Кредитирането и депозитите в Източна Европа ще продължават да растат, сочи анализ на "Уникредит"

Джани Папа и Кармелина Карлуцо.

© УниКредит

Джани Папа и Кармелина Карлуцо.Кредитирането в Централна и Югоизточна Европа ще нараства през 2015 г. с 3.4%. Двигател на този ръст ще бъде корпоративното кредитиране. Очакванията са в Русия да бъде отчетено значително намаление. Това са част от изводите в последното проучване за банковия сектор в региона на Централна и Източна Европа, направено в 13 страни от звеното за стратегически анализ на "Уникредит".


Резултатите от проучването бяха представени на годишната конференция на Euromoney, която се провежда във Виена.  


Някои от предишните слаби места в банковия сектор като външни задължения са преодолени чрез заместване с вътрешно финансиране. При продължаващия натиск върху маржовете на печалбата на финансовите институции те ще са стимулирани да предлагат повече и по-разнообразни услуги на гражданите и фирмите и така да формират и допълнителен безлихвен приход, се казва в анализа. Според него ролята на банките на финансови консултанти ще се увеличи.
Възвращаемостта на активите в региона се очаква да се запази на нивата от 2014 г. – около 1.0%. Централна и Източна Европа остават регион с ясни различия в отделните държави.


"Централна и Източна Европа остават регион с различия в отделните държави. Икономиката в Централна и Югоизточна Европа през тази и следващата година ще нарасне съответно с 2.5 и 2.6%, докато за целия регион прогнозата за 2015 г. е БВП да се увеличи с едва 0.2%, а през 2016 г. с 2.2%, основно заради свиването на икономиката на Русия", каза Джани Папа, който отскоро пое корпоративно и инвестиционно банкиране на "Уникредит" на ниво група.


Според него икономиките, ориентирани към реформи, ще отбележат растеж през годината, докато държавите със структурни проблеми има опасност да изпаднат в рецесия.


Възстановяването на нивата на кредитирането в региона през 2015 г. ще се движи от корпоративния сектор. Полша и Чехия водят по обем на кредитирането в Централна Европа. В същото време очакванията са Словения и Хърватия да се завърнат към умерен ръст до края на годината. В ЦИЕ върху общите данни за финансирането на бизнеса голямо влияние ще оказват проблемите в Русия.


"Като цяло корпоративното кредитиране ще нарасне с 12.4% в Централна и Източна Европа и с 3.5% в Централна и Югоизточна Европа през 2015 г. При потребителските кредити увеличението ще бъде съответно с 5.4% в ЦИЕ и 3.3% в Централна и Югоизточна Европа", каза Кармелина Карлуцо, заместник-директор на отдел "Стратегически анализ" на "Уникредит" за Централна и Източна Европа.


Обемът на депозитите също ще продължи възходящия си тренд през тази година, като в ЦИЕ ръстът се очаква да е около 9%, а в Централна и Югоизточна Европа – 4.2%.


Нов модел на финансиране


Банките в Централна и Югоизточна Европа вече изграждат много по-устойчив модел на финансиране чрез заместване на външните задължения с вътрешно финансиране. По този начин съотношението на външните задължения към общите активи постепенно се подобрява и към септември 2014 г. възлиза на 13.5%, показват данните на банката. Съотношението заеми/депозити достига 98%, което показва, че местните заеми са изцяло покрити от местни депозити. Според икономическия екип на "Уникредит" банковият сектор в региона вече е в по-добра форма, за да поддържа бъдещ растеж.


При продължаващия натиск върху маржовете банките в ЦИЕ ще трябва да потърсят нови възможности за подобряване на способността за генериране на приходи. Подобно на Западна Европа нелихвените приходи от нови и ранообразни услуги ще играят по-съществена роля в бъдеще.


"Очакваме банковият сектор в ЦИЕ да запази доходността си през 2015 г. с коефициент на възвращаемост на активите, сходен с този от 2014 г., от около 1%. Разбира се, промени във външната среда и геополитически проблеми могат да окажат известно влияние върху тази прогноза. Необслужваните кредити в региона вероятно ще останат предизвикателство за банките и през тази година", коментира Джани Папа.


"По-ниските цени на петрола са монета с две страни. Макар че очевидно тежи на руската икономика, по-евтиният петрол може да се окаже стимул за покупателната способност на европейските домакинства и фирми. Сред положителните очаквания за 2015 г. са по-благоприятна монетарна политика на ЕЦБ и местните централни банки, както и по-големи усилия в посока хармонизиране на регулациите в сферата на финансовите услуги", допълни Кармелина Карлуцо.

Коментари (4)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 773 Весело

  ДНЕВНИК, с тази статия може да повлияете на решенията на разни финансови субекти. А и пишете за една банка, а не за всички заедно.

  Айде сега пак при Мавродиев

 2. 2 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Ами то от кредитирането съществувате. Какво друго може да кажете.

 3. 3 Профил на today
  today
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Какво кредитиране при тези условия? Скъпи кредити+неработещ бизнес, освен ако не си 33 годишен корпулентен преуспял с държавна и общинска помощ.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8363 Неутрално

  А лихвите по депозитите съсем се спихнаха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK