Радослав Миленков вероятно ще бъде предложен да оглави управление "Банково" в БНБ

Радослав Миленков

© Георги Кожухаров

Радослав МиленковПредседателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков най-вероятно ще бъде определен за ръководител на управление "Банково" в БНБ. Той ще заеме поста на Димитър Костов, което предстои да поеме управление "Банков надзор". Това съобщава "Капитал daily", като се позовава на свои източници.


Номинацията на Костов вече е внесена в парламента от управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Рокадите идват, след като депутатите отстраниха от поста подуправител Цветан Гунев.


Кандидатурата на Костов трябва да бъде гласувана от Народното събрание.
Ако Миленков бъде назначен за подуправител на БНБ, той ще продължи 6-годишния мандат на Димитър Костов, който изтича в средата на 2017 г., посочва изданието. Заради краткия хоризонт е много вероятно той да има и обещание за преизбиране на поста след две години. Основните задължения на ръководителя на управление "Банково" са свързани с надзора върху операторите на платежни системи (БИСЕРА, RINGS, БОРИКА), върху платежните институции и дружествата за електронни пари.


Радослав Миленков застана начело на Фонда няколко дни преди той да започне да изплаща гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Той замени тогавашния председател на фонда Росен Николов, чийто четиригодишен мандат изтичаше през пролетта. Тогава беше съобщено, че Николов напуска по свое желание.


Неговата кариера започва в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където заема различни постове в периода 2003 - 2011 г. През 2012 г. стана изпълнителен директор в Общинска банка, където за кратко съвместяваше тази длъжност с настоящия финансов министър. Засега не е известно кой е номинацията на управляващите на нов шеф на фонда. Той ще е важен, защото ще избира и контролира бъдещите синдици на КТБ, когато и ако банката отиде в несъстоятелност.

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 466 Любопитно

  Нещо много бързо израстна г-н Миленков!? Май,май ... има тук-там, туй-онуй!?

 2. 2 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 252 Любопитно

  "Неговата кариера започва в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където заема различни постове в периода 2003 - 2011 г. През 2012 г. стана изпълнителен директор в Общинска банка, където за кратко съвместяваше тази длъжност с настоящия финансов министър." Коментарите са излишни. Превземаме и БНБ!

 3. 3 Профил на ikapitan
  ikapitan
  Рейтинг: 524 Неутрално

  след всичките публикации за съмнения, че ПИБ финансира свързани фирми (много) повече от разрешеното, какво по логично от това да сложим да ги контролира ....финансовия директор на ПИБ????????

 4. 4 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Миленков е кадър на ПИБ, в която Пеевски прехвърли голяма част от кредити си. Това е поредната марионетка-послушко на тандема Борисов-Пеевски...

 5. 5 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  След като местят Миленков в БНБ, сега чакаме поредния "свой човек" на тандема Борисов-Пеевски да поема Фонда за гарантиране на влоговете в банките, който да разпродава активите на КТБ на КОЙ. Навярно пак ще да е някой верен кадър от люпилнята на новата банка на властта ПИБ...

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2714 Весело

  ПИБ и Общинска банка не са много добър атестат.Май е точно обратното.

 7. 7 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Голям реверанс пред ПИБ!

  Tony
 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Кариерата в ПИБ е сигнал, че трябва да стои далеч от каквато и да била държавна работа.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Не мога да кажа нищо конкретно за човека, но се чудя, докога ще бъде търпян Искров, "да предлага" когото и да е, за каквото и да е.
  Той имаше тази възможност, предложи и работи на спокойствие с хора, които ни докараха до главите такава катастрофална беда и сега, ни лук ял, ни мирисал, пак той ще предлага - кой повече трябва да му поиска оставката, не само за да си отиде, но и за да започнат едни нормални следствени действия срещу него.

 10. 10 Профил на royaldnk
  royaldnk
  Рейтинг: 466 Неутрално

  Стадото отмина. Улицата утихна. Прахът се слегна. Миленков и Наколенков продължиха към партийния клуб. Разбира се, той се намираше в църквата, тоест както навсякъде, просвещението вземаше връх над предразсъдъците. Полуразрушената сграда с продупчени кубета и полегнал накриво кръст беше следствие или на сражение, или на мирно оскверняване. Отляво и отдясно на входа висяха две обяви. Едната гласеше: „Калинизация и изтриване на границите между града и селото. Лектор другарят Борисов.“ Втората оповестяваше: „Провокациите на британския империализъм в Близкия изток. Лектор другарят Розенблюм.“ И денят, и часът на двете лекции съвпадаха. Над обявите в средна като че ли примиряваща позиция висеше портретът на бай Тошо с прикрепен към него, сякаш беше червена брада, лозунг: „Стопроцентова калинизация!“.
  Тълпа мрачни мъже пред входа пушеха махорка.

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Весело

  [quote#8:"Gopeто"]Кариерата в ПИБ е сигнал, че трябва да стои далеч от каквато и да била държавна работа.[/quote]

  Протеже на ГЕРБ и Пеевски. Това говори работата му в другата банка

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Да предложат и Цв. Василев и Цеко Минев

 13. 13 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 879 Неутрално

  В периода между различни години той заемаше различни постове в различни банки.

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#13:"john_3volta"]В периода между различни години той заемаше различни постове в различни банки.[/quote]
  По-скоро, в точно определени банки

 15. 15 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  [quote#11:"stenli1"]Протеже на ГЕРБ и Пеевски[/quote]

  Само по какво разбра, че е протеже на ГЕРБ?!?! Айде за Пеевски си го казваш защото е модерно...?!?

  Относно кандидата, по-важно е да успее да се справи с поставените задачи. При изплащането на гарантираните депозити от КТБ се видя, че човека се справя. Това, че е работил в други банки също само по-себе си не означава нищо. Нали никой не очаква поста да се наследи от някой, който никога не е работил в банка?!? Относно в кои банки е работил това също може да бъде обект на спекулации, но не и на обективна преценка, защото отново нищо не означава. Какво го хейтите човечеца - не разбирам??!? Още повече, че това очевидно е предварителна информация и не е окончателна...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 16. 16 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  До коментар [#15] от "nikivan":

  Цитат:
  "Неговата кариера започва в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където заема различни постове в периода 2003 - 2011 г. През 2012 г. стана изпълнителен директор в Общинска банка, където за кратко съвместяваше тази длъжност с настоящия финансов министър."
  И реди други факти

 17. 17 Профил на nikitovanch
  nikitovanch
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#16] от "stenli1":

  Е, хубаво де... Заради това, че е работил тук и там, значи е некадърен или може би корумпиран, а за предпочитане и двете! Тъпо е да се мисли така... Ако има някакви доводи против, то те следва да са обективни на база на някакви резултати или на нещо по-конкретно. Като например за обективно смятам, че човека се справи със задачата по изплащането на депозитите в КТБ. Другото по-скоро е субективно...

  „Чрез правилното и стратегическо използване на пропагандата можете да направите така, че хората да виждат Раят като Ад и Адът като Рай.“
 18. 18 Профил на system1
  system1
  Рейтинг: 409 Неутрално

  До коментар [#9] от "tsvetko_51":

  "...не само за да си отиде, но и за да започнат едни нормални следствени действия срещу него. "

  Единствения начин за Законно Предсрочно Прекратяване на мандата на ИИ като гуверньор на БНБ е това - да бъде обвинен официално и признат за виновен за "съществено нарушение на служебните задължения".

  Едно съществено нарушение на служебните задължения е проблемът КТБ - служебно задължение му е да контролира подуправителите на управления Банково и Банков Надзор (не дейността им, но резултата). Иначе, защо е управител, ако не е в състояние да управлява под-управителите ?

  Защо Управителя на БНБ, Управителния Съвет на БНБ, не си върши работата и допусна да не изпълни основно задължение произтичащо от чл. 2 , ал. (6) - "...регулира и осъществява надзор върху другите банки в страната с оглед поддържането на стабилността на банковата система и защита интересите на вложителите"?

  Защо подуправителя на управление Банково не отпусна средства на КТБ, когато и бяха нужни? Изрично е упоменато като текст в закона за БНБ като възможност при системен риск за банковата система (чл.20,ал.(2)) - " При възникването на системен риск за стабилността на банковата система управление „Банково“ осъществява функциите на кредитор от последна инстанция при условия, определени в този закон и в приетите от управителния съвет
  нормативни актове."

  Защо подуправителя на управление Банков Надроз проспа проблемите в надзора на КТБ?

  Защо все още нямаме оценка за директните загуби от фалита на КТБ за икономиката на България (според някои около 10-15млрд.лв) и без тази съществена оценка - решиха да отнемат лиценза на БНБ? Нима не беше по-евтино да се
  даде заем на КТБ, както сега го направиха за ПИБ?

  Защо не се помогна на КТБ както в САЩ и Европа направиха - подкрепиха банките си - не ги фалираха...

  По липсата на действия в тази посока (реални действия) за предосрочно прекратяване на мандата на управителя на БНБ личи, че ББ просто си говори (ей така) - "...Би било добре, че трябва, че е морално ИИ да си подаде оставката", но не РЕАЛИЗИРА този вариант...

 19. 19 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 581 Неутрално

  До коментар [#18] от "system1":

  Всичките въпроси в коментара са резонни. Бих добавил още един: Защо БНБ, разбирай Искров, наложиха най-тежката форма на надзор над КТБ, която се налага за банка в несъстоятелност? И вместо оздравяване я държаха 5 месеца в кома. И не само това - квесторите, назначени от некадърника Искров вместо да оздравяват банката я закопаха тотално и окончателно и харчеха парите на вложителите и акционерите й като за последно. Върхът на нахалството им бе да поискат от съда по 2 млн. лв. месечно след отнемането на лиценза й, за "разходи за поддържане на дейността й" без да уточняват за какво именно са тези разходи, каква е тая дейност при затворена банка? Искров трябва да си ходи, както и цялата паплач в БНБ - все престъпници, участвали в най-голямата схема за ограбване в новата ни история. Затвор за тях, никаква милост!

 20. 20 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#18] от "system1":

  Така виждам нещата и аз.
  Но за обективност на разговора, не мога да отбележа, че в периода когато можеше ( не съм чак такъв специалист, а ми липсват и данни да твърдя, че и трябвало), да се направи нещо за КТБ, като помощ, подпиране и т.н., да не забравяме якобинските настроения в цялата страна, включително и тук при нас във форума на Капитал и Дневник.
  Доста хора, при това с някаква повече или по-малко доказани качества в областта, се опитваха да обяснят, че фалита на банката е едно много скъпо удоволствие, при това много по-скъпо от тези 3.7 млрд, които до момента са похарчени.
  И се опитваха да обяснят, че освен тези загуби, освен непреките загуби на засегнатите бизнеси, държавни и общински дружества, ще се получи вериятно ( поне засега нещата вървят натам) едно вандалско и престъпно преразпределение на активите, при това в полза на виновниците за фалита.
  А върха ще бъде, когато се окаже, както е почти сигурно, че действията на всички тези 'органи" - финансовите около БНБ, съдебните, на които НЕ вярват 92% от хората, прокуратура и всякакви други, такива са ги надробили, че вземат и ни осъдят още веднъж за същите милиарди - имам предвид и Василев и другите едри държатели на акции (омански фонд, ВТБ) и като за последно десет ще бъде и ако ни осъдят и загубилите в банката вложители на суми над 100 000 евро предвид случайни или не съвсем грешни стъпки при цялата процедура около ликвидирането на банката.
  Но тогава, на хората, които се разглеждаха като не засегнати от фалита на банката, много им се искаше и се получи, да се посмеят на алчните глупаци вложили и загубили милиони, да видят и наказани някой от силните на вчерашния ден - като например Василев - е получиха си го.
  Само не знам, не им ли прави впечатление, че в момента всички си трят, не се оплакват и става малко като в окото на бурята. Ще видим , дали и това няма да ни се размине.

 21. 21 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 524 Весело

  Другарят служител на другарите Цеко и ДС агента Ивайло явно има да изпълнява поне две поръчения.
  Да развърти голямата метла и да измете каквото трябва за да се покрият кражбите в ПИБ и КТБ .И други другарски банки .
  КОЙ за пореден път се гаври с българските данъкоплатци .

 22. 22 Профил на marto76
  marto76
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Авторът на публикацията обаче удобно пропуска факта, че Радослав Миленков е много добър приятел с председателя на Асоциацията на банките в България. А без неговата благословия - нищо не се случва тук... Замислете се!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK