Финансовата инспекция проверява американските тецове

Финансовата инспекция проверява американските тецове

© Надежда Чипева, КапиталАгенцията "Държавна финансова инспекция" (АДФИ) извършва в момента проверки в двете американски ТЕЦ - "AES Марица Изток 1" и "Контур Глобал Марица Изток 3", дали се спазва Законът за обществените поръчки, водят се и интензивни преговори с ръководствата на централите за намаляване на цените на
изкупуваната от тях електроенергия. Това съобщи при изслушване в парламентарната комисия по енергетика ресорният министър Теменужка Петкова, цитирана от БТА.


Две работни групи са създадени с участието на експерти от БЕХ, НЕК, Министерството на енергетиката и експерти на двете централи и всички са наясно, че е неизбежно предоговарянето на цените на електроенергията, посочи Петкова в отговор на депутатско питане.


Тя отбеляза, че проверките на АДФИ за спазването на законодателството в областта на обществените
поръчки са много важни, защото ще покажат дали са реални разходите, които двете централи калкулират в цената на енергията, тъй като обществените поръчки са част от техните разходи.
Надяваме се до месец да бъдат завършени проверките и да видим дали има проблеми и неспазване на националното законодателство, каза Петкова. Тя изрази надежда до края намарт, началото на април преговорите с централите да приключат и те да се увенчаят с успех.


Това ще бъде много важно за стабилизиране на сектор енергетика, посочи министърът, но отказа
да обвърже намалението на цените на електроенергията от двете централи с крайната цена на тока за потребителите и да прогнозира какво би се случило с нея.


НЕК дължи близо 700 млн. лв. на двете американски централи, съобщи още Петкова пред членовете на комисията.


Пред журналисти тя коментира, че въпреки голямата задлъжнялост на компанията въпросът за отписване на част от тези задължения не стои на дневен ред. Ние не оспорваме задълженията и сме коректен партньор, но при дефицитът 3 млрд. лв. и текущ дефицит за 2014 г. 598 млн. лв. е много трудно НЕК да се
разплати както с двете американски ТЕЦ, така и с останалите централи, на които дължи пари, отбеляза министърът и допълни, че все още се спазва решението от 2013 г. да се плаща на доставчиците на енергия само до 50 процента от месечното възнаграждение.


На въпрос за удължаването на срока на експлоатация на 5-и и 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" Теменужка Петкова отговори, че засега няма забавяне. До момента са изразходвани 190 млн. лв. за дейности, свързани с удължаването на живота на реакторите, като общо са необходими 250 млн. евро. Може би ще се наложи да намерим външно финансиране, каза министър Петкова.


Вчера от Агенцията за ядрено регулиране обявиха, че корпусът на пети блок е достатъчно здрав, за да работи реакторът още 17 години след изтичането на действащия му лиценз. Вече било сигурно и че цялото несменяемо оборудване на двата блока е в добро състояние и ще може да се експлоатира безопасно поне още 10 години след изтичането на проектния му срок.


До ноември 2016 г. централата и изпълнителят на проекта за модернизацията на двата блока - консорциумът "Росенергоатом" и "Електрисите дьо Франс", трябва да предадат цялата документация за подновяване лиценза на пети блок на Агенцията за ядрено регулиране. За шести блок срокът е октомври 2018 година.


Модернизацията не предвижда извънредни спирания на ядрените мощности. Подобренията ще се правят по време на плановите ремонти, съобщава в. "Преса".

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на teo_chasse
  teo_chasse
  Рейтинг: 418 Неутрално

  A лукойл за финансов картел и неплащане на данъци в българската хазна- кога?

  "Америка е велика държава. Днес, навярно, единствената свръхдържава. Приемаме това. Искаме и сме готови да работим със САЩ."Vladimir Putin
 2. 2 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Ам така! НЕК дължи 700 милиона лева... и експерти от НЕК е правят инспекция. Аферим! Аз викам дето тия 700 милиона отекоха.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 3. 3 Профил на v.dimov
  v.dimov
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Петкова, какво правим с хората на Пеевски - Илко Желязков, Христозов и сие. Докога тези хора ще определят дневният ред в енергетиката, като имам предвид крадат. Това дружество за реиндустриализация с какво се занимава, колко хора са назначени и какви заплати вземат. Тези въпроси важат и за дружеството нови мощности в АЕЦ Козлодуй. Има аналогично дружество и с част от активите на ТЕЦ Марица Изток 2. Колко хора има назначени там и с какво се занимават. Какви договори се сключват и т.н. Южен поток и Белене са отделна тема, но контекста е същият....

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  Добре е да се правят проверки и ако има нарушения да се процедира според закона.Обаче след като ще преговаряме за снижаваме цената на тока,но се окаже,че американците не са лъгали в сметките идва въпросът -Ко прайм ся.Дължим им 700 милиона лева,ами ако те си ги поискат.

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Българската енергетика е невероятен фарс. Цоцалистите дълго време нарочно не правеха енергийна стратегия, за да могат да си подписват каквото си искат, и сега сме длъжни да изкупуваме скъп ток от всевъзможни "инвеститори".

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1063 Весело

  Проверяват гордостта на бай Иван и зомбираните му последователи

 7. 7 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 781 Неутрално

  АДФИ ако се разработи и си върши работата както трябва 2/3 от кметовете на общини и шефове на болници ще са с обвинителни актове, после се чудете що нямало пари, ами как ще има, като публичните институции, къде от некадърност, къде от чувство за безнаказаност, къде от лакомия, масове не спазват елементарни принципи на ЗОП и не е виновен законът, при всичките си несъвършенаства е един добър закон, виновни са хораата, които го прилагат, виновни са и контролните органи, които са длъжни да осъществяват контрол и не на последно място виновни са и самите фирми, които предпочитат да бутнат рушвет, за да оцелеят, а после го избиват с нереално високи цени или некачествени доставки. Наскоро бях в най-голямата болници в Пловдив, ами само като видите служебния автопарк, където бяха паркирани всевъзможни аудита и беемвета последни модели, може да ви стане ясно какви ги вършат административните ръководители, като оня кмет на една бедна община, който караше джип БМВ

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 8. 8 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2444 Неутрално

  До коментар [#6] от "shileto":
  Изпълнителната власт не договаря цени, това е работа на регулаторния орган в лицето на ДКЕВР, коментира депутатът от ДСБ. Договорът за рехабилитация на блокове в ТЕЦ "Марица-изток 3" и за изграждане на два нови блока в ТЕЦ "Марица-изток 1" наистина са сключени през юни 2001 година, в края на мандата на правителството на ОДС, но цените за двете централи са определени от регулатора по време на управлението на НДСВ.

  Договорът за изкупуване на електроенергията, добивана в "AES Гълъбово", е от 4 юли 2005 с цена от 12,4 стотинки на киловатчас. Договорът с италианската компания "Енел", която купи ТЕЦ "Марица-изток 3", а после препродаде централата на американската "Контур Глобал", е сключен на 4 март 2002 година с цена от 8,55 стотинки за киловатчас.

 9. 9 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 764 Любопитно

  Защо не направят една проверка на НЕК и холдинга и да публикуват резултатите??

  Правильно говорил Гоголь "В России две беды — дураки и дороги" причём первых ну очень много!!
 10. 10 Профил на polux
  polux
  Рейтинг: 367 Весело

  Сигурни сме, че много ще ги притесни!!!

  Може би лично "Джим" Кери го поръча миналата седмица....

 11. 11 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  Можеш да си пишеш колкото искаш! Шилето си знае – Костов е виновен и толкоз. Има документи, но какво от това.
  Игрите на Лукойл никого не интересуват в държавата!
  Парите, които ще се изсипят за съхранение на ядрените отпадъци също "не са важни".
  Тока от Козлодуй е най-ефтин – това знае Шилето.

 12. 12 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2675 Неутрално

  До коментар [#2] от "moriarti":

  “НЕК дължи близо 700 млн. лв. на двете американски централи...”

  Смяташ, че американците ще оставят толкова мангизи да им се изплъзнат?!

  I Want To Believe
 13. 13 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#12] от "2.5":

  Ами ще ги инспектират и ревизират... и после пак, докато сами се откажат. Ако ли не... минаваме на соларни панели.

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2675 Весело

  До коментар [#13] от "moriarti":

  Ако прекалят с инспекциите току виж нацъфтял отново Кери.
  Искаш перманентно да не можем да си отворим прозорците?
  Все пак идва лято...

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  До коментар [#14] от "2.5":

  Прозорците ТРЕБВА да бъдат по принцип заковани, облепени с тиксо, вестници и мушама. Какво сте се разгащили и Хоп! - отваряте, Хоп! - затваряте... Докога? Човек излезе така малко... на разходка и некой почва отгоре да го тероризира с маане на джамлъци наляво надясно. Требва ред!

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 16. 16 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Няма нито един, който да се съмнява в крайния резултат на проверката.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 17. 17 Профил на kotuo
  kotuo
  Рейтинг: 367 Неутрално

  [quote#16:"socialen"]Няма нито един, който да се съмнява в крайния резултат на проверката.[/quote]

  И резултата на проверката е: няма нарушения!
  Сиреч, средните доходи са ниски.

 18. 18 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#8] от "chicago514":

  "Тя изрази надежда до края на март, началото на април преговорите с централите да приключат и те да се увенчаят с успех."

  Виждам, че познавате материята и Ви моля да изясните следния въпрос:
  Договорите с Мариците не изтичат ли тази го-дина? Защо ми се струва, че много хора ще си припишат заслугата за намаляването на цени-те, което всъщност е предвидено още в 2001 г.?

 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8172 Неутрално

  Пак няма да проверяват където и когото трябва.

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8172 Неутрално

  "Тези договорите са за 15 години и влизат в сила от момента, в който централите заработят. "Марица-Изток" 1 заработи на пълна мощност на 30 декември 2011 г. и до 2027 г. "
  Договорът с "Марица -Изток "3,на същото основание е до 2024 година.

 21. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3266 Неутрално

  Когато първото правителство на ГЕРБ се сгромолясваше с гръм и трясък, заради недалновидната си политика в енергетиката, АДФИ ръководена от Теменужка Петкова хукна да прави ревизии на ЕРП-тата и да проверява дали спазвали ЗОП...! Ами установиха, една голяма публична тайна - че не се спазва...! Някой да се сеща, какво последва? Ако не се сещате - много правилно! Нищо не последва...!

  Бивш tww09306483.
 22. 22 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2216 Неутрално

  До коментар [#20] от "rosiraycheva50._":

  Благодаря Ви, и аз бях чувал нещо за 15 години, но не знаех от кога започват да текат. Доколкото разбирам при това положение правителството на Иван Костов няма нищо общо с днешната цена на тока, но за това няма да питам - отговора си го знаем.

 23. 23 Профил на Да, ама не
  Да, ама не
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#5] от "today":

  Договорът, колега, е подписан от Костов, който не се съмнявайте е взел огромна комисионна, нека сме коректни. Малоумната ВЕИ политика започна при тройната коалиция, но стигна върха си при ГЕРБ. Правете си изводите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK