Прокопиев: Оборотът на капиталовия пазар е по-малък от оборота на Женския пазар

Иво Прокопиев

© Надежда Чипева, Капитал

Иво ПрокопиевЗабележително негативен нарече тренда и развитието на България в социален и икономически план за годините на членството й в ЕС съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев в интервю за Vevesti.bg.


Прокопиев казва, че еуфорията от 2007 година, когато България влезе в Европейския съюз, отдавна вече е преминала, защото днес доверието в политиците и институциите е под санитарния минимум. "Общото усещане е, че държава няма, превръща се само в територия", заявява Прокопиев и обобщава, че главният извод от последната среща на бизнеса с правителството е наречен на конференцията "деградация на институционалността". "Не може да има богата държава без работещи институции, които да защитават интересите на гражданите, на бизнеса, силата на договорите, правата на собственост и т.н", обяснява той.


По думите му заради институционалната и политическата корупция вече е съсипана възможността за правене на политика, в България и пример за това е липсата на добре проведена реформа или антикризисна политика през последните 5-6 години. "Най-ясно това се вижда във финансовия сектор и в икономиката", заявява Прокопиев.
Той посочва, че България много стегнато преминахме кризата, но шоковете са поети от икономиката, много предприятия са фалирали, много хора са освободени от работа, активите са се обезценили. "Икономическата и социалната цена бяха платени от бизнеса и населението. Това е да се оставиш на волята на икономическия цикъл. А добрата икономическа политика трябва да омекотява жестоките удари на този цикъл. В България не се направи дори бегъл опит за антициклична политика", казва Прокопиев.


По думите му докато България не изпълни политическите цели спрямо ЕС – членство в Шенген, в Банковия съюз и в еврозоната - ще е беззащитна. "Тогава ще имаме всички европейски механизми за провеждане на антициклична политика. Ако стане банкова криза ще има достъп до европейски средства за стабилизиране, като има дефлация ще имаме достъп до финансиране от Европейската централна банка (ЕЦБ) на нула процента, както е в момента, за да можем да вкараме ликвидност в икономиката, а не да сме в тази ситуация с вързани ръце и крака, подчертава Прокопиев.


Според него по-важен в краткосрочен план обаче е Банковият съюз, защото е по-важно българските спестявания да работят за българската икономика. Прокопиев определя като абсолютен парадокс спада в кредитирането на икономиката при този ръст на спестяванията - в момента има 65 милиарда спестявания в банките. "Това показва, че има структурен проблем във финансовите регулатори Очевидно те не си изпълняват ролята. По законите на търсенето и предлагането тази ситуация би трябвало да доведе до свръхпредлагане на кредити", подчертава Прокопиев. По думите му ако лихвата е 2 или 3%, както е в Еврозоната, тогава търсенето на кредит ще бъде на съвсем друго ниво и броят на проектите, които ще бъдат финансирани ще се увеличи.


"Финансовите регулатори позволяват няколко от ключовите участници на финансовия пазар (банков и небанков) да кредитират свързани лица. И вместо към икономиката, една голяма част от спестяванията се оттичат към фирми, свързани със собствениците на тези финансово-индустриални групи", обяснава Прокопиев и посочва като емблематичен пример на този феномен казусът с КТБ. "Пет процента от брутния вътрешен продукт на държавата буквално изтече под носа на двата финансови регулатора във фирми, на собственика", заявява Прокопиев.


На уточнението, че под финансови регулатори се има предвид БНБ за финансовия сектор и КФН за небанковите финансови институции той казва, че в първия сегмент има 65 милиарда спестявания на населението, във втория – около 12 милиарда спестявания. "Основният проблем, спирачка, пречка на българския финансов сектор е, че заради лошата регулация не си изпълнява основната цел да превръщат спестяванията в инвестиции", заявява бизнесменът. По думите му финансовият сектор се е превърнал в черна дупка, която изяжда спестяванията на населението.


Прокопиев отбелязва, че на последната среща на бизнеса с правителството са липсвали представители на КФН и БНБ, защото "сегашните им ръководства са част от проблема и те не могат да бъдат участници в дискусия за решаването на проблема". "Тук е мястото да направя разграничението между БНБ и КФН. КФН е напълно съсипана институция, с разбит административен капацитет, подменен персонал, напъдени професионалисти. Оборотът на капиталовия пазар е по-малък от оборота на Женския пазар, той на практика отсъства" заявява Прокопиев. Той дава пример с новите емисии, които комисията е допуснала на пазара миналата година - те са 20 с около 100 милиона лева номинал срещу 12 милиарда спестявания и така няма как да има оборот. "Затова да се говори за манипулация на такъв пазар, каквито са обвиненията срещу медиите, включително и "Икономедиа" е все едно да се гмурнеш в леген. На пазара няма никаква ликвидност, казва той.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (96)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 572 Неутрално

  КОЙ не го интересува капиталовия пазар, а сивото лапане.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 2. 2 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  "Общото усещане е, че държава няма, превръща се само в територия"

  И така вече 70 години...

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на xyha
  xyha
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "Оборотът на капиталовия пазар е по-малък от оборота на Женския пазар"

  Капиталът е доверие , когато няма доверие той липсва .

 5. 5 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Може да се каже още много освен казаното от Г-н Прокопиев.
  Много хора вече са наясно с проблемите на народа ни.
  Решението е ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ!

 6. 6 Профил на dimko
  dimko
  Рейтинг: 559 Весело

  Кой оборот на "Женскио..." ??? ...

 7. 7 Профил на bj_int
  bj_int
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Напълно подкрепям казаното от г-н Прокопиев!!!
  Държавата е в тотален колапс, а до 5-10 години ще излязат на пазара и стотиците хиляди родени след "промяната", които не искат да се образоват и работят. И сега има такива, разбира се, но са все още малко.

 8. 8 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Оборотът на капиталовия пазар е по-малък от оборота на Женския пазар
  ..................................

  Че на кой му дреме за капиталовия пазар, при положение, че допреди 15-20 години толкова добре се живееше от системата "вход-изход", после по системата "я да приватизираме това-онова", а днес далаверата се нарича "държавни поръчки"?!?
  Капиталовите пазари процъфтяват в общества, които отдавна са оставили назад във времето тези класически схеми за крадене, което принуждава икономически активните хора да се обърнат към нормалните форми за правене на бизнес!

 9. 9 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Тази статия нарича нещата с истинските им имена и трябва да влезе в политическите и иконочическите учебници, а и да я прочетат и обмислят внимателно хората, от които зависи пряко да създават и провеждат политиката в БГ, вместо високомерно да си чешат егото с нови служебни коли. Щото тая територия вече е кочина, макар да е малко по-добре от... Венецуела и Раша например.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 10. 10 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1534 Неутрално

  Няма да е зле и Влади Горанов да го прочете всичко това!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 11. 11 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ако Герб не си изрежат опашката ( ДПС ), ще се стигне до изчезването им...

 12. 12 Профил на oldschool
  oldschool
  Рейтинг: 264 Весело

  Прокопиев да не ме цитира, ако обича

 13. 13 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 654 Неутрално

  И при капиталовия пазар като при всичко останало - няма правосъдие, държава, регулации. Аз лично се отказах от този пазар след като Черепа окраде холдинг Пътища без никой да може копче да му каже.

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 14. 14 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Щеше да бъде чудо ако само кап.пазар в България беше като хората.
  Иначе нали знаем -> читави пазари в чужбина бол... дори и катйския го отвориха за широката публика.
  Няма нужда да се мъчите с Холдинг Пътища, Химимпорт, Булгартабак и темподобни.

 15. 15 Профил на Petyo123
  Petyo123
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Хампарцумян да се замисли !

 16. 16 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Всяка страна, ставайки член на ЕС трябва едновременно с това да членува в Шенген, в Банковия съюз и в еврозоната. В противен случай загубва инерция, контрол и дисциплина. Когато има и външна намеса става още по-трудно.

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 17. 17 Профил на evolutionary
  evolutionary
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Щом тръгнахме да сравняваме Женския пазара с капиталовия, ясна е работата...

 18. 18 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Кога иеди кюфтета не рева,сега се сети.

 19. 19 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Някой чул ли е нещо за почасово заплащане?

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4320 Неутрално

  Какъв капиталов пазар при липсата на пазарна икономика?!

  klimentm
 21. 21 Профил на peshkobg
  peshkobg
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Хайде сега Прокопиев да отговори:

  Защо всичките пенсионни фондове са инвестирали постъпленията си в ЧУЖДИ капиталови пазари, а не в нашия?
  Защо българинът спонсорира ЧУЖДИ икономики с вноските си за пенсия?
  Защо редакционната политика на Икономедиа защитава дейността на същите пенсионни фондове?
  Защо накрая дава интервю, в което обвинява себеподобните си в липсата на капиталов пазар?

  Ще отговори ама ако види въпросите ми, щото преди това коментара ми ще бъде премахнат за "не по темата".

 22. 22 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3146 Неутрално

  Икономиката кара по инерция след 2000г.Кой каквото можа открадна.Време е да мислите като гласувате.

 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Прокопиев и медиите му също направиха каквото можаха за да намалее доверието в държавата.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на Р. Дражев
  Р. Дражев
  Рейтинг: 418 Любопитно

  Това е точно така, време е да си извадим главите от пясъка. / бетона /...

  Happy face says, adios !
 25. 25 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 807 Неутрално
 26. 26 Профил на Krasimir Koev
  Krasimir Koev
  Рейтинг: 213 Весело

  Е това за женския пазар го слушах през 2007г в LSE на една лекция по теория на парите.

 27. 27 Профил на fokusnik
  fokusnik
  Рейтинг: 8 Весело

  Звучи като шеф на ИконоМАФИЯ!!

 28. 28 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  Интересно какви игрички играе Прокопиев, че така яко се заиграва напоследък с хроничния песимизъм и лешперските настроения на средно статистическия българин!

  Все пак нека му напомним, че средната годишна работна заплата през 2007-ма беше 5176 лева, а през 2013-та е 9301 лева.

  И понеже някой ще каже "ами инфлацията", та през 2007-ма с годишния си доход едно лице е можело да си купи (примерно) 392 кг. свинско, а през 2013-та - 608 кг.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 29. 29 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съгласна съм с мнението на Иво Прокопиев.

  Tony
 30. 30 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Съгласна съм с мнението на Иво Прокопиев.

  Tony
 31. 31 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2323 Весело

  Много жизнерадостен текст!
  Прокопиев това, Прокопиев онова!(поне едно гус’ин Прокопиев да бяха истървали - колкото за нюанс)
  Ако човек не знае за кого иде реч, как да се сети, че става дума за собственика на Икономедия?!
  Малко го докарва на: Прокопиев-ът ми е много по-добър от ...
  Иначе право дума г-н Иво...

  I Want To Believe
 32. 32 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 881 Неутрално

  До коментар [#1] от "shinjuku":
  Интересува се, защото е прилапал и фодовата борса. Там се вихрят такива мафиотски врътки, сделки от които да ти настръхне косата. В резултат на това са ниските обороти.

 33. 33 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Безмислостна критика на Прокопиев по отношение на Борисов и неговото "управление" на неконтролируемия хаос в периода август 2009-март 2013 година, през което Държавата катастрофира тотално.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 34. 34 Профил на Додо
  Додо
  Рейтинг: 932 Гневно

  Много истина има в това интервю. Казвам го и като човек, с инвестиции на капиталовите пазари.
  Включително и в България

 35. 35 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Какво друго да каже Прокопиев.

 36. 36 Профил на regular_observer
  regular_observer
  Рейтинг: 579 Неутрално

  Значи Женският пазар работи много добре.

  Правителството да помисли дали да не закрие фондовата борса и да построи Женски пазар 2, 3....

 37. 37 Профил на id
  id
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Тъй рече Прокопиев от Сингапур.
  Амин.

 38. 38 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#32] от "yorddj":

  Да се вихрят, да се вихрят, колко да се вихрят!

  Нали оборотът им е по-малък от този на Женския пазар!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 39. 39 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Забележително негативен нарече тренда и развитието на България в социален и икономически план за годините на членството й в ЕС съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев"

  Така е! Но Вождът на умните и красивите сега ще ни оправи след като ки загроби преди това! Вервайте му!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на graoveca
  graoveca
  Рейтинг: 367 Любопитно

  "...в момента има 65 милиарда спестявания в банките.
  ......................По законите на търсенето и предлагането тази ситуация би трябвало да доведе до свръхпредлагане на кредити", подчертава Прокопиев..."

  Извод?
  Не работят точно така законите....или пък не са точно закони, а някой има начин да си ги манипулирка...

  И.П. пред бТВ.: ..Както всички знаят, от доста години вече работим заедно с „А за Б“,... може би в момента е най-големият донор в България..
 41. 41 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1205 Весело

  До коментар [#21] от "peshkobg":

  Ми, щото капиталът не познава "чужди" и "наши" инвестиции, а печеливши и губещи. Ако имаш работеща теория за инвестиране с горните понятия, покажи - направи пари!...

 42. 42 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  главният извод от последната среща на бизнеса с правителството е наречен на конференцията "деградация на институционалността"

  БГ се връща уверено в пре-модерната епоха. Обществото няма сила за прогрес, а се е примирило като добиче пред кладница.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 43. 43 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  По думите му заради институционалната и политическата корупция вече е съсипана възможността за правене на политика...

  А бе к'ва политика бе. Това е само за напреднали държави. Тука трябва да се вържат ръцете на всеки, който има каквато и да била дискресия (борд, съдебен, фискален, всякакъв) и да се внася политика от ЕС центъра. Както става с бившите колониални държави в Африка.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  А добрата икономическа политика трябва да омекотява жестоките удари на този цикъл.

  Ааа, ама Дянков как занули дефицита само!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#42] от "fortunes":

  Това е плачевният резултат от 25 години Неолиберализъм. Скъсване на всякакви социални връзки и договори м/у поколенията, безграничен егоизъм и отвращение и безразличие към "политиците", водени, за капак, от неграмотни индивиди като Борисов и Цветанов.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 46. 46 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Прокопиев определя като абсолютен парадокс спада в кредитирането на икономиката при този ръст на спестяванията - в момента има 65 милиарда спестявания в банките.

  Ами те и в еврозоната банките са пълни с ликвидност, ама и там кредитирането е зациклило и вече има дефлация.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 47. 47 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3310 Любопитно

  Забележително негативен нарече тренда и развитието на България в социален и икономически план за годините на членството й в ЕС съиздателят на "Капитал" и "Дневник"
  _______
  Никак не е лесно наша компания да представлява интерес за капиталовите пазари след като с няколко телефонни разговора всеки финансов пънкар може да си поръча добри или лоши новини за нея и борсата да реагира.
  Който иска да търгува с акции му е по-лесно да инвестира в компании които добиват природни ресурси и участват немско езичния търговски картел !
  А пък за тези които източват държавата по ЗНИ да не говорим !


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 48. 48 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 367 Весело

  само кажи на кой да си купя акции и веднага влизам...на SAP ли, на google ли?!признавам си, лаик съм, но не беше ли самият замисъл на борсата ни такъв, да я няма.

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  проблеми с неликвидни пазари има и в доста африкански страни.
  Ето интересна инфо по темата Субсахара

  Tier 1: Nigeria, Kenya, Ghana, Botswana, BRVM
  Tier 2: Tanzania, Uganda, Zambia, Zimbabwe, Rwanda

  Tier 3: Malawi, Namibia, Swaziland, Mozambique
  Tier 4: BVMAC, Sierra Leone, Cameroon

  Phase One Associates currently covers Tier 1 & 2 stock markets, which are the most accessible to foreign investors, in terms of opportunities and relative liquidity. Tier 4 is nearly non-operational given the Bourse des Valeures d'Afrique Centrale (BVMAC) and the Douala Stock Exchange (Cameroon) have not managed to unify the Cameroonian national stock exchange and the regional stock exchange (BVMAC) in order to streamline legislation and market supervision. As a result, Zero stock is quoted at the Douala Stock Exchange whereas SIAT Gabon has recently floated the only stock listed at the BVMAC to date. The Sierra Leone Stock Exchange is new with no activity yet; as ongoing efforts seek to shift informal stock trading into a formal, properly regulated stock exchange.

  The liquidity challenge

  From available market data, most SSA stock markets respond to what we call the 5- 95 status i.e.: 5% of listed stocks make up 95% of market capitalization (free float adjusted). Average daily traded values for the most part are around or below 50,000 USD whereas average institutional investors demand for a "long" position is twice as much to say the least. This supply and demand imbalance naturally leads to block trades and premia/discounts (5% on average) paid in various transactions. More challenging is the difficulty in finding a buyer in case of an "emergency" exit. This may take up to a quarter, depending on stock attractiveness and seller's flexibility on the price. This environment has made us think that SSA listed equities is an "improved version of Private Equity" where deal sourcing is done at the exchange and negotiations are conducted OTC.

  The 5-95 status leads to liquidity being skewed towards the top 5% stocks, thus inflating prices and valuation of the most sought-after stocks while creating bargaining opportunities at the bottom. At the top, we also note that most holdings are within foreign hands. In addition, foreign-based mutual funds tend to hold the same stocks across SSA; in common themes of: banking&finance, consumer (including brewing & retail), telecommunications and material construction thus magnifying the vulnerability of these "liquid" stocks in the event of a gloomy global financial environment where flight to quality would lead to a big hit on "liquid" stock prices.

 50. 50 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  интересно как в Централноафриканската република и Камерун имат борси, на които обаче не се търгува нито една акция (пост 49)
  Е на такова нещо да си шеф!

 51. 51 Профил на Технолог
  Технолог
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Иво е прав за нещата които казва, но е прекалено песимистичен.

 52. 52 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 981 Любопитно

  [quote#5:"radoslavivanov"]Много хора вече са наясно с проблемите на народа ни.
  Решението е ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ! [/quote]
  Лустрация на народа. Хитро!
  Е, за това не бях се сетил...

 53. 53 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#51] от "Технолог": той не е песимистичен, той знае...

 54. 54 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1061 Весело

  Най-куриозното е, че у нас хората повече се включват в пирамиди, отколкото да участват на борсата. Което е показателно за имиджа на управлението в така наречени публични дружества. Наистина определени комисии са виновни, но най-голяма вина носят така наречени или самопровъзгласили се за едър капитал. Като махнеш ДДС играчите, партийните деятели и отявлените мошеници/обезкостили доста компании/ колко реално такива бизнесмени остават. Между другото това продължава с години, но всеки си трае, защото устройва и него, но в дългосрочен план е пагубно. Не случайно когато на пазара се изсипаха 3,5 млрд кеш заради КТБ и пазара на акции не трепна, написах че шефът на КФН и БФБ трябва да си отидат на момента, защото това е най-отрицателната оценка за дейността им, която може да получат. Банките правят същата стратегическа грешка, сега кешираха парите, но не отрязоха мерака на следващият кандидат милиардер с политически връзки и до няколко години ще си проличи.
  Всичко е много просто и наподобява например едно малко градче. Мутрите го завладяват, полека лека всеки плаща такса спокойствие, но си върти смешния бизнес дори по-спокойно. Обаче креативните хора го напускат, бавно оборотите падат, цените на имотите пада, мащаба на пазара пада и дори мутрите са обречени без да го разбират. С по-цивилизовани думи, но БФБ е точно това. Извинявам се за дългия пост.

 55. 55 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#54] от "stoiank": кои има изгода да търси капитал за развитие на борсата и да става прозрачен...не е ли по-добре да орежем на работниците заплатите щот сме в криза, вместо да търсим решения на други места, дето после едни хора ще се интересуват кво им става с парите.

 56. 56 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#28] от "tribiri":това със средната заплата много го уважавам. При нас средната е около700 лева. 80% от персонала заплатата му е малко над минимума, 15% е малко над средната и едни 5% вземат х20минимума и хоп средна заплата 770.
  А капиталовия пазар като погледнеш кои са сружествата, трябва да си много улав да вложиш и 1 лев, освен ако нямаш вътрешна информация разбира се .

  Тиква под наем.
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8195 Неутрално

  "...докато България не изпълни политическите цели спрямо ЕС – членство в Шенген, в Банковия съюз и в еврозоната - ще е беззащитна.''
  Интересно защо последните няколко правителства само симулираха,че правят нещо по въпроса.Но Европа на сълзи не вярва.

 58. 58 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 367 Весело

  До коментар [#56] от "Cerber": средната зарлата е около 348 ЕВРО, не 700 от нещо си...и в 5 000 000 индонезийски рупии да го обърнеш, пак купуваш за 348 ЕВРО.

 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 60. 60 Профил на schmekker
  schmekker
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Друг парадокс е, че по официална статистика изнасяме руди на цветни и скъпоценни метали в Германия, Белгия, Канада и Южна корея.
  И то, по цени 230 лв/t !!!
  Машаллах!
  Обаче, кратка справка показва, че нито една от посочените страни не декларира такъв внос от България!?!
  Все едно да съм гадже на Клаудия Шифър, а тя да не знае...

 61. 61 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#38] от "tribiri":
  Не , той оборота на женския пазар е много голям -Фънди нали го стегна, затова задмина капиталовия

  До коментар [#46] от "fortunes":
  Големи спестявания ще знаеш-по 1к на човек

  До коментар [#50] от "Ф.Нинов":
  Защо не се самопредложите Може да ви харесат )
  До коментар [#55] от "pettkov":
  Ти плащаш ли им , не .То и аз. Твоите идват ли на работа -да . Те и моите. Ами да им сложим по 10 кинта такса вход.

  Тиква под наем.
 62. 62 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4075 Разстроено

  До коментар [#2] от "palav_nik":
  +++++++++++++++++++++++++
  Кратко,точно и ..................много болезнено за нас редовите граждани!

 63. 63 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#58] от "pettkov":
  Казах при нас ,второ обясних схемата със средната заплата и понеже имам удоволствието да подържам контакти с доста счетоводни кантори, горната схема е доста добре отработена от т.н мениджмънт Дано сега сте ме разбрал.

  Тиква под наем.
 64. 64 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 800 Неутрално

  До коментар [#60] от "Моше-ник":
  Клаудия малко и натежаха годинките , но пък за статистиката сте прав.

  Тиква под наем.
 65. 65 Профил на Neophyte Believer
  Neophyte Believer
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#63] от "Cerber": моя грешка...

 66. 66 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1033 Весело

  До коментар [#64] от "Cerber":Mi kat na Klaudia sa I natezali se obarnem kam teb ,a?

 67. 67 Профил на kepler
  kepler
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Какъвто материала - такъв и политиците.
  Часовникът тиктака - ножицата между бедни и богати се разтваря.

 68. 68 Профил на TzZar
  TzZar
  Рейтинг: 800 Весело

  До коментар [#66] от "angeles":
  Като сте неспособни да намерите по младо, обърнете се. Ще Ви оправим

  Тиква под наем.
 69. 69 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#56] от "Cerber":
  Определено средната заплата е неадекватен показател, за да се прецени доходите на средния гражданин. Но има и адекватни - например медиана. Нека да дават какви са медианата на доходите. Но тогава картинката ще изглежда много грозна, затова политиците и статистиките избират добре изглеждащата средна стойност. 1 човек получава 300 евро, друг - 3000., а средната стойност е 1650.

 70. 70 Профил на peppial
  peppial
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#26:"korki"]Е това за женския пазар го слушах през 2007г в LSE на една лекция по теория на парите.[/quote]
  Цитатът е от Хърсев и звучи "колкото средно голям плод-веленчук".

  Прокопиев като цитира да отбелязва източника все пак.

 71. 71 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 213 Весело

  Г-н Прокопиев оценява БНБ и КФН... лошо няма, но сигурно и оценката за г-н Прокопиев от страна на БНБ и КФН е подобна - цитирам: "...е част от проблема и той не може, а и не би трябвало, да бъде участник в дискусия за решаването на проблема"...

 72. 72 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  Ние 26-та година подред се оправдаваме с тежкото наследство на комунизма, а сега си имаме за щастие и още едно извинение: 7-ма година подред виновна ни е кризата и фалитът на Лемън Брадърс. През това време останалите държави от ЕС успяха да излезнат със замах, 2011 пак да сменят цикъла за малко, и 2012, 2013, 2014 да излезнат като фурии от втората криза. Вече 2 пъти се обърна цикълът, ние още се извиняваме за 2009-та. Не кризата ни е виновна и липсата на антициклична политика, а тоталната обвързаност на държава с икономика и партийно-олигархични кръгове, които правят своя бизнес само и еднствено през държавното преразпределение, или със затварянето на очи от държавата.

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 73. 73 Профил на fec32306340
  fec32306340
  Рейтинг: 376 Неутрално

  [quote#69:"oziris7"]Но има и адекватни - например медиана. Нека да дават какви са медианата на доходите. [/quote]

  Такава статистика се прави веднъж на четири години. Последната е за 2010-та, за 2014-та още не е публикувана.

  Медианата е 70% от средната.

  http://www.nsi.bg/bg/content/4048/%D0%BE%D0%B1%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BE%D0%B2%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D0%B5

 74. 74 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3434 Гневно

  Ами оправете си капитализма, бе!

 75. 75 Профил на Марта
  Марта
  Рейтинг: 659 Разстроено

  "Общото усещане е, че държава няма, превръща се само в територия" ще добавя и при това без бъдеще! България днес прилича на опустелите села от годините на комунизма, в което са останали да живеят само немощни старци, местните идиоти и размножаващи се в геометрична прогресия цигани. А мислещите и интелигентни личности проявили наивността да останат на територията намаляват в геометрична регресия .

 76. 76 Профил на adenauer
  adenauer
  Рейтинг: 521 Гневно

  До коментар [#2] от "palav_nik":

  И това ще е така докато не се извърши декомунизация на обществото ва всички нива и не се създаде нещо ново без комунистическата и агентурна ДС глутница в управлението за дълъг период от време .Опита на Германия идругите страни от империята на злото е пред нас.Остава само да го повториме без отклонения и залитания .Направиме ли тази спасителна стъпка и България ще дръпне напред.Основната пречка за напредъка на страната ни са комунягите и тяхната система задушила България.,от президента и мин.пред.до последния т.н.бодигард.-мутра.

 77. 77 Профил на Mmomo
  Mmomo
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Кой е луд да слага пари на БГ капиталов пазар?! Няма една регулация да работи. Всички тарикати (вкл. прокопи и сие) търгуват свързани фирми и по вътрешна информация.
  Умряха балъците. Ред е на тарикатите.

 78. 78 Профил на t.rex
  t.rex
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "държава няма, има местопрестъпление" - цитирам по памет

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 79. 79 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2858 Весело

  Мдам. Финансовите регулатори не си вършели работата и затова банките не отпускали кредити. Все едно не е имало КТБ за обица на банкерските уши. Разбирам желанието на Прокопиев за свежо кредитиране на империята, но изплашената банкерска общност едва ли ще му откликне. Единствен вариант за финансиране в момента е Иво да си отвори собствена банка и да обере блуждаещите спестявания на хора и фирми, които плачат за едно модерно, прогресивно банкиране.

 80. 80 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "
  По темата

  КТБ е вероятно най-голямата финансова кражба в света, смята Иво Прокопиев - 04 яну

  Като КТБ я няма, не значи, че моделът "Кой" е разграден, смята Иво Прокопиев - 20 ное

  Иво Прокопиев: Идеята за спасяването на КТБ се изпари с публикуването на одиторските доклади - 03 ное

  Иво Прокопиев: БНБ е длъжна по закон да отнеме лиценза на КТБ - 22 окт
  Забележително негативен нарече тренда и развитието на България в социален и икономически план за годините на членството й в ЕС съиздателят на "Капитал" и "Дневник" Иво Прокопиев в интервю за Vevesti.bg." За жалост е прав! И, което е още по-жалко, никой не прави нищо, за да обърне тренда! Такива надежди и такъв провал!

  goblenka
 81. 81 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#79] от "Lemmy":

  Изплашена? Не мисля! Рекламите са един много добър маркер за това, дали една банка е добре и дали е уплашена! Виж кои банки рекламират в момента, кои реклами са най-агресивни! Останалите си я карат тихичко, както си знаят и доста добре стоят на пазара!

  goblenka
 82. 82 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#77] от "Mmomo":

  Така е! Ние сме един голям картел!

  goblenka
 83. 83 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#75] от "Марта":

  ++++ Съжалявам, че си права! Заради България! Заради народа ни! Преди 25 години се чудехме с една приятелка, каква е целта на промените! Преди 201 пак с нея, се чудехме, какво ще стане с България? Кому е нужно тя да запустее? Какво ще стане с оцелелите българи? Тя ни виждаше със съдбата на индианците! Набутани в "резервати", а останалата територия овладяна и експлоатирана от чужденци! Дали пък не е права? Ако е, тогава, нашите политици, минали, сегашни, бъдещи, каква роля ще играят? те къде ще са? Сред новите господари на територията, в резерватите, или се виждат като свързващото комуникационно звено между резерватите и останалата територия?

  goblenka
 84. 84 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#71] от "marto76":

  Вярно! Лоша е! И това ми мирише на лични отношения! Да, ама преценките на Прокопиев са верни! Дрязгите му с когото и да било не ме засягат!

  goblenka
 85. 85 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#68] от "Cerber":

  Много мераклии, бе! Изглежда, матриалът не е за изхвърляне!

  goblenka
 86. 86 Профил на bate_but...
  bate_but...
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Капиталов пазар в България (публичен) няма и няма да има. Прекалено малка е икономиката за такова нещо. То повечето щати в Америка нямат вътрешно-щатски борси, дори такива големи икономики като Тексас или Калифорния, а какво остава за икономика като България.

  По отношение на банковото кредитиране към свързани фирми, това е огромен проблем и регулатора е абсолютно некадърен или липсващ както се видя от казуса с КТБ. Положението с банката на Цеко, ПИБ, е вероятно същото, а вероятно и останалите български банки са така. Чуждите банки пък вероятно изнасят депозитите на депозит в банката-майка и при тях това не е проблем, но пък парите излизат от България и кредитират на практика чужд банков продукт.

  Моята логика е че България няма оправия. Помислете си какво би било ако си българин роден 1878-а година. Чакат те войни, правителствена некадърност, катастрофи. Децата ти ги чакат комунизъм и още катастрофи. Последните 130 години България се лашка от катастрофа до катастрофа. Какво би могло да ни послужи като повод за оптимизъм или да ни даде надежда че този път ще е по-различно? Аз лично не се сещам за такова нещо, а пък сегашните ни политици пък са последното на което бих възлагал някаква надежда. Извода е, който е млад и му се работи и иска да просперира, да се маха от блатото докато е време.

 87. 87 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2858 Весело

  До коментар [#81] от "goblenka":

  Ти и Прокопиев явно гледате различни реклами, та и мненията ви за кредитите са противоположни. Разбираемо е тоже, ти под кредит да разбираш потребителски такъв за печка и климатик, докто при Иво усвояването на 100-200 млн. е като сутрешното кафе. Разбира се, финансовите регулатори пречат и трябва да бъдат сменени незабавно за да не спъват полета на групировката.

 88. 88 Профил на xax
  xax
  Рейтинг: 235 Неутрално

  От около 14 години (2001) се носим по течението и чакаме да видим какво ще стане. Какво наистина се е случило след "ужасяващите реформи" на Иван Костов? Едно нищо. Влизане в НАТО и ЕС - успех политически, а не икономически, и то поради 1001 други причини, а не заради това, че имаме място там. Бойко понаправи малко магистрали и те това е. Нищо друго не е станало за десетилетие и половина. Няма реформи, та дори и некадърно направени. Когато световната икономика расте (2002-2008) си растем и ние с нея и после Станишев ми обяснява колко е гениален.

 89. 89 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Неутрално


  За да могат да се случват хубави неща на територията, страната ни отново трябва да стане относително независима държава - такава, каквато беше до 2007 година.
  Обратното се изповядва и пропагандира от политическите елити и надгражда от полуграмотни журналисти.
  Внушения от типа на, ''дайте да махнем този или онзи...'' и нещата ще потръгнат са евтин и безполезен популизъм.


 90. 90 Профил на dr.st.danev
  dr.st.danev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  Капиталовия пазар трябваше да стартира още 90-а година, а масовата приватизация да даде в ръцете на милиони българи истински акции, с които да търгуват, а не кухи бонови книжки.
  Но другарите предпочели кражбите, пред пазарната конкуренция. Второто хем по-сигурно, хем повече го разбирали. От там и постепенното задълбочаване на ония проблем с доверието, корупцията и разочарованието от реформите. Колко удобно за ня#КОЙ. А като резултат днес, докато капиталовия пазар на европейските страни празнува стимулите на ЕЦБ, нашият е на командно дишане.

 91. 91 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  КТБ мина. Кой/я ще са следващите? Проблемът е, че и Прокопи.ев не дава решение.

 92. 92 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#87] от "Lemmy":

  Що така, бе Лемми? Може да гледаме от различни камбанарии, ама гледаме едно и също нещо! Иначе, моето кафе и неговите капитали са несравними.

  goblenka
 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото потребителят е нарушил ЗЗЛД като е изнесъл информация за трето лице.

 94. 94 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  Интересното е, че други 5% от БВП си минават през едни други банки и дружества и там или няма проблеми или никой не смее да говори за това.

 95. 95 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  [quote#28:"tribiri"]средната годишна работна заплата през 2007-ма беше 5176 лева, а през 2013-та е 9301 лева. [/quote]
  А колко хора в България работят и не са ли повече безработните през 2013 отколкото през 2007? А колко работят на гурбет по няколко месеца в годината и донасят по някое евро, защото в България няма работа за всички?

 96. 96 Профил на nikivan
  nikivan
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Оборотът на кап.пазар е нисък, защото съществъват множество бюроктатични спънки, които отказват бизнеса от подобен вид набиране на средства. Днес по-голяма част от фирмите се финансират през банкови заеми, което от една страна е доста по-лесно за опериране, но пък и е по-скъпо - очевидно явно не е проблем, щом бизнеса избира този начин... Иначе не съм много съгласен с това, че няма оборот. Има известен застой и той се дължи на несигурността, която се създаде през последните месеци. Ако се вземат съответните мерки, обаче, съвсем скоро може да имаме покачване на оборота и развитие в тази насока... Малко по-оптимистично г-н Прокопиев...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK