БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика"

БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика"

© Юлия ЛазароваРъководството на Българския енергиен холдинг е предложило на директора на "Южен поток България" от българска страна българските служители на смесеното дружества да получават възнаграждения съгласно средните в сектор "Енергетика", каза днес по Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.  В отговор на въпрос, тя уточни, че големите заплати в дружеството са публична тайна, но така и не обявен техния точен размер.


В медиите се появиха информации за 10 358 лв. средна месечна заплата, като през 2013-та година разходите за възнагражденията на работещите в дружеството 23-ма души са 2.86 млн. лв. Енергийният министър каза, че все още няма официален документ, който да дава основание да се твърди, че българският участък на газопровода "Южен поток" няма да се реализира.


Теменужка Петкова не прие и твърденията на водещата Цветанка Ризова, че нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" няма да има. "Има работна група в Министерство на енергетиката, в която експерти от БЕХ, централата и потенциалният доставчик на реактора "Уестингхаус, обсъждат възможните промени по предварителния договор и уточняват модела на действие", каза министърът. Петкова каза още, че ще се проучи и кувейтския инвеститор, за когото се появиха информации, че има интерес към АЕЦ "Белене".
Още 598 млн. лева са се прибавили към дефицита на НЕК за година


Темата за цената на тока е от правомощията на регулатора - ДКЕВР. Аз мога да кажа, че в сектор "Енергетика" има 3.3 млрд лева дефицит, плюс текущ за 2014-та година от 598 млн лева, каза енергийният министър. Според нея тази ситуация може да се промени с нови постановки в Закона за енергетиката, които да извадят от енергийния микс неефективните централи.


Теменужка Петкова каза още, че се водят разговори с американските собственици на централите ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, за промяна в 15-годишните договори с НЕК, които изтичат през 2026 година. Според министъра от американската страна има разбиране.


Петкова не скри, че НЕК дължи над 600 млн лева на централите, като след предоговарянето на условията по договорите, щели да се търсят ресурси за започване на погасяване на тези суми.


Министърът видя поразителни съвпадения в скандала със сметките за ток 
Коментирайки ситуацията във Варна, заради сметките за ток, Петкова каза, че в този момент никой няма полза от напрежение в обществото, породено от тях. Министърът изрази мнение, че има поразителни съвпадения със ситуацията от февруари 2013 година, която предизвика падането на предишното правителство на Бойко Борисов.


Теменужка Петкова каза, че е притеснена от факта, че клиентите на Енерго-Про научават сметките си едва като отидат да ги плащат, а и нямат възможност да направят справка колко са платили в предишни периоди. В отговор на въпрос, енергийният министър обяви, че подкрепя идеята на премиера за по-високи глоби за енергийните дружества. В сряда, на заседание на кабинета, Борисов поиска глобите да стигнат 10-15 млн лева.


Теменужка Петкова уточни, че до отнемане на лиценза на Енерго-Про може да се пристъпи, ако са нарушени условията, заложени в него, а дали има такива, трябва да реши ДКЕВР.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK