Няма друг път, освен да се намери изход за енергетиката, обяви Теменужка Петкова

Няма друг път, освен да се намери изход за енергетиката, обяви Теменужка Петкова

© Юлия ЛазароваПред нас няма друга алтернатива освен тази - да намерим изход от тежката ситуация, в която се намира енергетиката, заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на деветата годишна среща на правителството с бизнеса, организирана от "Капитал". Тя посочи, че правителство и бизнесът трябва да обединят усилията си и заедно да вземат тежките решения след откровен диалог, като се преценят взаимните интереси на двете страни.


Петкова съобщи, цитирана от БТА, че дефицитът в НЕК е малко над 3 млрд. лева, а текущият дефицит за 2014 г. е 598 млн. лева. По думите й в сектора "Енергетика" драмата е сериозна и това обосновава
необходимостта от спешни решения, за да не бъде доведен секторът до колапс.


Сред краткосрочните мерки в подкрепа на сектора "Енергетика" министърът посочи протичащите преговори с ТЕЦ "Марица-изток" едно и три, като целта до края на март е да се предоговорят
условията по дългосрочните договори с двете американски централи. Намираме подкрепа от американските партньори и се надявам, че скоро ще имаме възможност да се споделят позитивни
резултати от тези преговори, каза министърът.
Друга мярка, която сега се осъществява, е ревизия в енергетиката - в НЕК, ТЕЦ "Марица-изток" две, едно и три, като такива ще има и в други дружества от сектора. Целта е да се види реалното състояние в сектора, каза министърът.


По отношение на енергийната независимост на страната Петкова каза, че се залага на предприемането на действия за проучване и разработване на местните находища на газ и нефт. Друг акцент е свързан с изграждането на интерконекторите с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. За страната ни е приоритет ускореното изграждане на връзката с Гърция, напомни министърът и отбеляза предприетите действия по проекта.


Министър Петкова отбеляза, че миналата седмица с гръцкия й колега е било уточнено финалното инвестиционно решение да бъде взето до края на май 2015 г. В бюджета за 2015 г. са заделени 80 млн. евро за държавна гаранция по този проект, каза министърът.


Тя отбеляза, че за проекта Брюксел е информиран и има подкрепа за него. Работи се активно да се осигури изцяло финансирането на този проект със средства от ЕС, допълни Петкова.


Председателят на енергийната комисия Делян Добрев посочи по време на форума, че хроничният дефицит в енергетиката е между 600 и 800 млн. лева. По отношение на проекта "Южен поток" Добрев
заяви, че България нищо не е загубила, защото само при сто процента запълняемост на капацитета, което е хипотетична възможност, проектът е на печалба, а при петдесет процента - колкото е средното за подобни проекти, компанията "Южен поток България" ще фалира в първите две, максимум три години, заяви Добрев.


По думите му не са сериозни и заплахите, че ще купуваме газ от Турция през газопровода, наричан "Турски поток", защото той няма икономическа логика. Добрев напомни за газовите договори на България и заяви, че при опит те да бъдат нарушени страната ни ще защити интересите си. Той изтъкна необходимостта България да се концентрира върху интерконекторите и най-вече да проучва собствените си находища, които са с потенциал.


Добрев съобщи, че се планира да се въведе таван на задълженията към Обществото на големите индустриални консуматори по подобие на модела в Германия и напомни, че е стартирана програма за енергийната ефективност.


Председателят на ДКЕВР Светла Тодорова изрази личното си мнение по отношение на цената на електроенергията, че ако се окаже, че системата е същата, каквато е в момента, и не са направени достатъчни стъпки, за да бъдат облекчени крайните цени, тогава трябва да се приеме краткосрочен (две-тригодишен) план, в който да се даде ясна представа на потребителите как ще се развиват цените през следващите години и какво те могат да очакват.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1391 Гневно

  "Пред нас няма друга алтернатива..."

  И това ми стига... Безпросветността не прощава! Какво означава "алтернатива" и защо словесната конструкция "друга алтернатива" е неприемлива, а?

  Свобода за Надежда Савченко!
 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  Всички тия неща бяха ясни още преди време ББ като намали цената, и после БСП с голяма гордост я намалиха още, при което Стойнев се изпъчи гордо по телевизиите и обясни как били изпълнили обещанието, с което явно показа, че не се притесняват от незаконни действия (цената на тока се определя от независимата ДКЕВР).

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Защо никой не смее да назове пролема и да го обясни с разбираеми думи, а се говори само със заобикалки и клишета. До такава ли степен мафията е овладяла вече държавата!

 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 450 Любопитно

  С целия този батак на НЕК даже идея си нямам как ще стане това!

 5. 5 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 612 Неутрално

  до 3 - Защото кухи хора, учили-недоучили "калинки", отдавна надхвърлили равнището си на компетентност, се занимават с неща, от които не разбират.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 6. 6 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1999 Неутрално

  Изхода, както и в СС е само един-изволняване на всички досегашни ръководители и назначаване на нови. Всички договори да се накъсат публично и след това да се изгорят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1504 Неутрално

  Никакъв изход не може да бъде намерен докато няма работещи съд и прокуратура.

  Съда е по-важен от прокуратурата, защото обслужва и частни интереси.

  Това правителство трябва да оправи хроничните проблеми на българския съд, върху който са стъпили другите хронични проблеми в държавата.

  Ако вярваха в независимостта и безпристрастността на съда хората много бързо щяха да натикат енерго-дружествата където им е мястото.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1213 Весело

  Това, че енергийният сектор е на загуба е чисто българско изобретение. На "политическата ни класа", де...

 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  Намеренията добре, сега започнете реализация...колкото може по-бързо. Всичко в тази държава вече стана спешно потребно...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2316 Неутрално

  Пак ще откриваме топлата вода. А и за ВЕИ, нищо!

 11. 11 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 399 Неутрално

  "целта до края на март е да се предоговорят
  условията по дългосрочните договори с двете американски централи"

  Не вярвам да се съгласят да намалят цените, освен ако не им удължат периода на задължително изкупуване.

 12. 12 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 616 Весело

  До коментар [#5] от "vladivlad":
  Това е само едната част от проблема. Другите два са , че енергетиката е в такова състояние благодарение на руската пета и колона у нас и безкрайното крадене...

 13. 13 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  Основната причина за дефицитите в енергетиката са големите мощности ВЕИ, присъединени на космически цени!!!

  През 2011-212 са присъединявани огромни мощности при 750 лв/Мвч

 14. 14 Профил на sto67nes
  sto67nes
  Рейтинг: 1355 Неутрално

  Друг акцент е свързан с изграждането на интерконекторите с Гърция, Турция, Сърбия и Румъния. .......След,толкова години,дали ще ги направят все пак.....???

  Не питай управника,защо е простак,попитай себе си,защо е управник!
 15. 15 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "Няма друг път, освен да се намери изход за енергетиката, обяви Теменужка Петкова"

  Дайте ѝ свещ на Теменужка, дано намери изхода.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1009 Любопитно

  За първите шест месеца натрупаният нов дефицит е 360 млн. лв., а за следващите 12 месеца, считано от 1 юли 2014 г. се очаква да се натрупат нови 900 млн. лв., ако не бъдат предприети мерки, очерта картината Щонов.
  От изкупуването на енергия от слънчевите централи на средна цена от 500 лв. на мегаватчас в НЕК се натрупва дефицит от 500 млн. лв; от изкупуването на енергията от вятърните централи дефицитът се увеличава с още 80 млн. лв. От заводските когенерации и ТЕЦ идват още 200 млн. лв. дефицит за НЕК, от ТЕЦ "AES Марица Изток 1" - 200 млн. лв., от ТЕЦ "Контур Глобал Марица Изток 3" - още 70 млн. лв. Сумата на тези цифри е 1 млрд лв., очерта ситуацията министърът.

 17. 17 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 3527 Неутрално

  Повръщане?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити! в това съобщение се съдържат всички нарушения на правилата за писане на коментари, каквито модераторите могат да си изхалюцинират
 18. 18 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "че дефицитът в НЕК е малко над 3 млрд. лева, а текущият дефицит за 2014 г. е 598 млн. лева. По думите й в сектора "Енергетика" драмата е сериозна и това обосновава
  необходимостта от спешни решения, за да не бъде доведен секторът до колапс."

  Какви категории само - дефицит, текущ дефицит, каква ли е имала предвид Теменужка? Но затова път е много в съспенса е много силна: "драмата е сериозна и това обосновава
  необходимостта от спешни решения" - представяте ли си? Иначе - колапс!!!

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 19. 19 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Мхм..

  "19.12.2014....... консорциумът на френската „Тотал“, австрийската ОМВ и испанската „Репсол“ обяви, че трите чужди корпорации се отказват от планираните за 2015 г. сондажи в концесионния блок „1-21 Хан Аспарух” заради неяснота дали там има заслужаващи внимание залежи и поради спада на цената на петрола. Сондажи все пак може да се проведат евентуално през 2016"

  Та... кво кайш за огромните ни находища на газ как'Теменужке.. или и ти плякаш глупости на буци като вожда ви?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 20. 20 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#3] от "dombi":

  До коментар [#5] от "vladivlad":

  Колко по-ясно от това: дефицита в системата е сумарно 3 млрд, годишно 600-800 млн, а за 2014 конкретно - 598 млн

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 21. 21 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "По думите на Добрев не са сериозни и заплахите, че ще купуваме газ от Турция през газопровода, наричан "Турски поток", защото той няма икономическа логика."

  След като Русия ясно заяви, че ще прехвърля транзиита от Украйна през Турция в следващите и затова в Европа трябва да се подготвят, Добрев що се прави на неразбрал? Пък и за какво ѝ е на Русия икономическа логика, газът беше оръжие, нали така? То и Костов мислеше, че е Син поток не беше сериозна заплаха и нямаше икономическа логика, пък сега Турция основно от там внася руския си газ.

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 22. 22 Профил на ndb
  ndb
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#11] от "unbiased":

  Ще ги намалят и още как, къде ще ходят. Иначе ще им стъжнят живота с бюрократични номера, насъскване на синдикатите и народонаселението срещу тях, и т.н. Въпроса е как да се направи това с добро.

  Преди да се замислиш дали правиш нещата правилно, се замисли дали правиш правилните неща!
 23. 23 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Весело

  До коментар [#3] от "dombi":

  Вероятно хора като тебе и мене си нямаме и идея...

 24. 24 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Всичко в енергетиката ни в руско. Също както по Царско време, основно Германия инвестираше у нас. Трябва да се намери баланс, иначе историята ни учи как се раждат демони... И мафия.

 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3220 Неутрално

  [quote#12:"elevation04"] енергетиката е в такова състояние благодарение на руската пета и колона у нас и безкрайното крадене...[/quote]
  Жената казва че са виновни американските Марици. Аз сега на нея ли да вярвам или на тебе? Ако наистина си спец в тази област дай доказателства. Ако не, скрий се и не се показвай повече.

 26. 26 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1971 Неутрално
 27. 27 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Едва ли ти ще ни посочиш правия път.

 28. 28 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3066 Неутрално

  До коментар [#2] от "today":

  ,,Всички тия неща бяха ясни още преди време ББ като намали цената,....,,

  Напротив, през 2011 ли беше, през 2012 ли беше Борисов вдигна цената на тока с цели 15%. След това 2013 март май беше я свали с около 1%.
  А правителството на орешарски популистки я свали с цели 7% в края на 2013 година.
  Ако не беше това популистко сваляне цената на тока от орешарски с тези 7% сега вдигането на тока щеше да бъде най много с 5%, а не с 15 до 20%

 29. 29 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#28] от "сидер":

  Е да де, аз какво съм писал? 2013 започнаха протестите заради един свински номер, който ЕРП-тата си въртяха всяка година, това беше да прехвърлят част от сметките в следващата година, при което януарските сметки стават още по-големи. ББ тогава в опит да успокои общественото недоволство намали цената, но руснаците през БСП и АТАКА му врътнаха номера с протестите и окървавените глави, при което той си подаде оставката. После БСП смъкнаха цените още, с което обслужиха хем собствения си интерес чрез популизъм да спечелят поне за кратко народната любов, хем обслужиха пак и руския интерес да увеличат задълженията в енергийния сектор, защото руснаците отдавна искат НЕК да стигне до положение да не може да си плаща дълговете и да им прехвърли активи.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK