Съветът за саморегулация препоръча да бъде спряна кампанията на "Булгартабак"

Съветът за саморегулация препоръча да бъде спряна кампанията на "Булгартабак"

© Блогът на нервната акулаЕтичната комисия към Националния съвет за саморегулация препоръча да бъде спряна кампанията против контрабандата, спонсорирана от цигарения производител "Булгартабак". Според решение на комисията, което може да бъде обжалвано, кампанията е в нарушение на Националния етичен кодекс, който се прилага за всяка форма на реклама и маркетинг комуникация и затова тя трябва или да бъде спряна, или – коригирана.


В края на януари граждани внесоха в Националния съвет за саморегулация жалба срещу кампанията, която се излъчва в телевизионния ефир и присъства под формата на различни печатни материали. Те се мотивираха, че посланията в нея представляват откровена реклама на цигари и подтикват към тютюнопушене, че се правят лъжливи внушения и се нарушават законодателството и Националните етични правила за реклама и търговска комуникация.


Според решението, макар да не съдържа директен призив към покупката на тютюневи изделия, кампанията подсъзнателно, чрез някои елементи от текста и изображенията поражда такава асоциация и създава впечатление, че купуването на легални цигари е полезно за обществото и трябва да се поощрява. "Това налага извода, че при цялостното изпълнение на средствата, чрез които кампанията се осъществява, е подходено с липса на отговорност към потребителя и обществото, което представлява нарушение на чл. 1.1. от Етичния кодекс", посочва Етичната комисия.
Комисията изтъква, че изображенията на майка с бебешка количка прави неизбежно обвързването на употребата на легални цигари с нещо полезно в името на децата. "Въпреки че никъде в текста на телевизионния клип не се съдържа призив към покупка на цигари, а единствено призив да не се купуват "контрабандни" такива, очевидно е, че таргет групата, към която е насочена кампанията, обхваща пушачи, т.е. хора, които така или иначе купуват цигари и цели да промени икономическо им поведение в посока въздържане от покупка на незаконно внесени цигари, а не изобщо от покупка", се посочва още в решението.


Комисията допуска, че е налице търговски интерес на "Булгартабак". "Основен инициатор и организатор на кампанията е "Булгартабак Холдинг" АД, поради което преустановяването на покупката на контрабандни цигари би оказало положително влияние и върху търговските интереси на "Булгартабак Холдинг" АД", се посочва в решението. Според него не може и да се приеме, че става въпрос за комуникация от държавни органи, тъй като те само подкрепят организираната от "Булгартабак" кампания.


Същевременно комисията посочва, че съвместните действия на държавни институции и частни фирми по обществено значими теми не е прецедент и не представлява укоримо поведение, а твърденията за вредите от контрабандата са коректни и изцяло отговарят на истината. "Твърденията, че кампанията внушава да се купуват единствено цигари с марката на "Булгартабак", че съдържа скрита реклама на търговската верига "Лафка" и че е финансирана с публични средства са неоснователни", се посочва в решението.


Преди да се произнесе, комисията е разгледала и становището на компанията "Булгартабак Холдинг", която е поискала жалбата да бъде определена като недопустима. Според дружеството кампанията е информационна и представлява "корпоративна комуникация – изявление по обществено-политически въпрос или комуникация на държавни органи". От "Булгартабак" изтъкват, че клипът цели да се апелира към обществото и да се разясни какви загуби търпи държавата, а "търсенето на рекламно търговско съобщение в него е израз на прекомерно, тенденциозно и злонамерено говорене".


"Булгартабак" посочва, че за кампанията не са използвани държавни средства и заявява, че аргументите за негативната реакция в социалните мрежи "не отговарят на обективната истина или най-малкото силно я изопачават" и отправя призив към Националния съвет за саморегулация, "като стожер на етиката, да не толерира подобни порочни практики, изкривяващи понятието за свобода на изразяването."


Свое становище е изпратила и Националната асоциация на тютюнопроизводителите 2010, която също подкрепя кампанията. От там лаконично обясняват, че тютюнопроизводителите в страната масово се противопоставят на нерегламентираното производство и разпространение на тези изделия и участват в инициативи, защитаващи интересите н бранша.


Преди произнасянето отвод си е направил членът на комисията д-р Маша Гавраилова, която е част от гражданското сдружение "България без дим". В решението изрично се посочва, че тя не е била пълномощник, нито е работела за някоя от страните по преписката и само по себе си участието й в сдружението не би било повод за отвод. Същевременно обаче "България без дим" вече се е ангажирало официално със становище и е предприело активни действия срещу конкретната медийна кампания. "Това ангажира всички негови членове и ги прави съпричастни и предубедени към официално изразеното становище на сдружението", се посочва в решението.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2761 Неутрално

  На мен ми харесва кампанията.

 2. 2 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Циниична и нечистоплътна реклама...
  Вероятно, ако не Булгартабак, а Сдружението на билкопроизводителите я беше повело, щях някак да я приема...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 3. 3 Профил на ПАВЛА
  ПАВЛА
  Рейтинг: 1341 Гневно

  Разгеле!

  При главоболие не се дава Но-Шпа, въпреки че при много хора главата е кух орган с гладка мускулатура.
 4. 4 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2907 Неутрално

  10-ката си прави реклама зад гърба на НАП и митниците.Елементарно Уотсън. А те срамежливо мълчат....

 5. 5 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6130 Неутрално

  До коментар [#2] от "LocoMondo":

  Да така е, прав си ++++++++++++++++

 6. 6 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Весело

  ... а ако беше напра'ена от Ваньо Танов, мо'еше и пърформанс на напра'им, а... Аман от псевдоморалистЕ...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 7. 7 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1155 Весело

  Естествено, че целта и е да се купуват цигарите на БТ, но защо този орган не се самосезира или да се произнесе когато рекламата на КТБ вървеше, при условие че банката беше затворила. Никога не мога да схвана, кога някой ще се сети да се произнесе, някак си от фазите на луната към звездите най-много зависи.

 8. 8 Профил на epg49388290
  epg49388290
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Едно към едно към рекламата на 1ва инвестиционна! Отврат!

 9. 9 Профил на Николай Теллалов
  Николай Теллалов
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Съвет за саморегулация? Що за порнография е това?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  властта ражда паразити
 10. 10 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "LocoMondo":

  ... хм, не мо'е който и да е, да призовава за спиране на контрабандата... Кадъра с деЦката количка, плАтен от билкари, шА предизвика съвсем друго мислене...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 11. 11 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Неутрално

  [quote#9:"Николай Теллалов"]Съвет за саморегулация? Що за порнография е това? [/quote]
  ... там сА привикват нЕкои, за да си напра'ат самокритика... Модерно име на цензура...

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 12. 12 Профил на Втора цетка
  Втора цетка
  Рейтинг: 914 Любопитно

  [quote#10:"ДЗВЕР"]... хм, не мо'е който и да е, да призовава за спиране на контрабандата... [/quote]

  Алкохола, вероятно е поразмрежил буквите ти...дано той е с платен акциз, че току виж, утре не се събудиш...

  Това е Ъпсурт, мене ме нема във целата схема...
 13. 13 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Не може да бъде.. Нещо в полза на нормалните хора ?

 14. 14 Профил на Мартин
  Мартин
  Рейтинг: 434 Весело

  все още тази реклама ми звучи като оплакване, в частта "покупката на .... не ни помага".Да, не помага на Булгартабак, но помага на много други - от редовите прости полицаи, които получават някакви "огризки" като помияри, да си затварят очите за местните разпространители, до покровителите на митниците...
  Така, както я разбирам рекламата... Да изпушим по една ДОБРА цигара за пенсията на баба!

 15. 15 Профил на ДЗВЕР
  ДЗВЕР
  Рейтинг: 594 Весело

  До коментар [#12] от "LocoMondo":
  ... ментета, напра'ени от спирт, вОда и есенции не пия.

  опозиция на всяка власт, отпор на всяка тъпота...
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  "... спонсорирана от цигарения производител "Булгартабак".
  И усложлива са пропуснали ролята на двете министерства,едно от които е финансовото.

 17. 17 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  [quote#1:"chicago514"]На мен ми харесва кампанията. [/quote]
  На мен пък не ми харесва. Какво ще се смесват държавни институции с една офшорна фирма? Или според теб щом е собственост на Делян Пеевски, нормално е държавни институции да се замесват?

 18. 18 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  Горанов в услуга на пълното момченце за пореден път. Иначе снимката им е само случайност...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 19. 19 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1859 Любопитно

  Да разбираме ли, че Икономедиа ще спре рекламата и ще върне парите? Щото аз имам скрийншот: https://docs.google.com/file/d/0B4Z9fb4lZRahXzh6YVBZcDVpQk0/edit?usp=docslist_api

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 20. 20 Профил на doneva_a
  doneva_a
  Рейтинг: 488 Любопитно

  Ама защо въобще говорят за тая контрабанда като за циклон - сиреч нещо, което съществува извън контрола на производители и власти?

  "Цар Самоил во Скопје за 1,5 милиони евра, а во Софија за 50 000 евра и свети!"
 21. 21 Профил на Владислав Стойчев
  Владислав Стойчев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Е, кажете сега, това не е ли, както пееха Ъпсурт, нЕ'ква скрита реклама на Nes... табак?!

  "Тоз, който ни освободи, той ще ни пороби."
 22. 22 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Много е убава кампанията! Таман ма подсети да потърся контрабандни цигаре и си зех два стека .

 23. 23 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1571 Неутрално

  До коментар [#22] от "Сиянието на Мрака":

  Дълго ли ги търси? Че родните фуражки твърдят, че нема такова нещо и не могат да ги намерят...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 24. 24 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#23:"Darth Plagueis"]че нема такова нещо и не могат да ги намерят...[/quote]
  Нема, ама има. Цената е 35-37 лева за стек. Че и качеството се е дигнало. Шарената карелия не може се различи от тази с бандерол.

 25. 25 Профил на pentuer
  pentuer
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Най-отвратителната и агресивна реклама

 26. 26 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#1] от "chicago514":

  Нали, супер е! Малкият иванчо пуши само цигарки с бандерол, защото е добро дете и мисли за пенсията на баба.

  Назови очевидното
 27. 27 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 453 Весело

  Тоя незнаен "орган" от къде се пръкна?, Чета и си мисля за поредната комунистическа хранилка (тя и Булгартабак е такава, де ): "Националният съвет за саморегулация (НСС) е сдружение с нестопанска цел в обществена полза. Учредители на НСС са Българската асоциация на рекламодателите (БАР), Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА) и Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО). Членове на НСС могат да бъдат различни представители на рекламната индустрия: рекламодатели,...

 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Любопитно

  Съветска?

  До коментар [#9] от "Николай Теллалов":

  Съвет за саморегулация? Що за порнография е това?

 29. 29 Профил на ЛУСТРАЦИЯ
  ЛУСТРАЦИЯ
  Рейтинг: 381 Любопитно

  Ако в текста на рекламата,думата "контрабанда" се замени с думата "корупция",всичко си идва на мястото и текста става доста смислен.

 30. 30 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Тоталното безсилие на държавата ще роди други паралелни институции.

 31. 31 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Излиза,че самите те са одобрили и пуснали рекламата,сега пък я спират.
  Какво правят всъщност?
  http://www.nss-bg.org/

 32. 32 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1246 Неутрално
 33. 33 Профил на Нервната акула
  Нервната акула
  Рейтинг: 1369 Неутрално

  Решение така и така, хем гражданите да млъкнат, хем Пеевски да не се сърди. Все пак не мога да приема твърдението, че прехвърлянето на вината не обижда гражданите. Говорила съм с мнозина, които отказват да се почустват виновни затова, че няма детски градини и с такива, които отказват да се чувстват виновни за това, че нямат пари.
  Също така имам идея за КСО реклама, при това подкрепена от МФ и МЗ:
  "Не купувайте наркотици от улицата. Контрабандните наркотици не помагат да има детски градини. Така подкрепяте организираната престъпност и крадете на баба ви пенсията втори път. Купувайте само хапчета от аптеките на Марешки и алкохол от Пещера" (тук разбира се, няма да споменаваме, че Марешки върти далавери с ДДС, а Пещаците с бандероли и вероятно са откраднали на баба ви пенсията много, преди вие да я откраднете).

 34. 34 Профил на abygale
  abygale
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Винаги съм бил за това да се купува българското и да се подпомага българския производител. Но сега ще призова - НЕ купувайте нищо от Лафка! Не купувайте цигари на Булгартабак! Всяка купена цигара от Булгартабак отива в джоба на Пеевски и оттам се разпределя за ДПС, за купуване на прокурори, гуверньори, магистрати, депутати и министри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK