Ако не се либерализира напълно пазарът на ток, ДКЕВР ще готви план за цените

Светла Тодорова, председател на ДКЕВР

© Надежда Чипева, Капитал

Светла Тодорова, председател на ДКЕВРАко пазарът на електроенергия не постигне пълната си либерализация, ще се наложи ДКЕВР да изготви краткосрочен план, в който да даде ясна представа на потребителите за цените на тока. Това обяви председателят на регулатора Светла Тодорова. Тя взе участие в деветата среща на бизнеса с правителството, организирана от "Капитал".


Тя припомни, че де юре вече има възможност потребителите сами да избират доставчика си на ток, но не са създадени практически условия за това. 


"Ако се окаже, че ще се работи по същата система както досега, тогава трябва да приемем краткосрочен, за 2-3 г план, с който да дадем ясна представа на потребителите как ще се разиват цените ппез следващите години и какво могат да очакват", обясни Тодорова.


Тя допълни, че не в момента не може да са ангажира какво предстои непосредствено в работата на ДКЕВР, тъй като в момента се работи по промени в Закона за енергетиката, Закона за ВЕИ, Закона за водите, които регулаторът трябва да ги изпълнява.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK