Очаквано Иван Искров предложи Димитър Костов да поеме банковия надзор

Димитър Костов.

© Надежда Чипева, Капитал

Димитър Костов.Управителят на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров е внесъл в Народното събрание предложение за избора на Димитър Костов за подуправител на БНБ, отговарящ за банковия надзор, съобщиха от пресцентъра на банката. Костов трябва да замени на поста ръководител на управление "Банков надзор" в БНБ Цветан Гунев, който бе освободен от длъжност и е единственият с повдигнати обвинения по аферата "КТБ". Още миналата седмица депутати от ГЕРБ коментираха, че очакват именно Костов да бъде предложен от управителя на БНБ, тъй като се харесвал на премиера Бойко Борисов и на финансовия министър Владислав Горанов.


В момента Димитър Костов е ръководител на управление "Банково" в БНБ, където бе избран за втори 6-годишен мандат през юни 2011 г. "След излизането на Гунев в отпуск от средата на юни 2014 г. Костов, успоредно с изпълнение на своите задължения на ръководител на управление "Банково", осъществява и оперативното наблюдение, контрол и координация на дейността на управление "Банков надзор", мотивира предложението си Иван Искров.


Управителят на БНБ изтъква, че Димитър Костов е добре познат и уважаван професионалист, освен в България, и от Европейската система от централни банки (ЕСЦБ) и международните финансови институции, където е алтернативен гуверньор за България. Той посочва високата квалификация в областта на банковото дело и опита му в областта на публичните финанси, особено в Министерството на финансите, където е работел в началото на 90-те години. Това, според Искров, "му дава хладнокръвие, трезв и прагматичен поглед върху макроикономическите баланси и процеси в страната".
Управителят на БНБ посочва, че сред по-важните проекти, които са били ръководени от Костов, са сливането на двата оператора на платежни системи – БОРИКА и "Банксервиз", осигуряването на свързаността на българската банкова система с еврозоната по осъществяването на платежни услуги посредством включване в ТАРГЕТ 2 и изграждането на спомагателна система за плащания на дребно в евро на територията на страната (БИСЕРА 7) и изготвянето на адекватни предложения в областта на използването на минималните задължителни резерви. Искров посочва и успешното внедряване на нова банкова счетоводна система, с което БНБ е изравнила своята практика с водещите централни банки в еврозоната, установяване на консервативна политика по лицензиране и надзор над платежните институции и платежните системи, успешното транспониране на европейските директиви по платежните услуги и др.


Искров изтъква и че през тази година предстои да бъдат извършени комплексни промени в нормативната уредба и са необходими реформи в дейността на банковия надзор, което изисква "ръководството на управлението да бъде поверено на човек, притежаващ сериозен опит в банковата система и финансовите регулации, както и необходимите личностни и мениджърски качества".  

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK