МВФ влоши прогнозата си за световната икономика въпреки евтиния петрол

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ.

© Reuters

Кристин Лагард, управляващ директор на МВФ.Независимо от рязкото понижаване на цените на петрола - фактор, който иначе има позитивен ефект за глобалния растеж - перспективите пред световната икономика се влошават. Основната причина е, че на много места ръстът е немощен, още се усещат последиците от кризата и потенциалът на редица държави да излязат по-бързо от нея е ограничен.


Това коментира Международният валутен фонд в зимната си прогноза за световната икономика, разпространена във вторник.


В нея няма специално посочване на България, но са направени прогнози за големите държави - развити и развиващи се - както и за икономически блокове като еврозоната.
Според МВФ през следващите две години икономиката на света ще расте умерено - с 3.5% през 2015 г. и с 3.7% през 2016 г. В сравнение с есенната прогноза от октомври 2014г. има леко коригиране надолу на очакванията - с 0.3 процентни пункта и за двете години.


Еврозоната ще расте с 1.2% и 1.4% през двете години след корекция надолу със съответно, 0.2 и 0.3 процентни пункта (през 2014 г. ръстът на еврозоната е 0.8%). Германия, основният икономически двигател на еврозоната и на ЕС като цяло, дори леко ще запази темпото - от 1.5% през 2014 г. на 1.3% през настоящата и завръщане към 1.5% през следващата година.


САЩ за сметка на това ще ускорят излизането от кризата с ръст от 3.6% и 3.3% (при 2.4% през 2014 г.) и ще увеличат откъсването си от еврозоната и Япония (ръст от 0.6% за 2015 г.) основно благодарение на солидните частни инвестиции. Китай - другата ключова икономика в света - ще продължи забавянето на растежа си - от 7.8-7.4% през предходните две години той ще слезе на 6.8-6.3% през следващите две.


"На ниво държави картината се усложнява от противоположни тенденции", коментира Оливие Бланшар, директор по анализите на МВФ. "Това означава, че ще има добри новини за вносителките на петрол и лоши на износителките. Добри за вносителите на суровини и лоши за изнасящите. Продължаващи трудности за страните, силно пострадали от кризата, и не толкова много проблеми за други. Добри новини за държавите, свързани с еврото и йената, лоши новини за онези, които са се вързали за долара."


Без изненада прогнозата за Русия е влошена рязко с 3.5 процентни пункта за настоящата година - до свиване от 3% от БВП през 2015 г. и продължаваща рецесия от 1% от БВП през 2016 г.


Прогнозата за световната икономика (World Economic Outlook) е доклад, публикуван от МВФ четири пъти в годината. Традиционно той имаше пролетна (през април) и есенна (септември или октомври) версия. Но през миналата година този ритъм се смени с две нови издания през януари и през юли. В него са събрани анализите на глобалните икономически процеси и опитите им за прогнозиране на тенденциите в близко бъдеще.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK