ЕБВР силно влоши прогнозата си за България

Президентът на ЕБВР Сума Чакрабарти

© Associated Press

Президентът на ЕБВР Сума ЧакрабартиЕвропейска банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) значително коригира в понеделник прогнозата си за българската икономика през 2015 г. През септември 2014г. базираната в Лондон международна институция очакваше икономиката на България да расте с 2% от БВП през настоящата година. През януари очакванията са се свили почти три пъти – до 0.8% от БВП.


Това се очертава като най-слабия резултат от последните три години. Според банката през 2013 г. ръстът е бил 1.1%, а през 2014 г., за която още няма окончателни данни – 1.5%.


Ако прогнозата на ЕБВР се реализира, България ще е сред държавите с най-слаб растеж в района на Югоизточна Европа. Единствено излизащият от тежка финансова криза Кипър (0.7%) и Сърбия (0.5%) ще се представят по-зле.
От съседите Румъния ще расте с 2.8%, Турция – с 3%, а Македония – с 3.5% (Гърция не е включена в прогнозата – бел.ред.).


В коментара за България се казва, че "беше отложено решаването на затрудненията в банковия сектор, което вероятно ще ограничи фискалното пространство и ръста в кредитирането през 2015 г., а вътрешното търсене ще бъде допълнително ограничавано от относително слабите инвестиции, произтичащи и от спирането на проекта "Южен поток".


Рязкото поевтиняване на петрола е изтъкнато като основен фактор за разместване в прогнозите на банката за целия регион, в който действа – бившият СССР и страните от Източна Европа плюс четирите държави от Северна Африка (без Либия). Но за България изрично се отбелязва, че няма да има забележима полза от този процес.


За сметка на това той има дълбоки негативни последици – при това с изрично уточнение, че прогнозата е доста несигурна – за Русия и икономически обвързаните с нея държави от бившия СССР.


ЕБВР рязко влоши очакванията си за 2015 г. за руската икономика – септемврийската прогноза за лека рецесия от 0.2% от БВП сега е увеличена драстично до почти 5% свиване. Причините са комбинацията от ниски цени на петрола, дълбоко вкоренени структурни проблеми, ниско доверие на инвеститори и потребители плюс международни санкции. Ефектът от свиването на потреблението и невъзможността на държавата да го компенсира с решителни фискални действия ще се усети и в страни като Турция например, където руските туристи са важна част за приходите на сектора, посочва още банката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK