След попълване на ръководството на БНБ България ще поиска членство в единния банков надзор

След попълване на ръководството на БНБ България ще поиска членство в единния банков надзор

© Юлия ЛазароваУправляващото мнозинство не се е отказало от намеренията си за установяване на тясно сътрудничество с Европейската централна банка (ЕЦБ) по отношение на банковия надзор. Това обявиха от Министерството на финансите в съобщение до медиите. В него се посочва още, че освобождаването на разследваниь Цветан Гунев като подуправител на БНБ е стъпка напред към присъединяването на България към механизма.


Посочва се още, че следващите стъпки ще бъдат предприети, когато се попълни ръководството на БНБ. На мястото на Цветан Гунев ще застане Димитър Костов, стана известно наскоро. Той обаче овакантява собствения си пост като ръководител на управление "Банково" и подуправител на БНБ. По информация на "Капитал" на този пост вероятно ще бъде предложен настоящият директор на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков.


Инициативата за присъединяване към единния банков надзор бе подета по идея на президента Росен Плевнелиев в разгара на кризата с КТБ през лятото. Към момента България не е внесла уведомление за целта.
"Конкретни стъпки ще бъдат предприети след анализ, изготвен съвместно от българското правителство и ръководството на БНБ, след окончателното запълване на Управителния съвет на БНБ и в съответствие със Закона за БНБ", се посочва в съобщението.


Според европейския регламент, отнасящ се до този въпрос, уведомлението на страната за присъединяване трябва да е подадено 5 месеца преди желаната дата за членство. До три месеца след заявката ЕЦБ дава предварителна оценка, след което се взима решение за сътрудничество с централната банка. Уточняват се редът и условията му - отнасящи се основно до правомощията по надзор над банките, които ще поеме ЕЦБ. Те се отнасят обикновено до най-големите банки в дадена страна, а не върху всички.


В регламента е предвидено, че това сътрудничество може да бъде прекратено от страна на ЕЦБ, ако България, в случая, не изпълнява поетите ангажименти. Страната също може да иска прекратяване, но едва след три години на сътрудничество. За подновяването му също е необходимо първо да изтекат три години.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK