой не ни помогна. Те няма ли да се откажат от "просешкия" начин на живот и да започнат да се оправят сами?

 25. 25 Профил на Мултикултиджендър-Ариец
  Мултикултиджендър-Ариец
  Рейтинг: 971 Весело

  Няма отърване от комунистите и техните ментори, кукловоди и спонсори световният финансов елит.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 26. 26 Профил на grand funk railroad
  grand funk railroad
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Явно всички се спасяват от потъващия кораб.

  Parmi ceux qui n'ont rien à dire les plus agréables sont ceux qui se taisent. Coluche
 27. 27 Профил на adibo
  adibo
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Плъховете са уплашени
  Значи, Гърция ще покаже на европейците пътя към свободата и справедливостта

 28. 28 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 912 Разстроено

  Ама, Дневник, и вие реагирате като...
  Това е новина още от следващият ден, след като централната банка на Швейцария направи каквото направи. Като уж бизнес ориентирана медия, нека малко по-сериозно и отговорно. То, имате си и вие дневен ред, ама, какво, в някаква паралелна реалност ли ще отразявате новините, повече медии отдавна са отразили новината, вие днес я слагате като неща, едва ли не току що станало

  Ето дори един инвестор още на 16 ти е отбелязал случилото се

  http://www.investor.bg/evropa/334/a/dve-grycki-banki-sa-podali-zaiavleniia-za-speshna-finansova-podkrepa-187453/

 29. 29 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Популизмът е на мода навсякъде.

 30. 30 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 648 Неутрално

  С извинение, но гърците си живеят още в миналото - всичко под наем, всичко назаем и т.н. Все те да са....
  Изпиха и изядоха бъдещето на децата си. А сега им е криво.
  Задава се сиртаки с драхми вместо салфетки.

 31. 31 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  в гърция броди призрака на драхмата

  veni vidi fugi
 32. 32 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Еми всички клиенти на пощенска банка и алфабанк де се стягат да видят от какво могат да се лишат и да помагат с плащането на по-високи такси лихви и какви ли не още измислици
  http://bgimot.info

 33. 33 Профил на Müller
  Müller
  Рейтинг: 479 Любопитно

  Как няма да искат. Сумата се увеличава, не намалява. Часовникът преди малко показваше - 413,701,262,177 евро.

  http://www.nationaldebtclocks.org/debtclock/greece

  The structure of the EU today is based on the Nazi plans published in Berlin in 1942 - Rodney Atkinson
 34. 34 Профил на hinin37
  hinin37
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До преди 7 год. Гърция бе вземала заеми 380 милярда евро от западни банки - колкото е БВП на страната за ДВЕ години. До сега "даващите" са си върнали 80 млрд. Остават им още 300. Затова се налага да им помагат. Иначе - само доста студена вода...

 35. 35 Профил на ramm_stein
  ramm_stein
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#27] от "adibo":

  Вратана за излизане от ЕС е широко отворена.

 36. 36 Профил на bogdan.filov
  bogdan.filov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Комунизъм,социализъм, обещания на ангро .... Сидеров може само да им диша праха ! Където минат анархокомунистите трева не никне ! Нашите мандраджии са същите боклуци ... БДЖ фалирало отвсякъде а те рипат под диригентската палка на Северна Нигерия /Путлеристан/ , въпреки че им обещаха пак влаковете...Давай да демонстрираме, БКП, ура ! А откъде пари бе дрОгари ? Не може само да се лежи ,трябва и да се копа ! Ама нали в джобчето дрънкат рубли и бонбонки.... Социализма е идеология на мързела а в него византийците имат вековни традиции...

 37. 37 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 441 Неутрално

  пак ли пари искат гърците бе?

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 38. 38 Профил на npiatanasov
  npiatanasov
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Гърция хич не е тръгнала на добре.

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  Като дойде и Сириза,съвсем ще я вапцат.

 40. 40 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Ха-ха комунисти и троцкисти, това не е края на 19 век бе алооо.
  гърците от отавна им е мерак за комунизъм, май ще си го докарат накрая...само стой и гледай, ние откъдето се връщаме, те натам са се засилили.

 41. 41 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Помощ на банките на 26 януари,става тогава преди това ЙОК!

 42. 42 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Винаги ми е било интересно като малък,защо гърците получават толкова големи заплати и като ходих за първи път в Гърция разбрах че ги получават защото успяват да излъжат някой,който е ходил в съседката ни ще види с просто око че в Б-я има повече производство отколкото в Гърция,единственото за което им завиждам е туризма че им е по-добър!От там нататък много зле!

 43. 43 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#2] от "dustman":
  позициите си в гръцки банки затворихме за последно преди повече от 6 години , сега затваряме всичко в български банки

 44. 44 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 531 Неутрално

  "Гръцки банки искат спешна помощ преди изборите" - в превод : гръцките банки искат по-голям запас от пари преди изборите, защото след изборите няма да има пари, ще има драхми

  veni vidi fugi
 45. 45 Профил на georgi nikolov
  georgi nikolov
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Мастит виртуал-левичар от друг форум, владеещ гръцки си направи труда да се запознае с програмата на СИРИЗА. И понеже, Платон му е приятел но истината по-скъпа сподели, че само половината да се изпълни, Гърция за месеци отива яко за дълго в киреча. Фантасмагории на куб.

 46. 46 Профил на E_E_U_
  E_E_U_
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Пак ще се учиме от гърците и пак няма да научиме нищо !

  Само родените роби чакат....Освободител !
 47. 47 Профил на Goblin
  Goblin
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Още не е сигурно обаче, че тази смес от комунисти, троцкисти и няколко леви движения ще успее да състави правителство.

  ДАНО!

 48. 48 Профил на berillo
  berillo
  Рейтинг: 374 Неутрално
 49. 49 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1510 Неутрално

  Гърците си умират за соцЯлизъм.

  Предразсъдъците са за ограничените.
 50. 50 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  Споко, след като му дръпнаха България от оная работа, Путин се е засилил да ги оправи Гърците

 51. 51 Профил на Делян (delian) Делчев
  Делян (delian) Делчев
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  До коментар [#27] от "adibo":

  Пълна свобода и собственост и пари, равенство и братство в бедноста!

 52. 52 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#20] от "dosetliv":

  При фалит става веднага изискуем. Номерата с Първа частна банка, банка Славяни и Туристспортбанк за вземане кредит в долари и връщане в левове бяха позволени само за определени другари.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 53. 53 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#44] от "zabejko":

  Преди изборите искат спешна помощ, след изборите - неотложна помощ, и най-накрая семейния лекар Меркел ще ги вкара в изолатора...

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 54. 54 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Грък да връща пари!
  Бе ,бегайте отука, как ще се излага така! Той за едната чест живее!  Публикувано през m.dnevnik.bg

 55. 55 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  Ей ................тези византийски хрантутници не спряха да плачат за пари!Ако иска човек да разбере как се правят големи финансови безумия с огромни пари е достатъчно само да се вгледа в днешна Гърция!Как изобщо ги допуснаха в еврозоната и изобщо в ЕС..................Гърция е воденичния камък на шията на ЕС!

 56. 56 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4074 Любопитно

  До коментар [#2] от "dustman":
  ++++++++++++++++++
  Аз още преди години направих този разумен ход-!На византиец не трябва да се има грам вяра ,защото си е шмекер по рождение-!

 57. 57 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  Ама тия не се засрамиха, или те си искат пък ако падне добре, като има кой да налива във ведро без дъно.

 58. 58 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6727 Неутрално

  До коментар [#2] от "dustman":

  А нашета бивша "Пощенска банка" има ли гръцко участие.

 59. 59
  ****

  Този коментар е изтрит, защото съдържа информация, която може да бъде санкционирана по Закона за кредитните институции, предвиждащ глоби за разпространяване на невярна информация или обстоятелства за банка, с което се уронват доброто име на банката и доверието към нея.

 60. 60 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#9] от "1Sion1":

  Има механизъм, макар и не директен. Все пак обемът на еврото отговаря на съвсем строги изисквания и който не отговаря на тях трябва да си тръгне. Не може току-така гърците да си печатат евро

 61. 61 Профил на marino777
  marino777
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#59] от "Massive atack":

  Няма да стане. Те са добре провизирани

 62. 62 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#2:"dustman"]Дам, ако имах позиция в гръцка банка в България, бих я затворил[/quote]

  Ей такива изказвания са просто безумно излишни...

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 63. 63 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 531 Неутрално

  [quote#59:"Massive atack"]В очакване сме гръцките банки в България да почнат да рухват.[/quote]

  Това, че акционерите на няколко банки в България са гръцки банки не значи нищо. Няма механизъм с който парите на българския вложител в която и да е банка в България да бъдат прехвърлени при акционера. Това не ти е бакалията, че да дойде шефа и да си вземе к'вото му трябва от касата...

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 64. 64 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  В случая не става въпрос за чували, а за вагони.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 65. 65 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#63] от "Чичкото":

  Според данни на БНБ между клоновете на чужди банки у нас няма гръцка банка. Клоновете на чуждите банки са :
  Ингбанк, Париба, Алфа банка, Ситибанк,Те–Дже ЗИРААТ БАНКАСЪ –Клон София и Ишбанк АГ – клон София.
  Останалите банки, лицензирани в България, са или франчайз/ползване на името/, или местни банки:

  http://www.bnb.bg/banksupervision/bscreditinstitution/bsciregistrers/bs_ci_reg_bankslist_bg

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 66. 66 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 744 Неутрално

  За българските вложители - После да не ревете държавата(демек аз и другите данъкоплатци) да ви изплащат изгубеното

  malart.blog.bg
 67. 67 Профил на Георги Георгиев
  Георги Георгиев
  Рейтинг: 374 Неутрално

  сега е момента, след изборите помощ няма да има

 68. 68 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#65] от "mitko11":

  Има разлика между банка, регистрирана като отделно дружество и клон на чуждестранна банка - от изброените има една - Алфа банка - клон България (това й е цялото и юридическо наименование).

  Но дори там няма механизъм и начин да дойдат гърците и да вземат каквото им е необходимо като кеш-пара.

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 69. 69 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#68] от "Чичкото":

  Механизмът на КТБ мисля, че вече достатъчно е отработен.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 70. 70 Профил на Чичкото
  Чичкото
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#69] от "mitko11":

  И е абсолютно неприложим към която и да е друга банка в нашата държава.

  И надали ще мине пак същият номер

  Когато един смешник забавлява народа, това е комедия. Когато същият този смешни води народа - трагедия.
 71. 71 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Неутрално

  До коментар [#70] от "Чичкото":

  Дано да не мине. Защото на прима виста се сещам поне за 3 банки, готови за същата схема - с руски пари, офшорни собственици и т.н. Още повече, че досега няма нито един осъден по казуса КТБ - нито Искров, нито Мавродиев.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 72. 72 Профил на бабачко
  бабачко
  Рейтинг: 461 Неутрално

  Мдааа, появят ли се червени чукундури на хоризонта и става страшно ... А относно раздадените кредити в швейцарски франкове, това са дребни тарикатлъци, с които най-често сметката в дългосрочен план не излиза. Аз следвам едно основно правило: в каквато валута са ти доходите или заплатата, в такава валута теглиш кредит.

  искаш нов монитор? изтрий тук: ##############
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK