Economist: Ако напусне еврозоната, Гърция ще се върне към тежка рецесия

Economist: Ако напусне еврозоната, Гърция ще се върне към тежка рецесия

© Kai Pfaffenbach, ReutersПрез 2012 г. Гърция проведе два поредни избора, които можеха да доведат до напускане на еврозоната. Тогава този сценарий обаче беше избегнат, напомня списание Economist, за щастие не само на Гърция, но на всички страни, които ползват европейската валута.


Според списанието механиката на гръцкия изход от еврозоната (познат като Grexit) би била проста – правителството просто трябва да превалутира всичките си активи и дългове в драхми по определен курс към еврото. Централната банка ще се откъсне от монетарната политика на ЕЦБ, а гръцките търговски банки ще започнат да оперират в драхми.


В началото курсът на еврото към драхмата най-вероятно е 1:1, но новата стара валута скоро ще загуби значителна част от стойността си. Оценки на МВФ сочат, че драхмата би загубила поне 50% от стойността си. Това би довело до бърз ръст на икономиката и повишаване на конкурентоспособността на страната, подобно на Аржентина след премахването на привързването на песото към долара през 2002 г.
Въпреки това, посочва Economist, напускането на единната валута ще вкара икономиката на страната в шок. Въвеждането на новите банкноти ще отнеме няколко месеца, което ще доведе до значителен хаос. "Много е вероятно на Гърция да се наложи да напусне и ЕС, което ще прекрати достъпа й до единния пазар. Инфлацията ще се покачи рязко, като според анализ на МВФ от 2012 г. цените в страната ще се увеличат с 35%", пише изданието.


Според прогнозата на МВФ икономиката на страната ще се върне към рецесията едва година след като започна нов растеж. След напускането на еврозоната икономиката на Гърция най-вероятно ще се свие с до 8%. Страната ще бъде отрязана и от повечето възможности за вземане на външни заеми, а и прехвърлянето на външния дълг в драхми е невъзможно. Това от своя страна означава, че огромният дълг на страната в евро ще натежи много повече от сега на "драхмовата" икономика, което ще доведе до почти неизбежен фалит.


Днес Гърция вероятно е по-добре подготвена да се справи с напускането на общата валута, отколкото през 2012 г. Според ЕК бюджетът има първичен излишък от 2.7% от БВП през 2014 г., а търговското салдо на страната е почти балансирано. Това означава, че Grexit сценарий няма да се отрази пагубно на бюджета поне първоначално.


Въпреки това според Economist Гърция има по-голям шанс за просперитет в рамките на еврозоната. След като БВП на страната се сви с общо 27% по време на кризата, през 2014 г. за първи път в страната отново има растеж. След като заплатите в страната намаляха чувствително, конкурентоспособността на икономиката се повиши. Държавният дълг от 175% от БВП е основният повод за притеснение, но обстоятелството, че по-голямата част от него е дължим на страни от еврозоната, означава, че страната се радва на отстъпки, отсрочки и минимални лихви; днес годишна лихва по гръцкия дълг е 4% от БВП в сравнение с 5% през 2008 г.


Еврозоната също ще понесе щети от напускането на Гърция. Доколкото останалите държави ще спечелят нещо, това е ценен урок за останалите политици, които не смятат за необходимо да се съобразяват с правилата на единната валута. Възможно е обаче Grexit да бъде последван от напускане на еврозоната от още държави. Освен това списанието посочва, че такъв развой ще навреди на бавното икономическо възстановяване в Европа. Възможно е усреденият БВП на страните от еврозоната да намалее с 1.5% през следващите две години, ако Гърция вземе решение да напусне. 


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Кой ще мигне първи.....Предният път гърците не издържаха и клепаха пред тройката , да видим сега..

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 2. 2 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2158 Неутрално

  Това няма да стане. Някои неща може, целият сценарий едва ли. ЕС ще си мъкне Гърция на гърба и гърците го знаеха много добре, когато трупаха дълга.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1416 Весело

  """""Economist: Ако напусне еврозоната, Гърция ще се върне към тежка рецесия""""
  -Какво велико прозрение !
  -Понеже сега Гърция е в небивал възход, та затова ще се върне в "тежка рецесия"!!!

 4. 4 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 788 Любопитно

  Хипотетичен, но нереален сценарий?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Ще разберем след пет днинакъде ще тръгне камилата. С камиларя.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#2] от "Николай Колев":

  Не бързай. Немските банки вече са спасени, с дълговете ще се занимават ЕЦБ и МВФ. Освен това главницата по дълга към 2008 г е 150 милиарда евро, които към момента са почти изплатени. Пазарлъците са за лихвите, които се трупат от февруари 2010 г., и поради неплащане и лош рейтинг са на обща сума 350 милиарда евро. От тях 150 милиарда са опростени, за останалите 200 се водят пазарлъци...

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 7. 7 Профил на plamenss
  plamenss
  Рейтинг: 581 Неутрално

  По оптимистична статия за Гърция не бях чел, но едва ли ще стане за съжаление.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  Гърция няма да я бъде! Ни в Зоната, ни вън! Твърдо вървят към нивото си от 70-те години! Което е и реалното де!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Напускане на Гърция от ЕЗ/ЕС означава война. ЕС никога няма да позволи страна да я напусне. Позволи ли го - край на ЕС.

  През 2012 година с опростяването на 100+ млрд. евро на Гърция, ЕС се превърна в социалистически съюз, който ще носи Гърция и всички други силно задлъжнели страни на гърба си докато се разпадне с гръм и трясък.

 10. 10 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  [quote#3:"vagabond66"]Понеже сега Гърция е в небивал възход, та затова ще се върне в "тежка рецесия[/quote]

  Ако излезнат от еврото, най-вероятно е да плачат за сегашното си положение.

 11. 11 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това показва колко трябва да се внимава и преди влизане в Еврозоната казусът да се разглежда подробно и от двете страни, както и и двете страни да са готови.

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 12. 12 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Гърция няма намерение да напуска Еврозоната.

 13. 13 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Кой ше ги пусне! Блъф от всякъде!

 14. 14 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#7:"plamenss"]По оптимистична статия за Гърция не бях чел, но едва ли ще стане за съжаление.[/quote]

  Много вярна обзервация.
  Евро-фанатиците няма да допуснат подобно развитие. Ще продължават да облъчват простолюдието, че призванието да плащаш узото в евро изисква жертви и е въпрос на ''стандарт'' А новите властимащи ще бъдат корумпирани по европейски и ще станат много богати, с подкрепата на евро-шушумигите в Брюксел. Пари за това има колкото щеш.


 15. 15 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1416 Любопитно

  До коментар [#10] от "vhv":


  [quote#10:"vhv"]Ако излезнат от еврото, най-вероятно е да плачат за сегашното си положение. [/quote]
  -Ще видим!
  -Нямам впечатлението да са особено доволни от сегашното си положение !

 16. 16 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Излизането от еврозоната според Лисабонския договор, може да стане само след напускане или изключване на съответната държава - членка/в случая Гърция/, от ЕС. Всичко останало са спекулации и/или некомпетентност и безполезни "интелектуални" упражнения без никакво значение кой е авторът им.

 17. 17 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Еврозоната се нуждае от Гърция, за да държи курса на еврото по-нисък в сравнение с долара и йената. Това е от особено предимство за Германия, която е най-големия износител от Еврозоната. Всичко е изчислено в немските изследователски центрове. Германия има нетно месечно салдо около +12/15 мрд евро. Парите, които им дават и съответно опростения дълг са избити многократно през курса на еврото. Ако Гърция излезе, то в Еврозоната ще трябва да влязат слаби икономики като България, за да се задържи ниския курс евро/долар. Да му мислим ние с този Финансов министър, но него никой няма да го пита, а ще прави каквото му кажат.

 18. 18 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#11:"Никола Георгиев"]Това показва колко трябва да се внимава и преди влизане в Еврозоната казусът да се разглежда подробно и от двете страни, както и и двете страни да са готови. [/quote]
  За да влезнат в Еврозоната гърците подаваха фалшиви данни на ЕС. Експертите не им вярваха, но социалистическите правителства на Германия и Франция им повярваха без проверка. И затов всички си патят сега , и гърците и еврозоната.

 19. 19 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2490 Весело

  Ша напуснат, ма некой друг път, щото ги чека спартански начин на
  живот...

 20. 20 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  Византийците играят театро, за да отмъкнат некое евро, ама тоя път не им се ловят на номерата...

 21. 21 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 424 Неутрално

  Оптимисти! Ако Гърция излезе от ЕЗ свиването на БВП ще е над 30% ако банките не изгърмят....

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 22. 22 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#16] от "subaru":

  а няма ли форс-мажорна опция, че ако членството на държава води до застрашаване на съюза, че другите могат да я изключат?

 23. 23 Профил на Piroman
  Piroman
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#20] от "elevation04":

  Там византийци няма останали са само гърци....

  "Няма алтернатива: или всеобща емиграция, или революция в най-кървав вид, защото тези хора не заслужават милост". Александър Морфов
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  Хем боли, хем сърби. Не искат да я носят на гърба си, но как да я изпуснат. Евтина кръчмичка с море и маслини. Гърция е многа атрактивна за западните туристи. Западът докато има сили няма да я изпусне. Виж с България не е така. Ние ако излезем от ЕС даже няма да забележат.

 25. 25 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Любопитно

  [quote#0:"Статията"]драхмата би загубила поне 50% от стойността си... цените в страната ще се увеличат с 35%[/quote]

  Което на практика означава значителен спад на реалните цените.

  @)----,--'--
 26. 26 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#22] от "alabalko":

  Аз съм го написал "или изключване". В Договора има предвидена такава процедура. До този момент в историята на ЕС тя е стартирала само веднъж, срещу Австрия. Те обаче бързо си научиха урока и се поправха. А процедурата бе прекратена.

 27. 27 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#24] от "judjuk":

  хаха евтина кръчмичка ама друг път, май не си ходил много из Гърция, а само където има организирани групи с автобус

  Birds of a feather flock together.
 28. 28 Профил на ambros
  ambros
  Рейтинг: 544 Неутрално

  [quote#24:"judjuk"]Евтина кръчмичка с море и маслини. Гърция е многа атрактивна за западните туристи. Западът докато има сили няма да я изпусне.[/quote]

  Има нещо вярно. Още по времето на олимпиадата в Атина западни политици бяха казали, че Гърция била люлката на европейската цивилизация и винаги ще я подпомагат, каквото и да им струва.

 29. 29 Профил на .!.
  .!.
  Рейтинг: 369 Неутрално

  Изберат ли оная откачалка Ципрас натам вървят нещата, то на немците им писна да плащат пък и вече няма толкова много свободни пари.

  От цялата работа Гърция много ще пострада, а за ЕС генерално е добре. Това което ще се случи в Гърция ще е ясно послание за Испания, Португалия и Франция.

  А посланието към целия свят ще е "ето какво става като избираме комунисти".

 30. 30 Профил на emi1ian
  emi1ian
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Когато в Гърция стане зле, тогава ние ще надминем швейцарците.

  Гърците си знаят интереса, знаят как да го постигнат и го правят.

  Нищо няма да напускат, който и да дойде на власт. Вероятно ще им опростят още от дълга. Ако не и целия.

 31. 31 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Разстроено

  [quote#15:"vagabond66"]Нямам впечатлението да са особено доволни от сегашното си положение ! [/quote]
  Когато някой реши, че е толкова зле, че по-зле не може да стане, обикновено върши най-големите глупости. А опитът и фактите показват, че може не по-зле ами много по-зле да става...

 32. 32 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Любопитно

  [quote#17:"Renault"]Това е от особено предимство за Германия, която е най-големия износител от Еврозоната. [/quote]
  Фантасмагориите са страшна работа, но все пак трябва и да се мисли. Това с износа е известно и вярно, но само едната страна на уравнението. Другата страна е че Германия не е само най-големият износител, но и страната с най-големите спестявания в Европа. Хайде сега помисли как обезценката на валутата съчетана с никаквите лихви (трайно по-ниски от инфлацията) се отразяват на спестяванията. Тогава може и да разбешеш защо, противно на тезата ти, в Германия в момента никой не подскача от радост заради монетарната ситуация около еврото.

 33. 33 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#17] от "Renault":

  ++++++

  Единственото мнение с мисъл (анализ) под този текст. Минусите са без значение, тук тълпата ги цъка на принципа "не съм съгласен с теб, щото не съм, а не щото имам аргументи".

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 34. 34 Профил на brutester
  brutester
  Рейтинг: 530 Неутрално

  - По-лошо не може да е - казал песимистът.
  - Може, може - отвърнал оптимистът.

  <-- Пътен знак Г1: Движение само направо след знака
 35. 35 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  [quote#33:"Репей"]Минусите са без значение, тук тълпата ги цъка на принципа "не съм съгласен с теб, щото не съм, а не щото имам аргументи".[/quote]

  Минусите са заради това изречение.

  ------------
  "Еврозоната се нуждае от Гърция, за да държи курса на еврото по-нисък в сравнение с долара и йената."
  ------------

  От там нататък просто не е нужно да се чете. От формалната логика е известно, че от неверно твърдение можеш да докажеш всичко. Примерно, че луната се състои от сирене.

 36. 36 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Неутрално

  С дълга към другите ли ЕС ще напусне или ще започне на чисто?

  Много противоречиво становище в статията. Гърция е закъсала и явно е в тежест на останалите държави от еврозоната, същевременно се казва, че напускането й ще се отрази зле на всички.
  Ако някой с много дългове напусне общество от хора с много пари, как това ще се отрази зле на паралиите???

 37. 37 Профил на ydarakchiev
  ydarakchiev
  Рейтинг: 422 Весело

  Не мога да повярвам, наистина ли ще ги оставят да напуснат ЕССР?

 38. 38 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#35:"zg"]Минусите са заради това изречение.

  ------------
  "Еврозоната се нуждае от Гърция, за да държи курса на еврото по-нисък в сравнение с долара и йената." [/quote]

  По-добре обясни на Рено (№17) защо не е прав, вместо НА МЕН защо ТОЙ не е прав.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 39. 39 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Ще ми е интересно да видя как Ципрас взема властта с големи приказки и обещания. После, в първия му работен ден, при него влизат няколко души в сиви костюми и също толкова безлични физиономии. И му обясняват показвайки графики: Ето това е дата на която обявяваме ,че няма да плащаме и всички се радват и ни възхваляват, ето това е датата на която свършваме парите, ето това е датата на която тълпата идва да ни разкъса.Трите дати не са много отдалечени една от друга. След което Ципрас, като един добър гръцки популист, ще обясни сладко на електората ,че едно се говори преди избори ,а друго се изпълнява. А какво ще се опита той да измъкне от целия този цирк ще видим. Франция и Италия в момента явно много обичат гърците защото тяхното нежелание да правят реформи е също толкова силно като на французите и италианците.

 40. 40 Профил на drake
  drake
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#38] от "Репей":

  Не ви се меся в спора, само два въпроса: Курсът на еврото влияе ли се от политиката на Федералния Резерв за определяне на лихвения процент и ако да как? И ако Фед повиши лихвите в средата на тази година или малко по-късно както се очаква то какъв ще е ефектът върху курса на еврото спрямо долара? Благодаря за отговора.

 41. 41 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 288 Неутрално

  До коментар [#35] от "zg":

  И какво му е на изречението ? Има цели анализи по тази тема на по-големи капацитети от мен и теб .
  Отговори си на въпроса " Защо е създадена еврозоната ? "
  И Защо Великобритания и Швейцария не влизат в нея ?
  А ние по принцип реално сме в Еврозоната с тоя фиксиран лев/евро. Това е супер изгодно за Кауфланд, ОМВ, Метро, Билла и т.н.

 42. 42 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1106 Неутрално

  [quote#41:"Renault"]Отговори си на въпроса " Защо е създадена еврозоната ? "
  И Защо Великобритания и Швейцария не влизат в нея ? [/quote]

  Е как да ти се отговори, след като намеси и Швейцария?

  Или да се коментира това?

  [quote#41:"Renault"]А ние по принцип реално сме в Еврозоната с тоя фиксиран лев/евро.[/quote]

  ПП Изречението включваше

  "да държи курса на еврото по-нисък в сравнение с долара и йената"

  Ако не ти е ясно какво му е на изречението, просто ме остави на мира. Моля.

 43. 43 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  Какъв е смисъла на излизане на Гърция от еврозоната? Намаляване на заплати и държавни разходи и чрез това евентуално стимулиране на икономиката. Това може да стане чрез:

  1. Всички депозити в евро в страната ще се обърнат в драхми. По фиксиран за известно време курс

  2. Всички държавни вътрешни заеми ще се обърнат в драхми. Ще се връщат после по освободения след време курс.

  3. Строг валутен контрол. По-тежък от този, който наложиха в Кипър. За неопределено време. Ще има фалирали банки, черен валутен пазар и контрабанда на валута в брой до офшорни дестинации.

  4. Нова подстрижка на външния дълг, който няма как да обърнат в драхми и последваща изолация от международните финансови пазари.

  5. Последваща изолация на икономиката и специално туризма (който изсипва купчина пари в Гърция)

  @)----,--'--
 44. 44 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8240 Неутрално

  Само че,онзи ден един гръцки професор коментира,че този първичен излишък се дължи на невръщане на ДДС.Хитри са византииците.А за другото да не се тревожат,тя СИРИЗА ще ги оправи.

 45. 45 Профил на ungeheuer
  ungeheuer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#8] от "lz2":

  май им харесва? Десните са им фашисти, левите - анархисти. Като цяло - обещания, на гол тумбак чифте пищови, и никой няма мераци да работи.

 46. 46 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#41:"Renault"]И Защо Великобритания и Швейцария не влизат в нея ? [/quote]

  Честно казано Швейцария не е в еврозоната, защото няма да мине референдума по въпроса. Иначе швейцарския министър на финансите няколко години си скубе косите и се чуди как да се оправи с франка без да това да затрие конфедерацията и преди седмица изспусна вече юздите и франка полетя (не се знае накъде).

  А британците? Чист остатъчен империализъм и за да са наопаки на Франция и Германия. Все си мислят, че сами могат да се справят по-добре. Но ако падне монархията, ще падне и паунда, което си е хипотетично.

  @)----,--'--
 47. 47 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Любопитно

  [quote#41:"Renault"]А ние по принцип реално сме в Еврозоната с тоя фиксиран лев/евро. [/quote]

  Но без да се ползваме с правата и привилегиите за това. В това отношение Черна гора е по-напред от нас. Без да питат никого са въвели еврото за официална валута. Не могат да емитират физически банкноти и монети, но какво от това.

  Не разбирам защо нашите политици се дърпат за еврото. Може би защото в момента по-трудно се правят аналогии в цени и заплати с еврозоната? Което е тъпо. Единствено заемите, които вземаме са с по-скъпи, заради липсата на гръб от еврозоната.

  А еврозоната вече се подготвя за нашето влизане и банкнотите от 5€ и 10€ са вече и на български.

  @)----,--'--
 48. 48 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Весело

  [quote#45:"ungeheuer"]и никой няма мераци да работи. [/quote]

  Грък? Да работи?! Ако може да крадне и/или да се уреди - да!

  @)----,--'--
 49. 49 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  [quote#31:"antikommunist"]Когато някой реши, че е толкова зле, че по-зле не може да стане, обикновено върши най-големите глупости. А опитът и фактите показват, че може не по-зле ами много по-зле да става...[/quote]
  Разбира се че е така! The Economist е уважавано издание. Те не пишат глупусти. Освен това анализът им е базиран на история. Примерът с Аржентина е много точен. Евентуално преминава към драхми само за кратко време ще създаде усещането че нещата се оправят - узото и маслините ще са ОК. Но много бързо ще настъпи девалвация на драхмата, защото икономиката на Гърция е много зле. Имат много структурни проблеми, ниска събираемост на данъци ... Изведнъж ще се окаже че всички заеми в Евро или Долари е непосилно да се изплащат със слаба драхма и тогава ще дойде "по-лошото". Всяко нещо което се внася в Гърция ще стане невероятно скъпо. А доколкото знам внасят доста неща. Само енергията да вземем и е достатъчно. Състояние на фалит или близко до фалит ще затвори абсолютно всички външни източници за финансиране и тогава ... ами много просто ще се разпадне социалната държава. Пенсии, здравеопазване, обучение, армия - всички неща които идват от държавата ще отидат в канала.
  Разбира се туризма, Узото и маслините ще станат супер конкурентни на външните пазари но .. все пак колко масли може да изяде Европа. А и колко може да произведе Гърция че да излезне от кризата. ЕС пак вероятно ще помага. Но този път с хуманитарна безвъзмездна помощ. Вероятно някаква форма на превилигеровано отношение ще остане както и възможността да влезнат пак ако и когато се оправят. А Германците пак ще си ходят на море в Гърция и даже ще им бъде по-евтино.

  California Über Alles
 50. 50 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Гърция не разбра ли,че правилата трябва да се спазват от всички.Докога ЕС ще ги дундурка,а те ще си правят каквото искат.Ех,този балкански манталитет!

  Tony
 51. 51 Профил на antikommunist
  antikommunist
  Рейтинг: 670 Любопитно

  [quote#49:"Pontif А"]Разбира се туризма, Узото и маслините ще станат супер конкурентни на външните пазари но ..[/quote]
  Всичко което казваш е вярно, само че се съмнявам да се случи такъв наплив от туристи. Колкото и евтино да стане ако се случи "грекситът" ситуацията в страната ще е толкова нестабилна, вероятно ще се развихрят разните нацита, анархисти, златни зори и комунисти та е по вероятно голяма част от туристите въобще да не стъпят там от съображения за сигурност...

 52. 52 Профил на MyTwoCents
  MyTwoCents
  Рейтинг: 659 Неутрално

  [quote#51:"antikommunist"]Колкото и евтино да стане ако се случи "грекситът" ситуацията в страната ще е толкова нестабилна.....та е по вероятно голяма част от туристите въобще да не стъпят там[/quote]

  Абсолютно вярно.

  А пък ако им резнат европейските фондове и земеделски субсидии, заради колапса на държавността и корупционни съмнения (основателни), то и маслинките няма да са им евтини.

  @)----,--'--
 53. 53 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4021 Любопитно

  До коментар [#1] от "kasko":
  И сега пак ще клекнат гърчулята ,защото излизането от еврозоната е по-голямото зло за византийското племе–!

 54. 54 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4021 Неутрално

  До коментар [#49] от "Pontif А":
  ++++++++++++++++++++++++++
  Напълно съм съгласен с твоето мнение,което е много логично и добре структурирано!Само да добавя,че евентуалното въвеждане на драхмата ще доведе може би до хипер инфлация в ситуация при ,която Гърция не може да си плаща дълговете и обяви мораториум върху дълга си!Ще стане нещо като у нас през 90-те!И драхмата ще се обезцени много повече от тези прогнозируеми 50%!

 55. 55 Профил на херувим
  херувим
  Рейтинг: 903 Весело

  Гърците отново са водещи в европейската цивилизация. Преди много векове измислиха и въведоха демокрацията. Последната обаче в модерна Европа се изроди и те за сега са почти сами в борбата срещу банкокрацията, но само докато се опомнят и други народи.
  Има и такава интерпретация на гръцката сага.

  heruvim
 56. 56 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Неутрално

  А какво се случва с подразделенията на гръцките банки в България? Нали уж чуждестранните банки бяха най-стабилните в България?!?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 57. 57 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1996 Неутрално

  До коментар [#51] от "antikommunist":

  Това е възможно но не мислиш ли че е най-лошия възможен сценарий. Все пак аз разчитам на някакъв разум. Гърция е в Европа.

  California Über Alles
 58. 58 Профил на Patilan
  Patilan
  Рейтинг: 421 Неутрално

  Очаквайте българиският сценарии от 1989г.

  Колкото и странно да звучи - в сме напред в разсипията на държавата.

  I'm my worst enemy!
 59. 59 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#58] от "Patilan":

  Български сценарий не може да стане ... защо ли?
  България , лев (некомвартируем) , осамотена държава която минавала от един режим в друг, Българите без почети никакви пари (говоря за 1989)
  Гърция , Евро , в ЕС и НАТО с голяма (относително) армия и най голямата търговска флота , Гърците втори в влогове в Швейцария.

  не викам че е розово за Гръцка икономия , но добре е да мислим преди да пишем нещо.

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 60. 60 Профил на Ерих Хартман
  Ерих Хартман
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#10] от "vhv":


  Византийците не ги мисли изобщо !

  Пак ще си наливат узото и ще перат сиртакито !

  Нали обраха Европа ?

  Обраха я !

  По- скоро ние ще плачеме, отколкото Те !

 61. 61 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 1845 Неутрално

  [quote#60:"Ерих Хартман"]Византийците не ги мисли изобщо !

  Пак ще си наливат узото и ще перат сиртакито !

  Нали обраха Европа ?

  Обраха я ! [/quote]

  Взели са пари, които вместо да инвестират, са ги изхарчили каткто правят всички аутсайдери. Ядоха и пиха. Представиха им сметката, която дори да бъде коригирана в тяхна полза, ще я изплащат три поколения. (И това е точно толкова сигурно, колкото и това, че Земята се върти.)
  Пословични с мързела и "тарикатлъка" си, но този път излъгаха сами себе си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK