БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика"

БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика"

© Юлия ЛазароваРъководството на Българския енергиен холдинг е предложило на директора на "Южен поток България" от българска страна българските служители на смесеното дружества да получават възнаграждения съгласно средните в сектор "Енергетика", каза днес по Би Ти Ви енергийният министър Теменужка Петкова.  В отговор на въпрос, тя уточни, че големите заплати в дружеството са публична тайна, но така и не обявен техния точен размер.


В медиите се появиха информации за 10 358 лв. средна месечна заплата, като през 2013-та година разходите за възнагражденията на работещите в дружеството 23-ма души са 2.86 млн. лв. Енергийният министър каза, че все още няма официален документ, който да дава основание да се твърди, че българският участък на газопровода "Южен поток" няма да се реализира.


Теменужка Петкова не прие и твърденията на водещата Цветанка Ризова, че нови мощности в АЕЦ "Козлодуй" няма да има. "Има работна група в Министерство на енергетиката, в която експерти от БЕХ, централата и потенциалният доставчик на реактора "Уестингхаус, обсъждат възможните промени по предварителния договор и уточняват модела на действие", каза министърът. Петкова каза още, че ще се проучи и кувейтския инвеститор, за когото се появиха информации, че има интерес към АЕЦ "Белене".
Още 598 млн. лева са се прибавили към дефицита на НЕК за година


Темата за цената на тока е от правомощията на регулатора - ДКЕВР. Аз мога да кажа, че в сектор "Енергетика" има 3.3 млрд лева дефицит, плюс текущ за 2014-та година от 598 млн лева, каза енергийният министър. Според нея тази ситуация може да се промени с нови постановки в Закона за енергетиката, които да извадят от енергийния микс неефективните централи.


Теменужка Петкова каза още, че се водят разговори с американските собственици на централите ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, за промяна в 15-годишните договори с НЕК, които изтичат през 2026 година. Според министъра от американската страна има разбиране.


Петкова не скри, че НЕК дължи над 600 млн лева на централите, като след предоговарянето на условията по договорите, щели да се търсят ресурси за започване на погасяване на тези суми.


Министърът видя поразителни съвпадения в скандала със сметките за ток 
Коментирайки ситуацията във Варна, заради сметките за ток, Петкова каза, че в този момент никой няма полза от напрежение в обществото, породено от тях. Министърът изрази мнение, че има поразителни съвпадения със ситуацията от февруари 2013 година, която предизвика падането на предишното правителство на Бойко Борисов.


Теменужка Петкова каза, че е притеснена от факта, че клиентите на Енерго-Про научават сметките си едва като отидат да ги плащат, а и нямат възможност да направят справка колко са платили в предишни периоди. В отговор на въпрос, енергийният министър обяви, че подкрепя идеята на премиера за по-високи глоби за енергийните дружества. В сряда, на заседание на кабинета, Борисов поиска глобите да стигнат 10-15 млн лева.


Теменужка Петкова уточни, че до отнемане на лиценза на Енерго-Про може да се пристъпи, ако са нарушени условията, заложени в него, а дали има такива, трябва да реши ДКЕВР.

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  "...БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика".."КЕФ! Отрязват финансовите пипала на руската пета колона в България! СУПЕР! Да е на хаирлия!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на heatseeker
  heatseeker
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ама как така?!? Безобразие!!! Толкова работа вършат хората, таквиз перспективи са се ширнали пред проекта им... прът в колелото на историята ли иска да шмугне ваджишкият БЕХ?!?

  Свобода за Надежда Савченко!
 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1762 Неутрално

  РЕЖИ! Ама май и глави трябва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на moriarti
  moriarti
  Рейтинг: 778 Весело

  Уау!!! 10 бона СРЕДНА работна заплата. Къде блеем?! Аз много го разбирам таквоз... поточенето. Бил съм главен потоковед навремето. Къде да подпиша?

  "ДУМА" + "Дневник" = "ДУМНИК"
 5. 5 Профил на stasi666
  stasi666
  Рейтинг: 420 Неутрално

  ''Енергийният министър каза, че все още няма официален документ,'' Бойко няма договора за Южен поток,а това са хората които трябва да контролират и режат месо !!!!!!!
  Доказано ДЪРЖАВА няма.

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  Ама какви заплати като нищо не работят бе.

 7. 7 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  Министър Петкова: В пощата на МС дойде кувейтска оферта за АЕЦ "Белене"

  - Има поразително много съвпадения с януари 2013 г. - отново Варна, отново "Енерго-Про", отново две фактури...


  Публикувано: 30 ян. 2015, 19:07

  В пощата на МС дойде кувейтска оферта за АЕЦ "Белене". Това заяви пред bTV енергийният министър Теменужка Петкова. "Честно да ви призная, начинът, по който е постъпило това писмо за инвестиционни намерения, смятам, че не е сериозен", коментира министърът. Въпреки това, тя подчерта, че ядрената експертиза на фирмата ще бъде подробно проверена.
  Тя коментира и скандала с двете фактури, които получиха 67 000 потребители на "Енерго-Про" в страната.

  „Има поразително много съвпадения с януари 2013 г. - отново Варна, отново "Енерго-Про", отново две фактури... – този път с падеж един и същи ден”, каза Петкова.

  Министърът посочи, че ведомството й веднага е назначило проверка на място. Първи били проверени уредите за отчитане на употребената електроенергия, като били открити непломбирани електромери, както и такива с неточни часовници.

  Петкова съобщи и за други странни практики в работата на компанията. По думите й системата за отчитане е така организирана, че абонатът получава известие за ново задължение, но чак на място вижда фактурата си. Освен това, в софтуера на "Енерго-про" няма възможност клиентите й да проверяват консумацията си за предходни периоди – нещо, което е осигурено в ЧЕЗ и ЕВН.

  Петкова се обяви "за" десетократното вдигане на санкциите за енергийните компании, защото смята, че единствено високите санкции са мярката, която може да възпре от подобни действия електроразпределителните дружества.
  „Енергийният регулатор, в лицето на ДКЕВР, е този, който определя цената на тока”, посочи Петкова, но добави, че в енергетиката има голям дефицит – 3.3 млрд. лева на НЕК, от които текущ 598 млн.

  По думите й в момента се работи по законодателни промени, с които от енергийния микс да излязат ТЕЦ-овете, които произвеждат неефективно ток.

  Освен това, преговорите с т.нар американски централи са в напреднала фаза и операторите на двата ТЕЦ-а показват склонност за промяна в параметрите по дългосрочните им договори.

  Петкова подчерта, че евентуален успех ще намали дефицита на НЕК, но освен това централите си чакат 600 млн. лева.

  Теменужка Петкова призна, че страната ни продължава да няма официална информация за края на проекта "Южен поток". В телефонен разговор, руският й колега Александър Новак е обяснил, че "те са направили анализ и са преценили, че ако "Южен поток" се състои при спазване на европейското законодателство, прави за тях този проект неизгоден".

  Петкова обяви, че със свое решение от 20 януари Българският енергиен холдинг е взел решение, с което предлага на директора на "Южен поток" Българи" от българска страна да приведе възнагражденията на служителите в съответствие със средните в сектор "Енергетика

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 8. 8 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 847 Неутрално

  нали уж паток няма да има..а откъде им идват парите за заплати?ми като няма паток ,няма кинти....ама то там пък едва ли има някой случаен...то у наше село винаги на тия синекурни длъжности са все стари измекяри или тяхна рода..няма оправия

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 9. 9 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1234 Любопитно

  До коментар [#4] от "moriarti":

  Подписите са опасни, като вземем и реформираме съдебната система, като вземат и се захванат с патоците, ще стане една, нали така...

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 10. 10 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 572 Неутрално

  "Теменужка Петкова не прие и твърденията на водещата Светла Петрова, че ............."
  Е, явно не сте гледали предаването по БТВ, което - пак явно и цитирате. Но това беше "Лице в лице" на Цветанка Ризова..., а не Светла Петрова.
  Иначе - правилна мярка! Тия наглеци трябва да бъдат усмирени.

 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3458 Неутрално

  Това не са заплати.
  Това са ПОДКУПИ!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Гневно

  МАФИЯ!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 13. 13 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Гневно

  ХАЙДЕ СЕГА ОГЛАСЕТЕ ВСИЧКИ ЗАПЛАТИ В БНБ И КФН!!!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 14. 14 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Договорът е сключен между газпром и българската държава и е ратифициран от българския парламент.Служебния министър писа писмо до газпром че спира проекта. Сега руснаците чакат да изтече срокът на някои клаузи в договора за да ни осъдят,те никога няма да изпратят писмо за спиране ,след като такова има изпратено от служебния министър.Итази компания може да цуца вечно.Ако си спомняте Борисов даде разпореждане миналата година да се издадат разрешителнита на газпром защото ще ни осъдят.Като сме много ербаб що не закрихме досега компанията,защото ще плащаме милиарди неустойки на руснаците.Ето защо компанията никога няма да бъде закрита

 15. 15 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  "...Аз мога да кажа, че в сектор "Енергетика" има 3.3 млрд лева дефицит, плюс текущ за 2014-та година от 598 млн лева, каза енергийният министър.."
  Т.е.-вече близо 4 млрд.лв.И още 500 млн.за 2015-4.5 млрд.лв.
  С тва темпо скоро сумата ще достигне 10% от БВП на страната...

 16. 16 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 807 Любопитно

  "Южен поток България"????
  Какво е това животно и имали то почва у нас...

 17. 17 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Защо най-накрая не фалират НЕК? Може ли фалирало предприятие да плаща такива заплати?

 18. 18 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 680 Весело

  С какво ще се хранят тези хора като им намалите заплатите?

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 19. 19 Профил на Армани, маратонки и бели чорапи
  Армани, маратонки и бели чорапи
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "Теменужка Петкова каза, че е притеснена от факта, че клиентите на Енерго-Про научават сметките си едва като отидат да ги плащат, а и нямат възможност да направят справка колко са платили в предишни периоди."
  Не че съм им някакъв фен на тия Про, ама дрънканиците на Теменужка са абсолютни лъжи. Ако преобладаващата част от клиентите са неграмотници, невиждали компютър, нечували за интернет - това е друг въпрос.

 20. 20 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 807 Весело

  [quote#19:"Армани, маратонки и бели чорапи"]Не че съм им някакъв фен на тия Про, ама дрънканиците на Теменужка са абсолютни лъжи.[/quote]
  Да земеш да си изпереш белите чорапки, че пахнеш отсекъде. Тези от Про, са хора на ТИМ и руската мафия...

 21. 21 Профил на big_papa_tm
  big_papa_tm
  Рейтинг: 213 Весело

  @ядрената експертиза на фирмата@ УАУУУУУУУУУ какво ЕКСПЕРТНО прозрение..

 22. 22 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  Тази сутрин корабът на ЮП отплува от бургаския залив в посока Турция. С него отплува и последната надежда.

 23. 23 Профил на Армани, маратонки и бели чорапи
  Армани, маратонки и бели чорапи
  Рейтинг: 411 Весело

  [quote#20:"palav_nik"]Да земеш да си изпереш белите чорапки[/quote]
  А-а-а, белите чорапки съм се клел на гроба на бат Гринго, че нивгаш... таковата.
  Теменужката лъже и туйто. Аз тука от Макензито тока си плащам мрежово. Белите хора не могат да... смятат.

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#22:"judjuk"]Тази сутрин корабът на ЮП отплува от бургаския залив в посока Турция. С него отплува и последната надежда. [/quote]
  Добрите приятели ба България от САЩ ни казаха ,че ако си изградим интерконектори пак ще може да си купуваме руски газ от Гърция и ще им плащаме транзитни такси щото обичаме да ни е по-скъпо!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на Армани, маратонки и бели чорапи
  Армани, маратонки и бели чорапи
  Рейтинг: 411 Весело

  [quote#17:"hodounski"]Може ли фалирало предприятие да плаща такива заплати?[/quote]
  Те там са на обратния на сивата икономика принцип; подписват се на 25 000, а получават 1000 в брой. Осигуровките, вярно, са бая пачка, ама са и наши хора, ще го преглътнем.

 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  [quote#4:"moriarti"]Уау!!! 10 бона СРЕДНА работна заплата. Къде блеем?! Аз много го разбирам таквоз... поточенето. Бил съм главен потоковед навремето. Къде да подпиша? [/quote]
  За сега по-доходни са местенцата в електроразпределителите , Веолия , баш шеф на верига немски бакалии , или някое представителство на немски технологичен гигант !
  Освен , че заплатите са много хубави имат тайни каси за пари за рискови колонии на които не се прави одит а на всичкото отгоре се крадат и продават мостри и т.н. Ендо такова шефче може да си прави и над половин милион на месец без да си дава много зор.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Deepdish
  Deepdish
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#17] от "hodounski":


  Защо най-накрая не фалират НЕК? Може ли фалирало предприятие да плаща такива заплати?

  Преди да пишете нещо поне се поинтересувайте какво е НЕК и дали има връзка с Южен поток.

 28. 28 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1436 Весело

  До коментар [#22] от "judjuk":

  Да, отплуваха мурзилските надежди, че България е задунайская

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 29. 29 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Съгласен съм с No14.
  Патокът бе спрян с писмо от българското правителство. Затова сега Боко гледа като изпразнен коч, защото поне три пъти се е подписвал за патока, а рашките не обичат комисионните им да отиват на вятъра...


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  [quote#29:"mdaa"]Патокът бе спрян с писмо от българското правителство. Затова сега Боко гледа като изпразнен коч[/quote]

  Не че Боко ми е симпатичен, но нека бъдем честни. Вината е на Плевнелиев. И само косвено на Боко.

 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "ТЕЦ AES Марица Изток 1 и ТЕЦ Контур Глобал Марица Изток 3, за промяна в 15-годишните договори с НЕК, които изтичат през 2026 година. "
  Значи договорите са подписани през 2011 година.Тогава защо лъжете,че правителството на И.Костов ги е подписало.

 32. 32 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Е, след като от американската страна има разбиране, значи всичко е ок.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 33. 33 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 753 Неутрално

  значи, до нива сектор "Енергетика", гледаме работник в ЧЕЧ и толкова, да взимат по 500-600 кинта - по една панелка в Дружба и с Икарус на бачкане!

 34. 34 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Неутрално

  [quote#24:"comandante vs либертарианци и корпокративисти"]Добрите приятели ба България от САЩ ни казаха ,че ако си изградим интерконектори пак ще може да си купуваме руски газ от Гърция и ще им плащаме транзитни такси щото обичаме да ни е по-скъпо! [/quote]
  Тавариш,
  А от Руското посолство,казаха ли ви,при разпределяне на
  ОПОРНИТЕ ТОЧКИ,че газът продаван от РУСИЯ НА ГЪРЦИЯ
  Е ПО-ЕВТИН от този,продаван от РУСИЯ НА БЪЛГАРИЯ !?!?!
  Въпреки НАЧИСЛЕНИТЕ ТРАНЗИТНИ ТАКСИ
  ГАЗЪТ ЗА ГЪРЦИЯ Е ПО-ЕВТИН ОТ ТОЗИ ЗА БЪЛГАРИЯ
  От Русия отдавна знаят,че
  ОБИЧАМЕ ДА НИ Е СКЪПО когато "купуваме" от РУСИЯ
  Нарочно пиша "купуваме"
  Защото НАШЕТО НЕ СА ПОКУПКИ
  НАШЕТО Е ПЛАЩАНЕ НА ДАНЪК
  ДАНЪК "РУСИЯ"

 35. 35 Профил на КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  КОТАРАКЪТ В ЧИЗМИ
  Рейтинг: 770 Неутрално

  [quote#18:"Geoimg*"]С какво ще се хранят тези хора като им намалите заплатите? [/quote]
  От черен хайвер и шампанско ще минат на руска салата и водка.

  Глупостта е дар божи, но с него не трябва да се злоупотребява. /Ото фон Бисмарк/
 36. 36 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#20] от "palav_nik":

  Фирмата е чешка, това и децата го знаят. А че Теменужка е некадърна, и това е ясно на всички.

  Общо взето нито Южен Поток ще видим, нито нищо, България е последната дупка на кавала и такава ще си остане.

 37. 37 Профил на restavratora
  restavratora
  Рейтинг: 418 Неутрално

  БЕХ е поискал от "Южен поток" - България да намали заплатите до нивата в сектор "Енергетика" - трябва да бъде до нивата на сектор "Безработица"

 38. 38 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Четеш-ревеш,
  пак четеш-пак ревеш.
  Само шегаджията един остана вече да ни весели, ама то усмивката ни -крива.

 39. 39 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2974 Неутрално

  [quote#34:"Hawaii"]ОПОРНИТЕ ТОЧКИ,че газът продаван от РУСИЯ НА ГЪРЦИЯ
  Е ПО-ЕВТИН от този,продаван от РУСИЯ НА БЪЛГАРИЯ !?!?![/quote]

  И каква мислиш че е причината?

 40. 40 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Какво "намаление",съставът на недоразумението "Южен поток-БГ",трябва веднага да се разпусне!Правния статус,на "неспрения" проект ЮП в БГ,няма да пострада,ако се закрие една неработеща администрация.БГще спести стотици хиляди евро от тези заплати.

 41. 41 Профил на evpetra
  evpetra
  Рейтинг: 1105 Гневно

  Какви заплати?! Когато една частна фирма временно преустанови работа кара работниците си да излязат в неплатен отпуск или ги съкращава и ги изпраща в бюрата по труда за обезщетение при безработица. Докога ще хрантутим тези мошеници и ще пресмятаме и плащаме дълговете на БЕХ и НЕК?!

 42. 42 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Нищо не се знае по казуса с Южен Поток. Все пак официален отказ на руската страна няма. Така, че за България той продължава да работи. Затова е добре и да се вземат мерки за орязване на заплатите. Утре като нищо Путкин да се откаже от това да работи с турците. Тогава ние трябва да сме готови - разбира се, спазвайки европейските правила... Ако ли не ще трябва да съдим с Русия за да си избием всички разходи по-проекта...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK