Управляващите готвят нов модел на данъчната политика

Управляващите готвят нов модел на данъчната политика

© Надежда Чипева, КапиталПредвижда се въвеждането на нов модел на данъчната политика в страната. Това е записано в програмата за управление на правителството, която беше одобрена от Министерския съвет в сряда. В документа е записано, че ще се направи цялостен анализ на сегашната данъчна политика, ще се изготви оценка за въздействието на новия модел върху приходите в бюджета, икономическото развитие, инвестициите и заетостта. След това ще има обществен дебат. Повече подробности обаче – какво ще се промени и защо се налага, няма.


Противно на това финансовият министър Владислав Горанов обяви във вторник, по време на деветата среща на бизнеса с правителството, че има големи резерви в събираемостта на приходите и едва след като те се изчерпят, може да се мисли за промяна на данъци и осигуровки. "Смятаме, че моделът на данъчната политика е добър и ако има структурни причини за неговото преразглеждане, те трябваше да се случат в момента на криза. Сега няма преки поводи да се бърза за преразглеждане на модела", обяви тогава Горанов.


Както се и очакваше, в управленската програма е записано създаването на единна приходна агенция, което означава, че Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" ще се слеят. За целта първо ще бъде написана концепция. В средата на ноември в телевизионно интервю финансовият министър Владислав Горанов обяви, че сливането ще се направи максимално бързо. "Но не на всяка цена и не без анализ как ще се отрази това на работата им", уточни финансовият министър.
Той увери, че уволнения в двете структури заради сливането няма да има. "Ако някой си тръгне, то ще е заради лоши практики, а не заради обединението. Има системи за атестации. Няма да има освободени по "политически" причини", каза още Горанов тогава.


В програмата е записано още, че ще се разработи национална стратегия за борба с митническите, данъчните и осигурителните измами и отклонението от данъчно облагане. През седмицата Горанов обясни, че приходните администрации ще използват ресурсите си, за да "поощряват добрите и да наказват лошите". Те няма да бъдат репресивен орган за тези, които са честни към държавата, подчерта Горанов.


Управляващите планират до края на мандата да вдигнат приходите от акцизи с 9.4 на сто спрямо данните за 2014 г. Планира се това да стане чрез повишаване цените на цигарите (достигане на минималните нива на акцизните ставки в ЕС), както и чрез подобряване на контролните мерки за борба с контрабандата, "включително осъществяването на мониторинг на цялата търговска верига".


Изглежда, по тази точка от програмата вече се работи. Признаци за това дава рекламна телевизионна кампания, която обяснява на обществото защо трябва да се противопостави на контрабандата.


В областта на финансите управляващите смятат да въведат и промени в съществуващите закони така, че да се ограничи участието на офшорни компании в българската икономика и "за предотвратяване на агресивното международно данъчно планиране и отклонението от данъчно облагане".


Планира се още в рамките на мандата да се заложи на реалистични фискални цели и изготвяне на по-консервативни макроикономически и бюджетни прогнози. Както и придържане към фискални правила и ограничения.


В плановете на управляващите влиза още възстановяване на бюджетния баланс чрез намаляване на бюджетния дефицит в средносрочен план.


Предстои създаването на Междуинституционален координационен съвет, който ще се занимава с дейностите, необходими за успешното въвеждане на единната валута в България, пише още в управленската програма. Наскоро финансовият министър Владислав Горанов посети Литва в навечерието на нейното влизане в еврозоната и оттам оповести, че България отново ще направи опит да влезе в така наречената чакалня на еврозоната, която предхожда приемането на единната валута.


Предвидена е и подготовка на документите, с които България да поиска присъединяване към Европейския надзорен механизъм. Тази тема се актуализира през лятото в разгара на кризата с КТБ, когато се оказа, че БНБ не е успяла да надзирава дейността на банката успешно.


В рамките на мандата се предвижда да се въведе в българското законодателство директива на ЕС от май 2014 г., която въвежда единни практики при спасяването на банки и финансови посредници. От текста на самата директива се вижда, че тя предвижда използването на инструменти и правомощия за преструктуриране, които могат да нарушат правата на акционерите и кредиторите.

Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  ГЕРБ... след тях потоп. Нещо за съкращения в държавната администрация, закриване на безсмислени и направо вредни комисии и институции, като КФН, СЕМ, НСРТ и т.н. и през ум не им минава!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на Жупел
  Жупел
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Ох, значи и с данъците ще стане като с пенсионните фондове. Първо "реформата", после "обществен дебат".

  Господ изля върху Содом и Гомора като дъжд жупел и огън от небето, и съсипа тия градове и цялата околност и всички жители на тия градове, и растения земни
 3. 3 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  НСРТ да се чете КРС

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1426 Неутрално

  Какво да каже човек, освен че трябва да се оправи събираемостта и на дабъците и на здравните и пенсионни вноски.
  Иначе честните хора внасят, а ползват всички, при това далеч не само социално-слабите.
  Бандитите дето ни ограбват, като се изпозастрелят и ги докарат във военна болница, ние им плащаме лечението - това ако не е подигравка, здраве му кажи.
  Така че да стягат, да събират акцизите и ДДС-то и да не се спотайват, какви са резервите в тази посока, 9.5% за четири години ми се вижда бая скромно.

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  [quote#4:"tsvetko_51"]Какво да каже човек, освен че трябва да се оправи събираемостта[/quote]
  До като парите, които се събират се прахосват, никога няма да достигат. Да мислят за вариант, в който не наливат вода в сито и да почнат да пълнят дупките. Всяка година само БДЖ се субсидира с колосална сума пари. Също енергетиката, пенсионната система в която 40+ годишни фатмаци се пенсионират и взимат пенсия по половин век! Страна в която има 1 милион инвалида и всяка втора мутра се води "инвалид първа група с придружител"... Няма как да стане така!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 660 Неутрално

  Да се очакват нови фалити на фирми от дребния бизнес, а така също и нови кандидат емигранти вече на по-голяма възраст...

 7. 7 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Най-добрата промяна в данъчната политика ще бъде ако махнат ДДС и го заменят с Данък върху оборота. Гарантирано в бюджета ще влизат няколко милиарда всяка година повече. Лукойл сега не внася нищо...ако се въведе данък оборот...поне 1 милиард ще има от него. Който миисли, че внася нека погледне отчета за паричния поток на Лукойл за 2013 година/2014 не е излязъл още/ . Ще види, че възстановените данъци от бюджета са със стотици милиони повече от внесените!!!!

  сократ1
 8. 8 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Не са способни да направят нищо от обещаното, споко!

 9. 9 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  [quote#0:"-"] Изглежда, по тази точка от програмата вече се работи. Признаци за това дава рекламна телевизионна кампания, която обяснява на обществото защо трябва да се противопостави на контрабандата.[/quote]
  Значи социалната политика на държавата зависи от пушачите т. е.пушете за да има детски добавки и градини,нови работни места и достойни старини.Силен слоган за ролята на Пееф и онзи, КОЙто върти обръчите в т.н.държава.

 10. 10 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Има да се свърши много малко работа, а ефектът ще бъде огромен:

  - сенокосачка за данъчните изключения и дупки
  - данъчна неутралност, започвайки от премахване на наказателно-назидателната ставка ДОД от 15% за ЕТ-тата
  - опростяване на процеса на деклариране - най-добре финландският вариант: данъците за месеца идват като фактура за плащане, пускане на нови декларации като д1 и д6 - само при настъпили междувременно промени
  - вдигане на прага по ЗДДС максимално нагоре

  По време на Костов България написа приказка - от държава с хиперинфлация до български лев, равностоен 1:1 на германската марка. По време на Петков можем да напишем втората си приказка - от бананова република, в която премиерът спи върху пачки и кюлчета по светлия пример на идола си Пабло Ескобар, до държава с нулева корупция
 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ... хм, кАм 'сяка идея на Горанов, сА отнасям с подозрение...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 12. 12 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  [quote#7:"сократ1"]Най-добрата промяна в данъчната политика ще бъде ако махнат ДДС и го заменят с Данък върху оборота. Гарантирано в бюджета ще влизат няколко милиарда всяка година повече. Лукойл сега не внася нищо...ако се въведе данък оборот...поне 1 милиард ще има от него. [/quote]

  До коментар [#7] от "сократ1":

  Сократе, сократе. Яко си се объркал.
  Сложил си ДДС-то наравно с данъците на "Лукойл".
  Да ти го обясня прост за лукойл-а. Те ДДС си плащат редовно, защото в цената на горивото влиза Акциз+ДДС, а не плащат "Данък печалба", който е 10% и е по Закона за Корпоративното облагане. А при контрабандата не се плаща нищо на държавата.
  Четете, питайте, но не бързайте да пишете глупости, че Данък оборот бил по-добър от ДДС. По принцип няма хубав данък, но ДДС-то е много "удобно" на държавата. Проблема е, че разни данъчни и "наши" хора го крадът.

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 13. 13 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#12] от "Чарли - Аз съм Капитал&Дневник":

  Сори "брато" ти си в голяма грешка. Ето ти конкретните числа от ГФО 2013 година на Лукойл - завода. В отчета за паричния поток има два реда за данъците...само два реда. Предполагам, че знаеш какво е отчет за паричен поток.
  Първи ред - платени данъци - 679 милиона
  Втори ред - възстановени данъци - 1 175 - един милиард и сто седемдесет и пет милиона. Разлика в полза на Лукойл - 496 милиона. Сумите са в лева.

  сократ1
 14. 14 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 489 Неутрално

  А, сега ти ми кажи колко данъци е внесъл в бюджета за 2013 година Лукойл.

  сократ1
 15. 15 Профил на Чарли
  Чарли
  Рейтинг: 1816 Неутрално

  До коментар [#13] от "сократ1":

  Това означава само, че "теглят ДДС".
  Нали знаеш, че когато купиш машини, стоки и т.н. може да се окажеш в ситуация на "данъчен кредит"?
  Ако има някакъв проблем то нали имаме НАП. Или нямаме?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 16. 16 Профил на сократ1
  сократ1
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Абе "браточка", гледай нето колко е внесъл....дръжки е внесъл....а,е изнесъл 496 милиона. Въобще не коментираме как е станало това, а и няма значение. Имат значение само двете числа.
  Само за сведение...2008 година числата са ...платени данъци - 2 266 - два милиарда и т.н....възстановени данъци - 934 - деветстотин тр. и четири милиона. Останали в бюджета - 1 332 един милиард и 332 милиона. 2013 останали в бюджета....едни "голи дръжки" ...

  сократ1
 17. 17 Профил на otg46594191
  otg46594191
  Рейтинг: 660 Неутрално

  [quote#1:"Георги"]ГЕРБ... след тях потоп. Нещо за съкращения в държавната администрация, закриване на безсмислени и направо вредни комисии и институции, като КФН, СЕМ, НСРТ и т.н. и през ум не им минава! [/quote]

  За сметка на това ще вдигат цените на цигарите и на останалите акцизни стоки. Плащай народееее, ум да ти дойдееее...

 18. 18 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1717 Весело

  "Повече подробности обаче – какво ще се промени и защо се налага, няма."

  Хубаво, ами да отложим обсъждането до момента, в който има новина. Щото това не е.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK