Очаквано Иван Искров предложи Димитър Костов да поеме банковия надзор

Димитър Костов.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Костов.Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е внесъл в Народното събрание предложение за избора на Димитър Костов за подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, съобщиха от пресцентъра на банката. Костов трябва да замени на поста ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев, който бе освободен от длъжност и е единственият с повдигнати обвинения по аферата "КТБ". Още миналата седмица депутати от ГЕРБ коментираха, че очакват именно Костов да бъде предложен от управителя на БНБ, тъй като се харесвал на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов.


В момента Димитър Костов е ръководител на управление "Банково" в БНБ, където бе избран за втори 6-годишен мандат през юни 2011 г. "След излизането на Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление "Банково", осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление "Банков надзор", мотивира предложението си Иван Искров.


Управителят на БНБ изтъква, че Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист, освен в България, и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България. Той посочва високата квалификация в областта на банковото дело и опита му в областта на публичните финанси, особено в Министерството на финансите, където е работел в началото на 90-те години. Това, според Искров, "му дава хладнокръвие, трезв и прагматичен поглед върху макроикономическите баланси и процеси в страната".
Управителят на БНБ посочва, че сред по-важните проекти, които са били ръководени от Костов, са сливането на двата оператора на платежни системи – БОРИКА и "Банксервиз", осигуряването на свързаността на българската банкова система с еврозоната по осъществяването на платежни услуги посредством включване в ТАРГЕТ 2 и изграждането на спомагателна система за плащания на дребно в евро на територията на страната (БИСЕРА 7) и изготвянето на адекватни предложения в областта на използването на минималните задължителни резерви. Искров посочва и успешното внедряване на нова банкова счетоводна система, с което БНБ е изравнила своята практика с водещите централни банки в еврозоната, установяване на консервативна политика по лицензиране и надзор над платежните институции и платежните системи, успешното транспониране на европейските директиви по платежните услуги и др.


Искров изтъква и че през тази година предстои да бъдат извършени комплексни промени в нормативната уредба и са необходими реформи в дейността на банковия надзор, което изисква "ръководството на управлението да бъде поверено на човек, притежаващ сериозен опит в банковата система и финансовите регулации, както и необходимите личностни и мениджърски качества".  

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ivan Donchev
  Ivan Donchev
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Как може този престъпник И...в, въобще да предлага нещо...

 2. 2 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Намирам Димитър Костов за неподходящ.Нека не забравяме,че по време на банковата криза 1996-1997 г. той беше шеф на БНБ.Дълбоко се съмнявам,че при сегашната финансова ситуация той би се справил по-добре.

  Tony
 3. 3 Профил на adam1966
  adam1966
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Хвани единия ,"удари" другия !

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  И дума не обелва за оставка.Държи се,сякаш ще векува на поста.Абе,откъде ги намират толкова нагли.

 5. 5 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  "Управителят на БНБ посочва...."

  Кой се интересува от думите на персона нон грата Искров? Вместо да е в раиран костюм го молим да се оттегли. Нали беше пратил писмо до НС че би се оттегли във всеки момент ако това е поискано. Колко пъти трябва да му я искат?

  Заглавие в Дневник: ДБ са килимчето на което БСП стъпи за да се върне на власт
 6. 6 Профил на Mila Genova
  Mila Genova
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Не е съвсем лош избор. Истината е, че просто няма кой! Той е единственият в УС на БНБ, който е гласувал против банковата ваканция, предложена миналото лято. Така, че човекът поне съвест има.

 7. 7 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1441 Гневно

  Този беше финансов министър на Жан Виденов когато фалираха една камара банки и сега ще сложат вълка да варди агнетата въобще защо Искров ще дава предложение а не дава обяснение в в следствието защо фалира КТБ нали е шеф на БНБ и Надзора е под негово рзпореждане !

  ОСТАВКА И НА ДВАМАТА !

  Цацарoff - Оставка ! >:-)
 8. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Намирам Димитър Костов за неподходящ.Нека не забравяме,че по време на банковата криза 1996-1997 г. той беше шеф на БНБ.Дълбоко се съмнявам,че при сегашната финансова ситуация той би се справил по-добре.

  Tony
 9. 9 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Весело

  Значи тоя ще надзирава следващата банка.

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 10. 10 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Като го помним какъв финансов министър беше е по подходящ за бананов а не за банков надзор

 11. 11 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  И очаквано БНБ и КФН отказват да отговорят на повдигнатите в медиите въпроси, вместо това очаквано им налагат глоби, накрая очаквано ... хайде да не съм пак черната станция.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 12. 12 Профил на grem
  grem
  Рейтинг: 396 Неутрално
 13. 13 Профил на Россприматрезил
  Россприматрезил
  Рейтинг: 637 Весело

  [quote#6:"wip"] Така, че човекът поне съвест има.[/quote]

  Те всичките имат, но не знаят!

  WWW . ДЕНьГИ .ru.net
 14. 14 Профил на bawarec
  bawarec
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Ако искат Искров да си ходи, трябва да отхвърлят всяко негово предложения. БОЙКОТ!

 15. 15 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1237 Любопитно

  Бе, една и съща мафиотска дружинка.
  Народее????

 16. 16 Профил на dundee
  dundee
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Искров "обирджията" предлага,
  остава и да го назначат.

 17. 17 Профил на hmc12310991
  hmc12310991
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Подозирам,че аферата КТБ се услади на някои хора.Не е нужен много ум да се досетиш за продължението.

 18. 18 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  Що Искров ще го предлага? Искров каквото и да предложи не му вярвам !

  klimentm
 19. 19 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  Трябва да се промени системата за избор.

 20. 20 Профил на lutece
  lutece
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Дотам ли стигнахме: да предлагат финансовия министър на Виденов, който през 1996 година фалира една дузина банки, да стане заместник гуверняор на БНБ.
  Дотам ли стигахме, послушника на ДПС, Имав Искров да предлага, кой да бъде заместник управител.

 21. 21 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1968 Любопитно

  До коментар [#20] от "lutece":


  [quote#20:"lutece"]Дотам ли стигнахме: да предлагат финансовия министър на Виденов, който през 1996 година фалира една дузина банки, да стане заместник гуверняор на БНБ. [/quote]
  -Ами, например какво е чудното, след като в парламента ни управляват все хора, които са си бивши и настоящи комунисти и техните ченгета !

 22. 22 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Борисов пак излъга електората си за Искров.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 23. 23 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2880 Неутрално

  [quote#7:"Free person"]по време на банковата криза 1996-1997 г. той беше шеф на БНБ[/quote]

  Тогава шеф на БНБ беше проф. Тодор Вълчев.
  Димитър Костов беше министър на финансите. Не съм сигурен дали може да бъде обвиняван за фалитите на банките. Но си спомням, че в пос-ледните дни на правителството във вестниците се изнесе, че си е подписал заповед да си закупи апартамент на министерството в район "Обори-ще" на стойност 300 000 лв., която сума в този момент се равняваше на цели 100 долара.

 24. 24 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 688 Гневно

  Пълен потрес !
  Човекът, който се е запънал като магаре на мост да поеме отговорността си за КТБ да има сурат да прави предложения !
  Тук следва една дълга за почваща с "Да........................

 25. 25 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Един мошеник предлага друг който да му замете следите за КТБ където потънаха 8 милиарда и никой от сегашните властващи не иска да се търси къде са потънали и в кой ръце са отишли.Ето това е задача номер едно а те се бутат там където нямат работа.

 26. 26 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 409 Любопитно

  Тоя гьонсурат, като гледам няма никакво намерение да се отегли.Те от вратата го гонят, той от прозореца влиза, че й предложение прави, баси.

 27. 27 Профил на apollo
  apollo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  на финансите, където е работел в началото на 90-те години. Това, според Искров, "му дава хладнокръвие, трезв и прагматичен поглед върху макроикономическите баланси и процеси в страната".-Глупости.

  Почтеност трябва ,господа почтеност.
  Всички от Управителния съвет на БНБ трябва да бъдат изритани и следствени за краха на КТБ и милиардите платени от бюджена сиреч всички данъкоплатци.

 28. 28 Профил на Teaser
  Teaser
  Рейтинг: 409 Неутрално

  ОСТАВКА НА ЦЕЛИЯ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ НА БНБ! ИСКРОВ, СТИГА ЛИЦЕМЕРИЕ!

 29. 29 Профил на camila
  camila
  Рейтинг: 466 Весело

  Това, че един всиш администратор пряко отговорен за фалита на една българска банка и опита за сриване на банковата система предлага човека, който е пряко отговорен за фалита на няколко банки и пълния срив на финансовата система на страната през 1996-7 година, за своя лява ръка е съвършено нормално: вероятно се надява, че в тандем ще успеят да повторят упражнението "Жан Виденов" по-добре, отколкото през сезона 2013-2014!

 30. 30 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Димитър Костов е достоен човек за този пост! Като цяло е професионалист и би се справил!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 31. 31 Профил на Гошко
  Гошко
  Рейтинг: 409 Весело

  Защо сте против Костов бре,дори от снимката си личи, че е интегриран, изучен, с лъскаво сако и дори вратовръзка носи?

 32. 32 Профил на popovski31
  popovski31
  Рейтинг: 1355 Разстроено

  В една цивилизована държава,управител на Централна банка 20 пъти да бе подал оставка,най-малкото за едната чест на името си...Но не и в България.
  Запълили сме се към Третия свят.

 33. 33 Профил на dereck
  dereck
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#0:" "]Иван Искров е внесъл... предложение за избора на Димитър Костов за подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор[/quote] От изявите на Д. Костов в кабинета "Орешарски" не останах с впечатление, че е твърда, теглеща, прокарваща, убеждаваща, увличаща личност... Повече ми прилича на поредното момченце дало се под наем на политикът от Делиормана.
  http://www.faktor.bg/petak-13/33515-saraite-naydobriyat-parashut-za-prizemyavane-ot-deliormana-v-dans.html

 34. 34 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е внесъл в Народното събрание предложение
  ________
  Добре де ама КОЙ стой зад Искров ??? В друга страна прокуратурата отдавна да го е свалила и преместила ?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 35. 35 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Колко ще муй заплатата.

 36. 36 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Според мен, моментът е сгоден Димитър Костов да откаже номинацията.
  Има достатъчно пилитици, които да го убедят в това!
  След това може да получи същия пост, но не и по предложение на Искров!

  I Want To Believe
 37. 37 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "Free person":

  Нека все пак да знаем какъв е бил. По време на хиперинфлацията не е в БНБ.
  От 1981 е в Комитета по планиране, заместник-министър (1990-1992) и първи заместник-министър (1993-1995) на финансите. министър на финансите в кабинета на Жан Виденов.
  Но съм съгласен с мнението ви, че носи огромна отговорност за случилото се тогава - наравно с БНБ, а в някои отношения - и повече.
  След Виденов е изпълнителен директор е на Централната кооперативна банка (1997 до 1999 г.(, а след това - на банка „Алианц България” и председател на УС на Асоциацията на търговските банки. От юни 2005 г. е член на УС, подуправител и директор на управление Банково на Българската народна банка.
  Според мен е неподходящ за предложения пост, макар че Димитър Костов е безспорен професионалист, знаещ и умеещ. Има обаче един огромен недостатък за ръководител - мек и благ характер, неконфликтност, както и неспособност да отстоява позиции. Не е подходящ за длъжност, в която се налага понякога да удариш и с юмрук. Това се видя и по време на работата му като финансов министър - макар и неприемащ политиките на правителството на Виденов, не намери воля да им се опълчи и се превърна в обикновен техен изпълнител.
  Т.е. той е образец на онова уродливо нещо, което в БКП/БСП наричат партиен войник.

 38. 38 Профил на kki
  kki
  Рейтинг: 524 Гневно

  жална ни е майка ако го изберат. Не сме скъсали с комунизма. Виденов още ни преследва.

  Настроение: погнусено!

 39. 39 Профил на basmechobas
  basmechobas
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Този човек не е ли част част проблема ? Или след като си измиха ръцете с Гунев този ще замете следите да не ги разкрият.И нали Искров вече трябваше да е подал оставка и да е на подсъдимата скамейка
  http://bgimot.info

 40. 40 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  Абе този наглец Искров няма ли да го натирят да си ходи?

  До коментар [#22] от "socialen":

  Лъжите ти не са спрели, ама хубавото е ще сте един файтон хора като ти и др. Иванов.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 41. 41 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  Заедно с Димитър Костов да назначат и Румен Гечев. Както са тръгнали и Виденов да замени Искров и готово.

  chavo64
 42. 42 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 409 Весело

  До коментар [#31] от "batgosho":

  И гледа умно дори........

  chavo64
 43. 43 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Парламента трябва да бойкотира гласуването или да гласува против, докато Искров не подаде оставка.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 44. 44 Профил на goblenka
  goblenka
  Рейтинг: 696 Неутрално

  С какви очи Искров прави предложения? Та, той трябва да е обект на Темида заради КТБ! Той не веднъж прави лъжливи изявление в ефир! Да не говорим за действия и бездействия, които не публично известни, но пък, на работещите с или около КТБ са! Да напомня, че и той беше много уважаван специалист, преди да стане шеф на БНБ. Това, че вече не е "много уважаван" не говори, че не е специалист, а че не е ползвал специалността си в полза на работата. Това трябва да е един много голям удивителен за предлагания кандидат! Той сега е "много уважаван"! Трябва да остане такъв!

  goblenka
 45. 45 Профил на vk1946
  vk1946
  Рейтинг: 237 Неутрално

  нечувана и невиждана наглост , защо не питат хората , които пострадаха и се разболяха от фалита на ктб , не говоря за тези с милионите а за тези които си загубиха бизнеса , за останалите на улицата работници

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK