Позицията на фондовете за поредните пенсионни промени

Позицията на фондовете за поредните пенсионни промени

© Капитал"Дневник" публикува позицията на Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) във връзка с втория пакет промени в Кодекса за социално осигуряване, предложен от министъра на финансите Владислав Горанов.


Позицията е във връзка със статия, която се позоваваше на информация на БНР за изказване на Горанов, че пенсионните фондове не приемат осигурените да имат многократно право на избор къде да постъпват вноските им за втора пенсия. Статията е коригирана, а редакцията публикува пълния текст на становището на БАДДПО:


Пенсионните дружества никога, никъде и под никаква форма не са се обявявали "против многократното местене на парите за пенсия", вкл. и на днешната среща, проведена с домакинството на министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин.
Пенсионните дружества са принципно против приетите промени в КСО в края на миналата година и опита за тяхната известна ревизия, предложена от Министерството на финансите. На конкретната дискусия срещу "многократното местене", залегнало в проекта на министерството, се обявиха представителите на българските синдикати и по специално представителите на КНСБ, като считаме за редно съответните тези, аргументи и изказвания да се адресират правилно към техния първоизточник.


Що се отнася до въпроса за намаляване процента на редукция на пенсиите с 28% за осигурените в универсален фонд, съгласно настоящата формула за изчисляване на държавните пенсии, то и този въпрос не бе повдигнат от представителите на дружествата, а от други участници в срещата, но нашето становище е следното:


 1. Считаме, че ако въобще трябва да има такава редукция е справедливо нейния размер да е 17, а не 28%. Това наше становище, обаче не сме обвързвали с бъдещия размер на втората пенсия от универсален фонд, който продължаваме да твърдим, че за хората с редовни вноски през целия им трудов стаж ще бъде по-висок от тези 28%. Твърдението на финансовия министър, че 12% вноска от държавата не е осигурителна вноска, а е дефицит, поражда нашето недоумение, защото в официалните отчети на НОИ такъв дефицит не фигурира, а ако фигурираше, дефицитът в НОИ би бил около 5 милиарда, а не около два;
 1. С оглед на предложението на министър Горанов за промени в приетия вече в края на годината закон, предвиждащи НОИ, като "място за избор" да се замени със "Сребърния фонд", продължаваме да считаме, че това е национализация, тъй като макар и зад фасадата на "свободен избор" е налице прехвърляне на частна собственост в държавна.
 1. Ако правителството наистина е решено да проведе тази национализация, то следва на хората, които евентуално биха прехвърлили своите средства в "Сребърния фонд" или НОИ, да им се осигури обещетение под формата но по-висока държавна пенсия, защото те ще имат по-голям принос в солидарния фонд, тъй като парите им ще бъдат прехвърлени с начислената върху тях доходност, като използваме още веднъж да напомним, че тя е положителна.

Предложенията, които представихме на срещата са:


 1. Настояваме за комплексно изменение на КСО, защото след приемането на закона от края на миналата година, той вече е вътрешно противоречив, по който повод вече е постъпило писмо от Европейската комисия, генерална дирекция "Правосъдие", с девет въпроса към българските власти.
 1. Настояваме и за оценка на въздействие на прилагането на този закон върху солидарния стълб на осигуряване, за да е наясно обществеността, че приложението на този закон в средносрочен и дългосрочен план ще увеличи дефицита на НОИ, а това създава риск от понижаване на държавните пенсии.

Считаме, че уважавана медия, каквато е "Дневник", ще се съобрази с тази наша позиция и ще публикува коректната информация за срещата и тезите на участвалите в нея.


Моля, приемете настоящото писмо като опровержение, съгласно етичните и професионални стандарти на журналистическата професия.


Всяко изявлание относно нашето участие в срещата, различно от горенаписаното е лъжа!


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Демокрация Горанов. И свободен пазар. Айде сядай и пиши домашното по 9-тте въпроса и горните обвинения. Може и по-просто, като ти е тъпо предложението, подай си оставката. Ама като си замине финансовия министър, си заминава и кабинета. Справка - Дянков. Е, ти не си това ниво, та загубата надали ще се отрази.

  Navigare Necesse Est
 2. 2 Профил на stokn
  stokn
  Рейтинг: 642 Неутрално

  тия че ни крадат, крадат ни. НОИ че ни краде, краде ни. Искам да си плащам данъците /осигуровките/ само защото Христос е казал: "Божието Богу, кесаревото кесарю"

 3. 3 Профил на kihano
  kihano
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Частните пенсионни фондове не трябва да съществуват. Това са едни пирамиди, в които потъват на хората парите. Естествено, частните фондове не искат да плащат пенсии, искат само да събират пари, за да си играят с тях по борсите докато ги профукат. И разбира се за да си накупят джипове. Няма друга такава измама като частните пенсионни фондове. Щом стане възможно си изтеглям парите оттам. Ама подозирам, че фондовете ще бъдат ограбени преди да стане възможно.

  Отричането и изкривяването на фактите - висша форма на демократичен реализъм!
 4. 4 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#2] от "stokn":

  Колко ти откраднаха?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 5. 5 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Процентите не съм готов да коментирам. Държавните пенсии (Първи стълб) се субсидират. И още дълго. До реалното масово включване на втория стълб (след 2023 г.) със сигурност ще продължи. Това е важен момент. Каква ще е разликата на колеги - единият роден на 31.12.1959 и другия на 01.01.1960 работили цял живот едно и също и пенсионирани в един и същи ден?

  Миша
 6. 6 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 683 Неутрално

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ
  за промяна на пенсионната система
  1. Общи положения:
  2. Необходими промени за да съществува и да се развива пенсионната система:
  2.1. Общи промени:

  2.3. Промени в ДЗПО:
  - отмяна на приетата поправка в края на 2014г. позволяваща прехвърлянето на средства от индивидуалната партида в УПФ в НОИ.

 7. 7 Профил на Paris Hilton
  Paris Hilton
  Рейтинг: 245 Гневно

  Горанов днес излъга! Факт! Може ли да остане министър със съмнителен морал и етика? ОСТАВКА!

 8. 8 Профил на mdaa
  mdaa
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Абе защо просто не бяха разрешили на хората с тези 5% да си купуват ДЦК ? И то не само родените след 1959 а всички. Ако пък за целите пеннсионни осигуровки бяха разрешили това, съм сигурен, че сумата накрая щеше да е по голяма и щеше да остава за наследниците. Няма да ти се крадат вноските както сега , ако опънеш петалата скоропостижно.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 9. 9 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#7] от "parishilton":

  Подкрепям. На 10.12.2014г. написах това:
  "Колкото по-бързо Бойко разкара Горанов, толкова по добре. Протестите трябва да бъдат насочени за това. "

 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  ГоУемите честни частници и малките хора! Държавата, която пише специални закони, за да угажда на олигарси, картели, монополи, банки, застрахователи, и други там.
  45 години социализъм ни управляваха селяни! 25 години демокрация ни управляват селендури! Господа селендури, къде по пътя от село до жълтите павета забравихте интереса на хората, на държавата, за да слугувате едиствено на КОЙ, Цветан Василев и Цветан Василевци, олигарси , картели, монополи, банки , застрахователи и т.н?

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 683 Неутрално

  До коментар [#8] от "mdaa":

  Незнанието не е причина да пишеш невярни неща.

 12. 12 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 987 Неутрално

  До предишните коментиращи-нали сте демУкрати? Що сте против хората да избират бе? Те тъпи ли са?
  А в напредналите Полша, Чехия, Унгария кво се случи с пенсионните фондове? Само питам, не че не знам! Те ли а глупави, или ние? Като им гледам жизнения стандарт спрямо нашия, едва ли те са глупаците...

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Със своето поведение Горанов показа абсолютна некомпетентност по въпроса за частните пенсионни фондове и че единствената му цел е била да прибере парите.

 14. 14 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#10] от "Съсел и други натикаха държавните пари в КТБ!":

  И на кого угажда държавата в случая?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 15. 15 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Любопитно

  До коментар [#13] от "rosiraycheva50._":

  Росе, като чета коментарите разбирам, че никой не разбира идеята ДПФ- ЧПФ. А идеята ДПФ- ЧПФ в западния свят е изкристализирана, там ДПФ е алтернатива на ЧПФ. И там в ДПФ задължително се осигуряват работници в държавни предприятия и имат избор на осигуряване и в ЧПФ, като работниците в частния сектор се осигуряват в ДПФ по желание, но защо ли от инфото дето съм го чел преди време всички работници в частния сектор, освен че се пенсионират в ЧПФ са избирали да са пенсионират и от ДПФ, като са казвали че ЧПФ може да фалира докато ДПФ като държавен не. И затова оттатък ДПФ е алтернатива на ЧПФ, докато тука нашите комунисти го обръщат с краката нагоре, че ЧПФ е алтернатива на ДПФ, демек ДПФ може да фалира докато ЧПФ не, е това не мога да го разбера как вие не можете да разберете, че нещо гнило има в нашите ЧПФ щом казват, че те са алтернативата на ДПФ. Та това си е направо една ръждива въдица за шарани като нас българите. Не ме разбирайте криво, не съм против ЧПФ, но ви поучавам да се застраховате и в ДПФ

 16. 16 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2136 Неутрално

  Разсмиват ме тези фондове. Значи след като ДОБРОВОЛНО реша да си прехвърля парите в НОИ /като съответно си възстановя правото на по-голяма държавна пенсия която губя заради тяхната вноска/ това е "национализация"? Да са чували, че в българската практика национализация е НАСИЛСТВЕНО отнемане на частна собственост? Ако е доброволно е просто сделка.

  Впрочем когато благодарение на "високият" им професионализъм миньорите щяха да останат без пенсии самите те се натискаха за такава "национализация".

  Играят съвсем елементарно върху страховете и предразсъдъците на хората, лепнат един етикет и разчитат на подсъзнателното което той съдържа в себе си. Също като Путин който обяви украинците за "бандеровци и фашисти". За да си служат с такива долни номера значи доста са го закъсали, МНОГО ги е страх от свободният избор на хората и че ако я няма държавната принуда ще си останат без клиенти. Особено като се поразчуят някои не дотам чисти практики за които самите те си признават.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 17. 17 Профил на val71
  val71
  Рейтинг: 388 Неутрално

  "национализация е НАСИЛСТВЕНО отнемане на частна собственост...."
  ==============
  Национализацията не е насилствено отнемане на частна собственост, а преминаването на частна собственост към държавна със законодателен акт. Въпросът е не дали закончето на финансовото министърче е национализация и това дали е законно, защото е, а какво е обезщетението, което получават тези с частната собственост. То едно време хората в България, някои са все още живи, съвсем "доброволно" са си прехвърлили собствените земи в ТКЗС.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK