Радослав Миленков вероятно ще бъде предложен да оглави управление "Банково" в БНБ

Радослав Миленков

© Георги Кожухаров

Радослав МиленковПредседателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките (ФГВБ) Радослав Миленков най-вероятно ще бъде определен за ръководител на управление "Банково" в БНБ. Той ще заеме поста на Димитър Костов, което предстои да поеме управление "Банков надзор". Това съобщава "Капитал daily", като се позовава на свои източници.


Номинацията на Костов вече е внесена в парламента от управителя на Българската народна банка (БНБ) Иван Искров. Рокадите идват, след като депутатите отстраниха от поста подуправител Цветан Гунев.


Кандидатурата на Костов трябва да бъде гласувана от Народното събрание.
Ако Миленков бъде назначен за подуправител на БНБ, той ще продължи 6-годишния мандат на Димитър Костов, който изтича в средата на 2017 г., посочва изданието. Заради краткия хоризонт е много вероятно той да има и обещание за преизбиране на поста след две години. Основните задължения на ръководителя на управление "Банково" са свързани с надзора върху операторите на платежни системи (БИСЕРА, RINGS, БОРИКА), върху платежните институции и дружествата за електронни пари.


Радослав Миленков застана начело на Фонда няколко дни преди той да започне да изплаща гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка (КТБ). Той замени тогавашния председател на фонда Росен Николов, чийто четиригодишен мандат изтичаше през пролетта. Тогава беше съобщено, че Николов напуска по свое желание.


Неговата кариера започва в Първа инвестиционна банка (ПИБ), където заема различни постове в периода 2003 - 2011 г. През 2012 г. стана изпълнителен директор в Общинска банка, където за кратко съвместяваше тази длъжност с настоящия финансов министър. Засега не е известно кой е номинацията на управляващите на нов шеф на фонда. Той ще е важен, защото ще избира и контролира бъдещите синдици на КТБ, когато и ако банката отиде в несъстоятелност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK