За държавните сгради всяка година ще се взимат мерки за енергийна ефективност

За държавните сгради всяка година ще се взимат мерки за енергийна ефективност

© Анелия НиколоваВъв всички отоплявани и/или охлаждани сгради, държавна собственост, всяка година ще се предприемат мерки за подобряване на енергийните характеристики на поне 3% от общата им разгъната застроена площ. Това задължение е записано с промени в Закона за ВЕИ, одобрени от кабинета днес.


Въвежда се и изискване всички големи предприятия да се подлагат на енергийно обследване поне веднъж на всеки четири години.


Предвижда се възможност за отделни части в дадена сграда, които са с различно предназначение, да може да се издава отделен сертификат за енергийна ефективност.
Срокът на валидност на удостоверенията за вписване в публичните регистри на извършващите обследване за енергийна ефективност и сертифициране на сгради се увеличава от 3 на 5 години. Очаква се тази промяна да съдейства за намаляване на административната тежест пред бизнеса, посочват от правителството.


Предвидена е възможност за изпълнение на индивидуалните цели за енергийна ефективност задължените да правят вноски във Фонд "Енергийна ефективност и възобновяеми източници" или в други финансови посредници, с които да се финансират мерки за повишаване на енергийната ефективност. Размерът на вноските се определя по специална методика, разработена от изпълнителния директор на Агенцията за устойчиво енергийно развитие и утвърдена от министъра на енергетиката.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK