Анализатори са скептични за бързо влизане на България в еврозоната

Анализатори са скептични за бързо влизане на България в еврозоната

© Надежда Чипева, КапиталТрябва ли България да предприеме стъпки за присъединяване към еврозоната и как то би се отразило на икономиката на страната – експерти коментираха темата, след като миналата седмица финансовият министър Владислав Горанов заяви, че страната отново ще започне  преговорите за влизане в парично-валутния механизъм.


Да говорим за влизане в еврозоната преди 2020 г., което би било най-оптимистичният вариант, няма смисъл, коментира пред Би Ти Ви депутатът от БСП Георги Кадиев. Той обясни, че надали страната ще успее да изпълни преди 2017 г. изискването да поддържа бюджетен дефицит до 3% от брутния си вътрешен продукт. "Да приемем, че 2017 г. изпълним всички изисквания, ние ще влезем в чакалнята на еврозоната най-рано през 2018 г. Оттам нататък е възможно да седим там минимум 2 години, а максимум няма", поясни Кадиев.


Народният представител от Реформаторския блок Мартин Димитров определи влизането в еврозоната като безалтернативно. По думите му това е начинът за сериозно намаляване на лихвените проценти и ще доведе до по-евтини кредити, а оттам да помогне повече хора да правят бизнес в България. "Еврозоната, ако се използва по разумния и правилния начин, е нещо, което може да ти помогне да се развиваш по-бързо", изтъкна Димитров. Той също посочи, че няма как страната да влезе в чакалнята на еврозоната в следващите 1-2 години, а също и че не може да се очаква самото присъединяване към механизма да вдигне доходите като с магическа пръчка.
"По-добре е за България все още да не влиза в еврозоната. Членството ще има конкретна цена и тя ще бъде много висока за страната ни", коментира пред "Фокус" икономистът от Института за пазарна икономика Десислава Николова. Тя посочи, че в първите години страната ще трябва да плаща около 300 млн. евро капиталова вноска за т.нар. Европейски механизъм за стабилност (около 8 на сто от брутния вътрешен продукт). Според нея икономиката може да поеме тази вноска, но за нея ще бъде непосилен друг разход, който трябва да се направи – държавната гаранция в размер на над 2 млрд. евро.


Десислава Николова коментира, че плюсовете от едно членство в еврозоната ще бъдат свързани най-вече с т.нар. транзакционни разходи при смяната на валута, при преминаването от лева към евро, но те ще са неизмеримо малки в сравнение с големите разходи.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  Дами и господа политици,ако ние тук не си оправим сами къщичката,няма никакво значение къде ще влизаме.От вас се иска да правите реформи в България,това обаче не се получава.

 2. 2 Профил на bettber
  bettber
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Нека не бързаме, че може да стане много лошо. Германия се поразтресе за няколко години след като премина към еврото, а сега си ни представете нас, които така и така се тресем с лева, какво ще стане ако преминем към евро

 3. 3 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 484 Весело

  След като сме подписали, че сме задължени да влезем като изпълним критериите, какво се чудим кога точно...не сме готови и сме вън, като станем готови сме вътре...дали 2020 или 2025...божа работа

  Сега сериозно, на този етап мисля че нямаме нужда...стъпка по-стъпка..да си оправим границите, външната политика, бежанците, еврото ще ни чака, дали сме подписали, че ще дойдем.

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 4. 4 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Рано ни е. И е излишно за нас засега, боя се.

  Свобода за Надежда Савченко!
 5. 5 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  Сега започва голямото мърморене и шикалкавене. И задължително ще се спомене НАДЦЕНЯВАНЕТО на лева. От тия хм, "държавници", може да се очаква само грабеж и нищо добро за колонията. Факт е, че въпреки безобразията, които вършат тук, господарите ги потупват снизходително по рамото, вместо да им теглят една къса-дълга...

 6. 6 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ще има да слушаме много анализатори, които да ни убеждават колко е лошо или най-малкото прибързано да приемем еврото, но мисля че на всеки е ясно защо имат такова мнение - те представляват интересите на хората, които печелят от сегашното положение. Само си представете тези, които печелят от чейндж бюрата за какви пари става дума, отделно всяка банка при всяка операция си взема парите и това са дребните и нормалните приходи от левовата ситуация, а представяте ли си какви ще са загубите от всеобщото и неизбежно падане на лихвените проценти - разликата е почти и дори повече от два пъти, а не процента.
  Отделно психологическите предимства за надеждността и стабилността на валутата и намаляване на риска от събаряне на борда.
  Така че, губещите са много и са много силни, включително финансово и ще се наслушаме от всякакви опасения и наплашвания, но за обикновения човек и нормалния бизнес, колкото по-бързо, толкова по-добре.

 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 497 Неутрално

  То не се знае как ще изглежда еврозоната тогава. Ако я има.

  По-интересно е друго по този повод - защо не се посочи какво е станало след влизането ни в ЕС, колко пари България е получила и колко сме платили във връзка с разни фондове.

 8. 8 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Олигархо-мафията няма интерес от влизане в евро зоната и банковия съюз.
  Не се заблуждавайте, това е театър, помнете Дянков.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Аз вече споделих, че ми е кеф да слушам как икономистите интерпретират по различен начин едно и също нещо. Тая заран по БНТ тая работа "лев или евро" я коментираха Мика Зайкова/експерт/ и Кристина Вучева, бивш финансов министър. Г-жа Зайкова е против, г-жа Вучева е за. И двете са на мнение, че това не е бърза работа и трябва да минем през чакалнята. Г-жа Вучева е оптимист, че до 2020 можем да преминем на евро, г-жа Зайкова изказа опасения за някакви кражби. Като цяло тоя процес е диктуван от европа и щем нещем някой ден ще го нправим. Дадоха интервюта с гръцки търговци, които разбира се дадоха противоречиви мнения-че сега цените са по-високи, че печалбата с драхмата била по-голяма и пр. Другите, по-младите , се изказаха обратно.

 10. 10 Профил на tripleaaa
  tripleaaa
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Сигурен съм, че още утре можем да се озовем в еврозоната и то без предупреждение и вече като няма борд, три левчета да са едно евро, а не две.

  Лева е валута на мафията и как иначе след като всичко което се случи с КТБ шефа на БНБ е същия, шефа на КФН е същия и същевременно няма наказани, а заподозрените са просто изчезнали.

  Държавата е израз на мафията, подозирана е и заподозряна. Само мафията може да измисли идеята за банковата ваканция.

  Агресивност, Арогантност, Аргументираност
 11. 11 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 768 Любопитно

  ...Тя посочи, че в първите години страната ще трябва да плаща около 300 млн. евро капиталова вноска за т. нар. Европейски механизъм за стабилност (около 8 на сто от брутния вътрешен продукт).....

  Ъъъъ.. я пак...?
  300 милиона = 8% от БВП!?
  Я стига бе!
  Някой си е забравил очилата!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 12. 12 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3614 Неутрално

  А народът какво мисли? Какво би рискувал?
  Да де, у нас не е прието да се питат такива неща...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 13. 13 Профил на gotze
  gotze
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Те искат девълвация, а не евро-зона!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1040 Неутрално

  Логичната перспектива пред Еврозоната е тя да се превърне в специфичен вид конфедерална или дори федерална държава - защото се явява необходимост от обща фискална и осигурителна политика и все по-голямо сближаване във всички области. Именно тази дългосрочна перспектива е причината, поради която някои страни (като например Словакия, Литва, Латвия, Естония) побързаха да влязат в Еврозоната, а други - например Чехия, Дания, Великобритания отлагат това влизане. Като че ли тази дългосрочна перспектива е по-съществена от непосредствените финансови изгоди и задължения. Защото макар и по принцип приемането на еврото да се смята за цел на всички страни от ЕС, все повече се чуват разсъждения от видни политици за "Европа на две скорости", и дори "на три скорости". И е ясно, че най-бързата скорост включва съществено икономическо интегриране, а най-бавната - по-скоро принципно приобщаване към европейските ценности, спазване на човешките права и на върховенството на закона.

  Във връзка с това възникват 2 въпроса:

  1) Какъв е точно интересът на България - да участваме в това бъдещо държавно обединение или не?

  2) Ако отговорът на първия въпрос е положителен - какво можем да направим, за да ускорим нашето присъединяване към Еврозоната, дали все пак няма риск да изпуснем момента?

 15. 15 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 225 Неутрално

  "Анализатори са скептични за бързо влизане на България в еврозоната"
  И всичките до един са на хонорара при руския посланник!

 16. 16 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4775 Неутрално

  [quote#6:"tsvetko_51"]които да ни убеждават колко е лошо или най-малкото прибързано да приемем еврото, но[/quote]
  Сутринта Георги Кадиев ме наведе точно на такива мисли, които си написал. Сигурен съм, че той самия няма интерес от еврото и говореше за някакви фантастично далечни срокове в бъдещето.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 17. 17 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 4775 Неутрално

  В неделя слушах Даниела Бобева. Тя твърди, че няма никакви критерии за влизането в ЕРМ ("Чакалнята" на еврозоната). Това е просто административен акт, който зависи от правителството. Веднъж влезли там обаче, не чакаме, а работим усърдно по изпълнението на критериите за еврото. Същевременно други "експерти" твърдят, че не можело току-така да се влезе в тази чакалня. Не знам на кого да вярвам.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 18. 18 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  До коментар [#2] от "bettber":

  Германия е от първите приели еврото. По-скоро трябва да се види какъв е опитът на балтийските държави, които са по-близки до нас като икономика и по-късно се присъединиха. Не ми се вярва, че влизането не е отработено и няма начин да не се поучим от чуждия опит. И да, ще има покачване на цените. По същия начин по който в момента хората смятат, че еврото е 2лв, ама то не е и при големи суми разликите хич не са малки. Цените ще скочат, заплатите не. Но това в един момент ще се урегулира, защото така или иначе доходите не са толкова високи и намаляването на покупателната възможност е в ущърб на продавачите.

 19. 19 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1257 Неутрално

  Няма да се случи и през това властване на Боко.

 20. 20 Профил на Rozalina
  Rozalina
  Рейтинг: 551 Неутрално

  С правителства като това на Орешарски, изискванията към дефицита са неизпълними, тези правителства идват като тайфуни, поне веднъж на 4 години, така, че съм песимист

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 21. 21 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  [quote#12:"Николай Теллалов"]А народът какво мисли? Какво би рискувал? [/quote]
  Ако народът мислеше, щеше да гласува по малко по-различен начин.

 22. 22 Профил на Dreamer69
  Dreamer69
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Ако България влезе в еврозоната и приеме еврото като разплащателно средство ни очакват няколко отрицателни последици:
  - значително поскъпване на стоките - неизбежно е като се има в предвид горчивия опит в други страни. В Холандия примерно млякото струваше 1 гулден, след това цената се вдигна на 1 евро, т.е. 100 % отгоре.
  - еврозоната е съставена от икономики, които работят на различни предавки и се движат с различна скорост, т.е. еврозоната е обречена да се разпадне.
  - еврозоната и сега се тресе по от проблемите на една или друга държава.
  - дългосрочно еврозоната има малки шансове за успех и просперитет.

  За съжаление нашите политици и икономисти са с чугунени глави, повтарят едно и също, говорят за вторични проблеми и оставят народа в неведение. Целта на България сега е в следващите 10 години да направи важните реформи и да дръпне по БВП и доход от глава на населението. Всичко друго е залъгалка и бягане от основните проблеми.

  Величието не е в това да не падаш, а да ставаш всеки път, когато си паднал. Конфуций
 23. 23 Профил на The Shadow
  The Shadow
  Рейтинг: 1741 Неутрално

  Колкото по-бързо, толкова по-добре. Ние така или иначе вече сме здраво свързани валутно с еврозоната, още откакто вързахме лева за еврото.

  “In a world of 7 billion people, we, 500 million Europeans, will have to stick together, or European prosperity and values will both go down the drain” A.Merkel
 24. 24 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Плюсовете от едно членство в еврозоната ще бъдат свързани най-вече с т.нар. транзакционни разходи при смяната на валута, при преминаването от лева към евро....

  Да, ако пресмятаме само парите, влизането има и голямо политическо значение. Едва тогава ЕС ще ни брани като зеницата си...в някои ситуации, но трябва да тръгнем "из пътя" като Румъния.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 25. 25 Профил на mr_vach
  mr_vach
  Рейтинг: 442 Неутрално

  [quote#21:"historama"]Ако народът мислеше, щеше да гласува по малко по-различен начин. [/quote]

  Ако народът мислеше, щеше да гласува...

  Порусначен народ- слаба държава
 26. 26 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  [quote#10:"tripleaaa"]Държавата е израз на мафията, подозирана е и заподозряна. Само мафията може да измисли идеята за банковата ваканция. [/quote]
  Банковата ваканция беше предложена от Тиквата и Феса. За ОПГ трябва да са трима. Или това не е ОПГ, а най-обикновена мафия...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK