Московски не е оптимист за състоянието на БДЖ, ако инвестициите в тях останат ниски

Московски не е оптимист за състоянието на БДЖ, ако инвестициите в тях останат ниски

© Юлия ЛазароваПри финансовите параметри, които имаме в момента към БДЖ и към Национална компания "Железопътна инфраструктура", не може да се очаква, че може да бъде постигната устойчивост дори и на средноевропейско ниво.


Това коментира пред журналисти министърът на транспорта Ивайло Московски след участието си в откриването на годишния отчет за напредъка на оперативна програма"Транспорт" 2007 - 2013 г.


В момента, в който железницата стане национално приоритетна политика и се отнасяме по друг начин към инвестициите в този сектор, тогава можем да разчитаме, че бихме получили на средно ниво европейска железница, каза още Московски.
Според него е невъзможно с финансирането, което се получава към момента, да се постигнат каквито и да било прилични резултати, коментира министърът. В нашата жп инфраструктура субсидия плюс капиталов трансфер са около 240 млн. лева на година, което нарежда страна на последно място по инвестиции в
железниците, отбеляза министърът.


С решение на правителството от вчера на "БДЖ Пътнически превози" бяха преведени 40 млн. лв. субсидия, с която се очаква да се възстанови движението на спрените наскоро влакове. Това се случи след протести на пътници в различни части на страната.


В отговор на въпрос за най-рисковите жп и автомобилни проекти, финансирани по оперативните програми на ЕС, министърът каза, че такива са проектите с около година закъснение. Основните причини за това са заради забавянето при разделянето на Министерството на регионалното развитие и благоустройството на две и законовите промени във връзка с отчужденията.


Като техническо изпълнение проектите се изпълняват добре, въпросът е да се ускори работата с темпове, в които да успеем да влезем в сроковете, допълни министърът.


Ако се активира клаузата N+3 (тоест парите, предвидени за дадена година, да могат да се усвояват до три години след нея - бел. ред.), тя ще бъде като цяло за целия програмен период, каза в отговор на въпрос министърът.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK