Земеделци плашат с протест заради контрола на ведомствените бензиностанции

Земеделските стопани смятат за грешни анализите за недекларирана продажба на гориво за машините им и плашат с протести заради намерението на управляващите да задължат и така наречените ведомствени бензиностанции да се свържат онлайн с НАП.

© Георги Кожухаров

Земеделските стопани смятат за грешни анализите за недекларирана продажба на гориво за машините им и плашат с протести заради намерението на управляващите да задължат и така наречените ведомствени бензиностанции да се свържат онлайн с НАП.От Националната асоциация на зърнопроизводителите определят като необективен и недостоверен представения от Министерството на финансите анализ на промените в части от Закона за данък върху добавената стойност (ЗДДС). С промените се задължават и ведомствените бензиностанции да бъдат свързани онлайн с НАП, за да се отчитат продажбите на горива.


Зам.-председателят на Асоциацията Ангел Вукодинов обобщи ситуацията като "грешен анализ, грешна стратегия, грешен закон". Междувременно от Министерството на финансите предложиха компромисен вариант (виж карето отдолу).


Промените ще задължат 30 хил. малки бензиностанции да се оборудват с нивомери и фискални устройства на минимална цена за всяка от 10 хил. лева, което ще осигури 300 млн. лв. приходи за фирмите - доставчици на такова оборудване, отбеляза още той, цитиран от БТА.
Посоченото потребление на дизеловото гориво в анализирания тригодишен период от 3 391 500 хил. литра и декларираните за същия период средногодишни доставки от 2 163 160 хил. литра поставят въпроса защо до този момент не е санкциониран нито един икономически оператор.


Според председателя на асоциацията Румяна Ангелова това твърдение означава, че всеки ден на територията на България незаконно се внасят или произвеждат за разпространение 3365 тона дизелово гориво, което се равнява на 170 двадесеттонни автоцистерни. На фона на тези данни зърнопроизводителите попитаха защо Агенция "Митници" не е заловила поне една от тези цистерни.


От бранша остро възразиха и срещу отредения в контрабандата на дизел дял от 48 на сто в сектор "Селско стопанство" срещу 34.5 на сто в сектор "Транспорт". Според тях това количество сериозно надхвърля реалното годишно потребление на гориво в земеделието.


Загубата за държавния бюджет от укрити данъци по нерегламентирани доставки и продажби на течни горива се оценява в анализа на 1.1-1.2 млрд. лева. Зърнопроизводителите обаче недоумяват защо от задълженията за фискализация са изключени държавните и общинските обекти, за които изразиха подозрението, че са главните участници в контрабандата на гориво.


Твърдението, че в резултат на нелоялна конкуренция в малките населени места са закрити 700 бензиностанции и освободени 2500 заети лица, също не отговаря на истината, посочи Вукодинов. По
думите му малките обекти са били закрити поради конкуренцията на големите вериги бензиностанции, членуващи в браншови организации, които продават на дребно на цените, на които малките бензиностанции купуват на едро. Именно в лицето на Българската петролна и газова асоциация от асоциацията виждат основния лобист в промените на закона.


Според тях чрез това "явно сатанизиране на образа на земеделските производители се цели манипулиране на решенията от страна на законодателните и изпълнителни органите и отклоняване
на вниманието от истинската организирана престъпност".


От Националната асоциация на зърнопроизводителите настояват за среща с финансовия министър и премиера Бойко Борисов по темата и вече имат договорени такива с отделните парламентарни групи. Засега от Министерството на земеделието и храните няма реакция на възраженията им. Ако проблемът не се реши, те ще делегират права на регионалните си организации за обявяване на национална стачна готовност.Министерството на финансите предлага компромис


Заради недоволството на земеделските стопани междувременно Министерството на финансите предложи компромисен вариант в Наредбата за  отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства. Така вече се предвижда всички ведомствени бензиностанции да бъдат включени в регистър към Националната агенция за приходи. На практика отпада идеята да бъдат монтирани нивомери и в реално време да се предава информация към НАП за количеството заредено гориво. До 14 дни след приемането на наредбата собствениците на тези обекти ще трябва да дадат подробна информация за тях на приходната администрация - за това какви съдове имат и с какъв обем, какво гориво продават, средното количество гориво, което се продава и т. н.

Всички ведомствени бензиностанции ще бъдат вкарани в регистър към Националната агенция за приходи. Това са обекти, където фермери зареждат с гориво селскостопанската си техника, както и транспортни фирми - камионите си. Отпада идеята да бъдат монтирани нивомери на ведомствените бензиностанции и в реално време да се предава информация към НАП за количеството заредено гориво. Това гласят нови промени в наредбата за отчитане на продажбите в търговските обекти чрез фискални устройства, които са предложени от Министерството на финансите. Първоначалната идея беше всички обекти за зареждане с гориво да бъдат вързани дистанционно с НАП. Според анализ на МФ бюджетът губи 1.1 - 1.2 млрд. лв. от укрити данъци при продажба на горива без акциз и ДДС. При положение че в страната има 3105 легални бензиностанции, обектите за зареждане с горива, или т.нар. ведомствени бензиностанции са над 30 000. Копирано от standartnews.com

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на roro147
  roro147
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не знам в коя европейска държава,такъв спорен закон може да бъде обнародван на 24 декември и да влезе в сила на 1 януари следващата година.И проверките са започнали на 5 януари и са направени стотици глоби.Само стачка!!!

 2. 2 Профил на z.123.c.976.9
  z.123.c.976.9
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Арендатор или шеф на кооперация в земеделието е диагноза. Няма го Алеко да ги опише.

  Който не разбира сам, няма да разбере и с обяснение
 3. 3 Профил на event_horizon
  event_horizon
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Не е истина - планират протест срешу недопускането на бензиностанции точат незаконно бензин. И отгоре на всичкото министертвото клекна вече с компромисен вариант. Кради на свобода земеделецо...

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8870 Неутрално

  Законът трябва да е еднакъв за всички.Големи малки,ведомствени,всички с уреди,свързани с НАП.Никой не трябва и да си помисля да мами държавата.

 5. 5 Профил на StanDim
  StanDim
  Рейтинг: 450 Неутрално

  ""...30 хил. малки бензиностанции да се оборудват с нивомери и фискални устройства ...""
  Е, на това как му се вика - сив, черен или кой знае какъв сектор?

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Защо протестите в България трябва да се възприемат като заплаха?

 7. 7 Профил на Станислав
  Станислав
  Рейтинг: 1411 Любопитно

  Дали щяха да протестират, ако нямаше какво да крият?

  “Wine makes daily living easier, less hurried, with fewer tensions and more tolerance” B. Franklin
 8. 8 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#1] от "roro147":

  "Само стачка!!! "

  Защо стачка - защото ще е по-трудно да крадете ли. И в какво ще се изразява стачката - няма да си приберете продукцията от полето или няма да засеете?
  И защо законът да е спорен - защото не ви харесва ли? И на мен не ми харесва да плащам данъци, ама плащам. Само по себе си това глупаво изказване ме кара да мисля, че МФ има право.

 9. 9 Профил на calc
  calc
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Митниците и Лукойл са необезпокоявани.

  "...ще бъдат вкарани в регистър към Националната агенция за приходи..." И ще им натискат копчетата да снасят кинти по избори.

 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 672 Любопитно

  "... всеки ден на територията на България незаконно се внасят или произвеждат за разпространение 3 365 тона дизелово гориво, което се равнява на 170 двадесет тонни автоцистерни. На фона на тези данни зърнопроизводителите попитаха защо агенция "Митници" не е заловила поне една от тези цистерни..."
  Много интересен въпрос..Много би ми било интересно да чуя отговора,но разбира се,не очаквам такъв...

 11. 11 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 776 Неутрално

  Протест под девиза.
  "Шамар да е ,аванта ( кражба) да е".

 12. 12 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 566 Неутрално

  След като им е неизгодно при новите закони да имат ведомствени бензиностанции, да си ги закриват. Ще си зареждат от другаде.

 13. 13 Профил на Billy Bob Montana
  Billy Bob Montana
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Циганското оправдание.

  "Ама тия крадат повече,що не ги хващате тях?"

  не би трябвало да е валиден аргумент. В МФ да си опичат акъла,щото ако сега клекнат ще повлекат крак.

 14. 14 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  10 000 лв. по принцип са си сериозна сума. Но ако се разсрочи за 3-4 месеца по 2-2.5 може да се преглътне. Отделно те вече трябваше да си имат едно наум и да са заделили половината пари поне, след като това се въведе за другите бензиностанции. За друго плачат тука ...

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 15. 15 Профил на focus_123
  focus_123
  Рейтинг: 395 Любопитно

  Нагла историйка. Протестират, че държавата отказва да си затваря очите за кражбите! Кражбите са криминални престъпления, къде сте тръгнали?! Сипвайте си бензин в Бентлитата, като простосмъртните или луксозните коли не вървят с обикновен бензин, могат само с ведомствен.

 16. 16 Профил на The.Teacher
  The.Teacher
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#4:"rosiraycheva50._"]Никой не трябва и да си помисля да мами държавата.[/quote]

  Освен разбира се политиците, общинарите, докторите и т.н. държавни служители, нали? Т.е. балъците да не си помислят да мамят държавата за да пълнят хазната и горепосочените да я източват?

  Местоживеене:---> Магратеа. Образование:---> Антична филология, трансформационна етика и вълново-хармонична теория на историческата перцепция.
 17. 17 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 750 Неутрално

  Значи ние зареждаме нафта по 2 лева (а лятото беше и 2.70) а те си я точат по цени на едро без акциз по разни "ведомствени обекти" на които със сигурност си зареждат и личните коли, че и негодуват!
  Със сигурност не е нещо ново и невиждано да има контрол в тази област - във всички европейски държави нафтата за трактори е евтина, така че явно са намерили как да упражняват контрол за да не зареждат и хората с леките коли евтино, а да си плащат по 1.50 евро. Червена ли я боядисват, фискални устройства ли слагат не знам, ама явно си има практика, просто да я хармонизират в БГ и тарикатите да не протестират, а ако не им харесва да са в ЕС да вървят да правят агро-бизнес например в Украйна.

 18. 18 Профил на the_flea
  the_flea
  Рейтинг: 1159 Любопитно

  Интересно, защо веригите не сезират КЗК за нелоялна конкуренция?

  Истината НЕ Е въпрос на гледна точка! Истината е истинна! А е А!
 19. 19 Профил на jilieff
  jilieff
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Зимно време само стачки им се въртят в земеделските кратуни. Иначе по време на 'сезона' си гледат хектарчетата.

 20. 20 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 2267 Разстроено

  Както казва и колегата Станислав по-горе - ако нямаше нищо за крадене и не са крали - дали щяха да протестират ! ?
  На какво основание са с привилегии ?
  Защо ние сме пък дискриминирани да плащаме акциз , а разни ""земеделкци"" и превозвачи няма да плащат ? !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 21. 21 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Абе няма малка, няма голяма!
  Щом е бензиностанция - нивомер и връзка с НАП!
  Иначе - и най-малките веднага стават големи!

  И тръгнали да гледат в "чуждата паница" - фирмите доставчици щели да спечелят!
  Ами нали за това получавате субсидии - те не са само за яхти и джипове, нали?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 22. 22 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Ще им се наруши рахата - безплатно джипче от Земеделската програма на ЕС + безплатно дизелче от ведомствената бензиностанции и пей сърце (чалга предполагаемо).
  Сега искат да им посегнат на авантата...

 23. 23 Профил на oex13531876
  oex13531876
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Всеки ЗП със собствена бензиностанция !
  В България всеки може да бъде толкова нагъл, колкото си пожелае. Ако си пада и малко селяндур - леле мале !

 24. 24 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1284 Неутрално

  Верно, че е несправедливо-
  трябва да можем всички да крадем.
  Аз с предимство, защото досега не съм.

 25. 25 Профил на pioner123456
  pioner123456
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Държавата клекна пред мафията! Вече няма съмнение, че в България мафията си има държава!!!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK